Tavaszi nyitás az Alkotóházakban

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) feladatai közül a legjelentősebb és leglátványosabb a Kormány által támogatott alkotóház- és művésztelep-rekonstrukciós program, melynek keretében végre teljesen megújult, és újra várja az alkotni és pihenni vágyó művészeket a felújított Szigligeti és Zsennyei Alkotóház. Mindkét alkotóház egyénileg és csoportosan is látogatható, bejelentkezni az alkotóházak elérhetőségein lehet a Magyar Mecénás Programhoz csatlakozóknak. 

A magyar irodalom egyik szentélye a Szigligeti Alkotóház, amely több mint 60 éve főként a kortárs irodalom otthonául szolgál. A múlt század közepe óta a magyar irodalmi élet szinte valamennyi kiválósága töltött el hosszabb-rövidebb időt Szigligeten. Az alkotóház 28 szobája 54 vendég befogadására alkalmas.

A Szigligeti Alkotóház felújítása 2013 végén kezdődött meg az NKA 300 millió forintos meghívásos pályázati támogatásával. A MANK az EMMI-től kapott támogatásból és a működéséből eredő saját bevételeiből további 200 millió forintot tett hozzá a projekthez, így összesen 500 millió forintból történt meg a felújítás. A beruházásnak köszönhetően a ház visszanyerte régi, külső pompáját, miközben bent négycsillagos szállodának megfelelő minőségi szint jött létre. Megújult a kastély és az arborétum főkerítése. Megtörtént az épület teljes bebútorozása az antik bútorok felújításával és újak beszerzésével. A bútorok mellett a működéshez szükséges egyéb eszközöket is beszereztek. Elkészült továbbá egy fogadóépület, amelynek köszönhetően az alkotóház vendégeinek zavarása nélkül válik látogathatóvá az arborétum, amely júniustól várja a látogatókat. 

Szigligeti Alkotóház

Zsennye legrégebbi, mondhatni „ősi” épülete a műemléki jellegű Sennyey-Bezerédj-Békássy-kastély, a Zsennyei Alkotóház, amely hihetetlen gyorsasággal, egy év alatt 280 millió forintból újult meg. A Zsennyei Alkotóház, 12 szobával, 25 férőhellyel várja az alkotni és pihenni vágyó művészeket. 

A 400 éves épület régi pompájában ragyog a felújítást követően, az egy évnyi munka eredményeként a tetőtől az alapokig, az erdei úttól a kerítésig teljesen megújulva. Az épület teljesen új tetőt kapott, az új homlokzatot pedig vízállóvá, de légáteresztővé tették. Javították, illetve - szükség szerint - cserélték a külső és belső nyílászárókat, felújították a fürdőszobákat, átfestették a radiátorokat. Korszerűsítették a konyhát, amely így HCCP-engedéllyel rendelkező főzőkonyhává vált. Az Alkotóház elektromos külső-belső világítótesteit és egyéb szerelvényeit lecserélték, továbbá az épület díszkivilágítást kapott. A melegvízellátó-rendszert az új kazánokkal integrálták. Elkészült egy komolyzenei próbákra alkalmas zeneterem felső világítóablakokkal és hangszigetelt ajtóval és beszereztek egy új zongorát is. A felújítással szinte a 24. órában menekült meg az épület, hiszen a tető felőli ázás, az alapok felőli vizesedés és az ezek következtében fellépő süllyedés és gombásodás hamarosan teljesen lepusztította volna a kastélyt.

A bútorok restaurált, teljesen felújított állapotban kerültek vissza a szobákba, de új tévéket és egyéb új elektronikai eszközöket is vásároltak a felújítás alkalmából, főként a konyhába. Megújult továbbá a 16 hektáros őspark. A 20 éve alig gondozott parkból közel 300 köbméter elburjánzott cserjét és korhadt, életveszélyes fát vágtak ki, lenyírták és frissítették az aljnövényzetet. Elkészült a kavicsos erdei út is, mely új hidakkal, padokkal vált még szebbé, az úton pedig immár teljesen körbejárható az arborétum jellegű őspark. Javították a kerítést, és felújították a főkaput is.

Zsennye Alkotóház

Az Alkotóházak 2015-ös díjszabásai az alábbi linkről érhetőek el: 

MANK alkotóházak díjszabása 2015

 

  • Hazánkba látogat a Moszkvai Balett

    Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett, hogy bemutassák a klasszikus tánchagyományok legszebb gyöngyszemét. A hattyúk tava balettelőadást 2019-ben két alkalommal láthatja a közönség.Lázasan készülődnek a Pesti Központi Árvaházban, ugyanis az ott élő gyerekek közül négyen is részt vesznek majd a[…]

  • Franco Zeffirellitől búcsúzunk

    Életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert. Zeffirellit egész pályafutása során az örök értékek vonzották, a kultúra magva, amely nincs kitéve korok[…]

  • Székelyudvarhelyi KÉP-TÁR nyílt

    A Budavári Önkormányzat és Székelyudvarhely számos kulturális programot és cserediák kirándulást szervezett már közösen. Kaiser Ottó fotóművész kiállítása, a Találkozások – Kányádi Sándor és a Márai-est után tavaly nyár végén bemutatkozott Székelyföld fővárosa is. A Várnegyed Galériában július közepéig tekinthető[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.