Átadták a Móricz-ösztöndíjakat

Örkény István, Kassák Lajos, Nagy László vagy éppen Nemes Nagy Ágnes nyomán járva, a Szigligeti Alkotóházban tölthetnek el egy-egy hetet az idei Móricz-ösztöndíjasok – ajánlotta fel az alkotói pihenés lehetőségét Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója. Újabb 13 irodalmi ösztöndíjast hirdettek ki május 17-én.

  „Az 1973 óta létező ösztöndíj olyan fiatal írókat, irodalmárokat támogat, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek segítséget” – emelte ki E. Csorba Csilla, a pályázatot szakmailag lebonyolító Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója. Az ösztöndíj nevét adó Móricz Zsigmondról elmondta: fiatalon számára is elkélt a segítség, hiszen 30 éves koráig nem mutatott fel jelentős teljesítményt. Az 1909 előtt született művei közül csak néhány, például a Hét krajcár ért el sikert, munkássága csak később robbant be a magyar irodalomba, és alkotta azt Móricz, ami miatt a magyar irodalom nagy publicistái között tartjuk számon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fiatal alkotóművészek és művészettörténészek pályakezdését segítő további 11 ösztöndíjpályázata mellett a Móricz-ösztöndíjat is a Magyar Alkotóművészeti és Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) bonyolítja és gondozza. Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója elmondta: hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar irodalmat szolgálhatják. „Nekünk azonban ennél sokkal szélesebb a feladatunk. A magyar művészeti élet fellegvárának számos intézménye található a MANK tulajdonában, mint például a Szigligeti Alkotóház, ahol a magyar irodalmárok megfordultak a múltban, megfordulnak a jelenben, és meg fognak fordulni a jövőben is” – fogalmazott a főigazgató.

Az irodalmi ösztöndíjjal kapcsolatban elmondta, „az, hogy a különböző nemzedékek új lendületet vegyenek, fontos a nemzet egésze számára, amit a hasonló támogatások is szolgálnak. A különböző korok mindig kitermelték azokat a generációkat, amelynek tagjai komoly produktumokat alkottak. Ugyan magyar alkotóként nem egyszerű Móricz Zsigmond és József Attila után írni, de szeretnénk, ha az ösztöndíjasok olyan műveket alkotnának, amelyek a magyar irodalmi élet új remekei lehetnek” – tette hozzá Dr. Hóvári János. Felajánlotta továbbá, hogy az ösztöndíjasok egy-egy hetet töltsenek el az említett Szigligeti Alkotóházban szeptembertől jövő év tavaszáig, választott időpontban. „Hogy gondoljanak a klasszikusokra, akik megfordultak már azon falak között” – fogalmazott a főigazgató Örkény Istvánra, Kassák Lajosra, Nagy Lászlóra vagy éppen Nemes Nagy Ágnesre gondolva.

Czinki Ferenc tavalyi ösztöndíjas az átadón elmondta: a fotó és az irodalom egymásra hatása érhető tetten 2014-ben megjelent Egy kocsma város című kötetében, a kép és a szöveg pedig a jövőre megjelenő írásában is jelentős szerepet játszik majd. A korábbi írásban az alapvetően fiktív történetek mellé hitelesnek tűnő portréfotókat jelentetett meg, amelyekhez hasonlókat az újságok hasábjain is láthatunk. „Most azonban annyira a fikció irányába mozdultak el a szövegek, hogy a portréfotók nyomán készülő rajzok láthatók majd a könyvben” – mondta el. Az első írás Székesfehérvár, a második majd Pozsony külvárosában játszódik.

A díjakat Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrás Minisztériuma főosztályvezetője adta át. A díj átadása előtt elmondta: az ösztöndíj célja, hogy a fiatal íróknak kedvező körülményeket teremtsen a feladatban való elmélyüléshez, és ezzel lehetőséget kapjanak arra, hogy a kortárs magyar irodalom kiemelkedő tehetségeivé váljanak.

Az ösztöndíjra azok az 1981. január 1. után született írók, irodalmárok pályázhattak, akik eddig színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken jelentek meg. Az ösztöndíjasonként havi bruttó 100.000 forintos ösztöndíjban, 2016-ban 13 fő részesült:

Balaskó Ákos

Balogh Gyula

Benedek Miklós

Dobó Gábor

Hevesi Judit

Lesi Zoltán

Molnár H. Magor

Németh Ákos

Novák Zsüliet

Reichert Gábor

Tamás Kincső

Turi Tímea

Varga László

 

A Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj kuratóriuma tagjai:

Csepregi János író, tanár (Fiatal Írók Szövetsége delegálta)

Erős Kinga író, kritikus, szerkesztő (Magyar Írószövetség delegálta)

Gaborják Ádám író, szerkesztő, irodalomkritikus, a JAK elnöke (József Attila Kör delegálta)

Horváth Györgyi író, kritikus, egyetemi tanár (József Attila Kör delegálta)

Neszlár Sándor író (Fiatal Írók Szövetsége delegálta)

Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár (Szépírók Társasága delegálta)

Zsille Gábor költő, műfordító, esszéista (Magyar Művészeti Akadémia delegálta

  • Borsodi L. László a Székelyföld folyóirat új főszerkesztője

    Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár Lövétei Lázár Lászlót váltja a kulturális folyóirat élén. Az új főszerkesztő kifejtette, hogy jól működő struktúrát vesz át, ezért számot­tevő újítást nem ter­vez. Elképzelései között sze­re­pel újabb fi­a­tal szerzők megszólítása, a ta­nulmány- és kri­ti­ka­ro­va­tok[…]

  • Három új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

    A Magyar Teátrumi Társaság Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban tartotta idei első közgyűlését. A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet közgyűlése három új tag felvételét szavazta meg. A Ferencvárosi Pinceszínházzal, a Budapesti Operettszínházzal és a Kisvárdai Várszínházzal 71-re bővült a tagok[…]

  • Közel 2 milliárd forintot kaptak a magyar dalszerzők

    Az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek, mintegy 45 ezer magyar zeneműre adott támogatást. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.Az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként hatalmas zenei adatbázist gondoz,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.