Először vették birtokba az írók a Szigligeti Alkotóházat

A felújított, régi pompájába visszaállított Szigligeti Alkotóházat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át decemberben. Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatójának meghívására a magyar írószervezetek képviselői február 23-án Szigligetre érkeztek, így ez volt az első alkalom, hogy írók vették birtokba a felújított kastélyt. Az Alkotóház rövidesen megnyitja kapuit, és teljes kapacitással várja az alkotni és pihenni vágyó művészeket.

A magyar irodalom egyik szentélye a Szigligeti Alkotóház, amely több mint 60 éve főként a kortárs irodalom otthonául szolgál, és ahol a múlt század közepe óta a magyar irodalmi élet szinte valamennyi kiválósága töltött el hosszabb-rövidebb időt. Hála a 2013 végén elkezdett felújításoknak, a művészek nemsokára ismét birtokba vehetik az immáron újra teljes pompájában tündöklő épületet.

A december 12-i hivatalos átadó után Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója február 23-án első ízben hívta meg a magyar írószervezetek képviselőit (Szentmártoni János és Erős Kinga – Magyar Írószövetség; Mezey Katalin és Oláh János - MMA; Kéri Piroska - Szépírók Társasága; Kassai Zsigmond - JAK; Csepregi János – FISZ) hogy az Alkotóházzal kapcsolatos jövőbeli tervekről és teendőkről tanácskozzanak, és közösen fedezzék fel felújított és megszépült kastélyt.

„Az elmúlt évben befejeződött a Szigligeti Alkotóház felújítása. Eddig nem volt rá lehetőségünk, hogy a magyar írószervezetek képviselőit, vezetőit meghívjuk Szigligetre. Most, mielőtt még hivatalosan is megnyílna a ház, meghívtuk őket, el is fogadták a meghívásunkat, és vagy a vezetők, vagy azok képviselői eljöttek ide. Szeretnénk továbbvinni a szigligeti hagyományt, hogy van egy hely a Balaton mentén, ahová az alkotókat mindig várják, hogy nyugodtan írjanak, pihenjenek, és közben tegyenek meg minden azért, hogy a magyar irodalmi értékek hagyományvilága újrafogalmazódjon, és a mai kor igényeinek megfelelően, a magyar irodalom értékeket hozzon létre. Szigligetnek nagy szerepe van az értékelvű magyar irodalomban, hiszen nagyon sok mű itt született, és reméljük, hogy a jövőben is így lesz” – mondta el Dr. Hóvári János.

A Szigligeti Alkotóház felújítása 2013 végén kezdődött meg az NKA 300 millió forintos meghívásos pályázati támogatásával. A MANK az EMMI-től kapott támogatásból és a működéséből eredő saját bevételeiből további 200 milliót tett hozzá a projekthez, így összesen 500 millió forintból történt meg a felújítás. A beruházásnak köszönhetően az épület visszanyerte régi, külső pompáját, miközben bent négycsillagos szállodának megfelelő minőség jött létre egy társalgóval és 30 vendégszobával. Szálláskapacitása így meghaladja a 60 főt. Azok az alkotóművészek, akik csatlakoztak vagy csatlakoznak a Magyar Mecénás Programhoz, jelentős kedvezménnyel vehetik majd igénybe a szálláshelyeket (bővebb információ: http://www.alkotomuveszet.hu/index.php/magyar-mecenas-program). Az alkotóház szeretne kulturális bázisává válni az alkotóművészeknek, ezért különböző kapcsolódó rendezvények, megemlékezések színtere is lesz.

Megújult a kastély és az arborétum főkerítése is, valamint megtörtént az épület teljes bebútorozása az antik bútorok felújításával és újak beszerzésével. A bútorok mellett a működéshez szükséges egyéb eszközöket is beszereztek, továbbá elkészült egy fogadóépület, amelynek köszönhetően az alkotóház vendégeinek zavarása nélkül válik látogathatóvá az arborétum.

  • Borsodi L. László a Székelyföld folyóirat új főszerkesztője

    Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár Lövétei Lázár Lászlót váltja a kulturális folyóirat élén. Az új főszerkesztő kifejtette, hogy jól működő struktúrát vesz át, ezért számot­tevő újítást nem ter­vez. Elképzelései között sze­re­pel újabb fi­a­tal szerzők megszólítása, a ta­nulmány- és kri­ti­ka­ro­va­tok[…]

  • Három új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

    A Magyar Teátrumi Társaság Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban tartotta idei első közgyűlését. A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet közgyűlése három új tag felvételét szavazta meg. A Ferencvárosi Pinceszínházzal, a Budapesti Operettszínházzal és a Kisvárdai Várszínházzal 71-re bővült a tagok[…]

  • Közel 2 milliárd forintot kaptak a magyar dalszerzők

    Az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek, mintegy 45 ezer magyar zeneműre adott támogatást. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.Az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként hatalmas zenei adatbázist gondoz,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.