Átadták a Szigligeti Alkotóházat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át december 12-én a felújított Szigligeti Alkotóházat, amely ezután ismét 100 évvel ezelőtti állapotában fogadhatja az alkotni vágyó művészeket. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a tulajdonában lévő alkotóháznak otthont adó szigligeti Esterházy-kastélyt 500 millió forintból újította fel, az alkotók pedig január közepétől vehetik majd birtokukba.

 

A magyar irodalom egyik szentélye a Szigligeti Alkotóház, amely több mint 60 éve főként a kortárs irodalom otthonául szolgál, és ahol a múlt század közepe óta a magyar irodalmi élet szinte valamennyi kiválósága töltött el hosszabb-rövidebb időt. Hála a 2013 végén elkezdett felújításoknak, a művészek január közepétől ismét birtokba vehetik az immáron újra teljes pompájában tündöklő épületet.

A Szigligeti Alkotóház felújítása 2013 végén kezdődött meg az NKA 300 millió forintos meghívásos pályázati támogatásával. A MANK az EMMI-től kapott támogatásából és a működéséből eredő saját bevételeiből további 200 milliót tett hozzá a projekthez, így összesen 500 millió forintból történt meg a felújítás. A beruházásnak köszönhetően az épület visszanyerte régi, külső pompáját, miközben bent négycsillagos szállodának megfelelő minőség jött létre egy társalgóval és 30 vendégszobával. Szálláskapacitása így meghaladja a 60 főt.

 

Megújult a kastély és az arborétum főkerítése is, valamint megtörtént az épület teljes bebútorozása az antik bútorok felújításával és újak beszerzésével. A bútorok mellett a működéshez szükséges egyéb eszközöket is beszereztek, továbbá elkészült egy fogadóépület, amelynek köszönhetően az alkotóház vendégeinek zavarása nélkül válik látogathatóvá az arborétum.

A kívül-belül megújult alkotóházat Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere adta át december 12-én.

 

„A nagyberuházások és felújítások mind azt jelzik, hogy a kultúrára áldozott összegek növekednek. Azt is üzenik, hogy amink van, amit használtunk, ami jó volt, azt megbecsüljük, felújítjuk és újra régi fényében tündököl, ahol pedig valamilyen hiátus jelentkezik, ott az eredeti tervek szerint újulnak meg nemzeti intézményeink. Ehhez hozzáigazodik az új ciklus kultúrpolitikájának középpontjában álló kulturális alapellátás, hiszen arra is jók ezek a nagyberuházások, alkotóhelyek és művésztelepek, hogy hozzáférést biztosítsunk mindazoknak, akiknek a kultúrával a mindennapokban is érdemes és kell is találkoznia”- mondta el a miniszter ünnepi beszédében.

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Hornyák Tibor, a MANK ügyvezető igazgatója, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is.

Az alkotóházak és művésztelepek megújulása ezzel még nem fejeződött be, hiszen december 29-én átadják a szintén felújított Zsennyei Alkotóházat, a cél pedig az, hogy a jövőben Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten is megújulhassanak a művészek alkotóhelyei.

  • Gyerekek balettcipőben

    Miközben a Magyar Nemzeti Balettintézet az új tehetségeket kereste a tavaszi felvételik alkalmával, az intézménybe járó növendékek is kitettek magukért. Az utóbbi hónapokban több nemzetközi verseny első díját is hazahozták, a Tavaszköszöntő című házi előadáson is sikerrel adtak számot tudásukról.Harmadik[…]

  • A három Sass

    Sass Brunner Ferenc, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet munkáiból nyílt kiállítás Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban. A három Sass című tárlat különlegessége, hogy a művészcsalád tagjainak alkotásai első alkalommal szerepelnek közös tárlaton, az eredeti dokumentumokon, családi leveleken, korabeli fényképeken[…]

  • Még lehet nevezni a Primanimára

    A 2019-ben október 30. és november 2. között nyolcadik alkalommal megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon pályakezdő alkotók mutathatják be legfrissebb munkáikat. A budaörsi szemlére július 31-ig lehet nevezni.A Primanimára 2017 januárja óta készült, 25 percnél nem hosszabb animációs diák-,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.