Üdvözlet Szentendréről

Temesvárra érkeznek a szentendrei képzőművészek alkotásai, amelyekből május 6-án nyílik kiállítás a XXI. Bánsági Magyar Napok alkalmából a temesvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállítást május 22-ig tekintheti meg a közönség. Korábban a temesvári művészek is bemutatkozhattak Szentendrén, a MANK Galériában.

 

A szentendrei képzőművészek csoportos kiállítását láthatják Temesváron a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) jóvoltából. A tárlatot május 6-án 18 órakor Gyürk Dorottya, Szentendre város polgármestere és Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója nyitja meg, valamint a kiállításról beszédet mond Szepes Hédi művészettörténész, a kiállítás kurátora is.

A tárlatot a Bánsági Magyar Napok keretében szervezik, amely a régió legjelentősebb közművelődési rendezvénysorozata. Az eltelt 20 év alatt a bánsági magyarság megszokott és megszeretett kulturális eseményévé vált, határokon átnyúló együttműködések révén nemzetközi jelleget és ismertséget kapott. Minden korosztálynak és nézőrétegnek minőségi programot kínál – olvasható a program Facebook-oldalán. Célja a szórványmagyarság nemzeti azonosságtudatának, önbecsülésének erősítése; a bánáti magyar kulturális értékek meg- és elismertetése más nemzetiségekkel; a szétszakított nemzetrészek közti kulturális kommunikáció elősegítése.

Több településen zajló programjában kiállítások, könyvbemutatók, ismeretterjesztő, színházi és bábelőadások, megemlékezések, koncertek, néptánckaraván, filmvetítések szerepelnek. Évenkénti megszervezése etnikumunk nemzeti azonosságtudatát, önbecsülését erősíti – írják.

Korábban, 2015 szeptemberében a temesvári művészek is bemutatkozhattak Szentendrén egy csoportos kiállítása keretében a MANK Galériában. Az akkori kiállítás koordinátora Szász Enikő színművész volt, aki a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház korábbi igazgatója, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke is. A művésznő már akkor jelezte, hogy tervezik viszonzásképpen a szentendrei művészek alkotásainak bemutatását Temesváron, amire jó alkalom a májusi, XXI. Bánsági Magyar Napok.

 A kiállítás helyszíne:

Temesvár, Szépművészeti Múzeum

Dóm tér (P-ţa Unirii) 1. sz.

A kiállítás megtekinthető 2016. május 22-ig, naponta 10-18 óra között.

  • Borsodi L. László a Székelyföld folyóirat új főszerkesztője

    Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár Lövétei Lázár Lászlót váltja a kulturális folyóirat élén. Az új főszerkesztő kifejtette, hogy jól működő struktúrát vesz át, ezért számot­tevő újítást nem ter­vez. Elképzelései között sze­re­pel újabb fi­a­tal szerzők megszólítása, a ta­nulmány- és kri­ti­ka­ro­va­tok[…]

  • Három új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

    A Magyar Teátrumi Társaság Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban tartotta idei első közgyűlését. A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet közgyűlése három új tag felvételét szavazta meg. A Ferencvárosi Pinceszínházzal, a Budapesti Operettszínházzal és a Kisvárdai Várszínházzal 71-re bővült a tagok[…]

  • Közel 2 milliárd forintot kaptak a magyar dalszerzők

    Az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek, mintegy 45 ezer magyar zeneműre adott támogatást. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.Az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként hatalmas zenei adatbázist gondoz,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.