Üdvözlet Szentendréről

Temesvárra érkeznek a szentendrei képzőművészek alkotásai, amelyekből május 6-án nyílik kiállítás a XXI. Bánsági Magyar Napok alkalmából a temesvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállítást május 22-ig tekintheti meg a közönség. Korábban a temesvári művészek is bemutatkozhattak Szentendrén, a MANK Galériában.

 

A szentendrei képzőművészek csoportos kiállítását láthatják Temesváron a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) jóvoltából. A tárlatot május 6-án 18 órakor Gyürk Dorottya, Szentendre város polgármestere és Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója nyitja meg, valamint a kiállításról beszédet mond Szepes Hédi művészettörténész, a kiállítás kurátora is.

A tárlatot a Bánsági Magyar Napok keretében szervezik, amely a régió legjelentősebb közművelődési rendezvénysorozata. Az eltelt 20 év alatt a bánsági magyarság megszokott és megszeretett kulturális eseményévé vált, határokon átnyúló együttműködések révén nemzetközi jelleget és ismertséget kapott. Minden korosztálynak és nézőrétegnek minőségi programot kínál – olvasható a program Facebook-oldalán. Célja a szórványmagyarság nemzeti azonosságtudatának, önbecsülésének erősítése; a bánáti magyar kulturális értékek meg- és elismertetése más nemzetiségekkel; a szétszakított nemzetrészek közti kulturális kommunikáció elősegítése.

Több településen zajló programjában kiállítások, könyvbemutatók, ismeretterjesztő, színházi és bábelőadások, megemlékezések, koncertek, néptánckaraván, filmvetítések szerepelnek. Évenkénti megszervezése etnikumunk nemzeti azonosságtudatát, önbecsülését erősíti – írják.

Korábban, 2015 szeptemberében a temesvári művészek is bemutatkozhattak Szentendrén egy csoportos kiállítása keretében a MANK Galériában. Az akkori kiállítás koordinátora Szász Enikő színművész volt, aki a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház korábbi igazgatója, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke is. A művésznő már akkor jelezte, hogy tervezik viszonzásképpen a szentendrei művészek alkotásainak bemutatását Temesváron, amire jó alkalom a májusi, XXI. Bánsági Magyar Napok.

 A kiállítás helyszíne:

Temesvár, Szépművészeti Múzeum

Dóm tér (P-ţa Unirii) 1. sz.

A kiállítás megtekinthető 2016. május 22-ig, naponta 10-18 óra között.

  • A három Sass

    Sass Brunner Ferenc, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet munkáiból nyílt kiállítás Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban. A három Sass című tárlat különlegessége, hogy a művészcsalád tagjainak alkotásai első alkalommal szerepelnek közös tárlaton, az eredeti dokumentumokon, családi leveleken, korabeli fényképeken[…]

  • Még lehet nevezni a Primanimára

    A 2019-ben október 30. és november 2. között nyolcadik alkalommal megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon pályakezdő alkotók mutathatják be legfrissebb munkáikat. A budaörsi szemlére július 31-ig lehet nevezni.A Primanimára 2017 januárja óta készült, 25 percnél nem hosszabb animációs diák-,[…]

  • Újabb Szulejmán korabeli épület nyomaira bukkantak Szigetvárnál

    Az épület ott áll, ahol Esterházy Pál az 1664-es turbéki látogatása után feltüntette a komplexum alaprajzában a katonai barakkot.Turbék 1664 után, 3D rekonstrukcióForrás: civilhetes.netA határvidéken álló sírkomplexum ki volt téve támadásoknak. Eleinte ötven, később pedig száz katona védte, akik a[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.