Átadták a Móricz-ösztöndíjakat

Örkény István, Kassák Lajos, Nagy László vagy éppen Nemes Nagy Ágnes nyomán járva, a Szigligeti Alkotóházban tölthetnek el egy-egy hetet az idei Móricz-ösztöndíjasok – ajánlotta fel az alkotói pihenés lehetőségét Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója. Újabb 13 irodalmi ösztöndíjast hirdettek ki május 17-én.

  „Az 1973 óta létező ösztöndíj olyan fiatal írókat, irodalmárokat támogat, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek segítséget” – emelte ki E. Csorba Csilla, a pályázatot szakmailag lebonyolító Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója. Az ösztöndíj nevét adó Móricz Zsigmondról elmondta: fiatalon számára is elkélt a segítség, hiszen 30 éves koráig nem mutatott fel jelentős teljesítményt. Az 1909 előtt született művei közül csak néhány, például a Hét krajcár ért el sikert, munkássága csak később robbant be a magyar irodalomba, és alkotta azt Móricz, ami miatt a magyar irodalom nagy publicistái között tartjuk számon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fiatal alkotóművészek és művészettörténészek pályakezdését segítő további 11 ösztöndíjpályázata mellett a Móricz-ösztöndíjat is a Magyar Alkotóművészeti és Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) bonyolítja és gondozza. Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója elmondta: hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar irodalmat szolgálhatják. „Nekünk azonban ennél sokkal szélesebb a feladatunk. A magyar művészeti élet fellegvárának számos intézménye található a MANK tulajdonában, mint például a Szigligeti Alkotóház, ahol a magyar irodalmárok megfordultak a múltban, megfordulnak a jelenben, és meg fognak fordulni a jövőben is” – fogalmazott a főigazgató.

Az irodalmi ösztöndíjjal kapcsolatban elmondta, „az, hogy a különböző nemzedékek új lendületet vegyenek, fontos a nemzet egésze számára, amit a hasonló támogatások is szolgálnak. A különböző korok mindig kitermelték azokat a generációkat, amelynek tagjai komoly produktumokat alkottak. Ugyan magyar alkotóként nem egyszerű Móricz Zsigmond és József Attila után írni, de szeretnénk, ha az ösztöndíjasok olyan műveket alkotnának, amelyek a magyar irodalmi élet új remekei lehetnek” – tette hozzá Dr. Hóvári János. Felajánlotta továbbá, hogy az ösztöndíjasok egy-egy hetet töltsenek el az említett Szigligeti Alkotóházban szeptembertől jövő év tavaszáig, választott időpontban. „Hogy gondoljanak a klasszikusokra, akik megfordultak már azon falak között” – fogalmazott a főigazgató Örkény Istvánra, Kassák Lajosra, Nagy Lászlóra vagy éppen Nemes Nagy Ágnesre gondolva.

Czinki Ferenc tavalyi ösztöndíjas az átadón elmondta: a fotó és az irodalom egymásra hatása érhető tetten 2014-ben megjelent Egy kocsma város című kötetében, a kép és a szöveg pedig a jövőre megjelenő írásában is jelentős szerepet játszik majd. A korábbi írásban az alapvetően fiktív történetek mellé hitelesnek tűnő portréfotókat jelentetett meg, amelyekhez hasonlókat az újságok hasábjain is láthatunk. „Most azonban annyira a fikció irányába mozdultak el a szövegek, hogy a portréfotók nyomán készülő rajzok láthatók majd a könyvben” – mondta el. Az első írás Székesfehérvár, a második majd Pozsony külvárosában játszódik.

A díjakat Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrás Minisztériuma főosztályvezetője adta át. A díj átadása előtt elmondta: az ösztöndíj célja, hogy a fiatal íróknak kedvező körülményeket teremtsen a feladatban való elmélyüléshez, és ezzel lehetőséget kapjanak arra, hogy a kortárs magyar irodalom kiemelkedő tehetségeivé váljanak.

Az ösztöndíjra azok az 1981. január 1. után született írók, irodalmárok pályázhattak, akik eddig színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken jelentek meg. Az ösztöndíjasonként havi bruttó 100.000 forintos ösztöndíjban, 2016-ban 13 fő részesült:

Balaskó Ákos

Balogh Gyula

Benedek Miklós

Dobó Gábor

Hevesi Judit

Lesi Zoltán

Molnár H. Magor

Németh Ákos

Novák Zsüliet

Reichert Gábor

Tamás Kincső

Turi Tímea

Varga László

 

A Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj kuratóriuma tagjai:

Csepregi János író, tanár (Fiatal Írók Szövetsége delegálta)

Erős Kinga író, kritikus, szerkesztő (Magyar Írószövetség delegálta)

Gaborják Ádám író, szerkesztő, irodalomkritikus, a JAK elnöke (József Attila Kör delegálta)

Horváth Györgyi író, kritikus, egyetemi tanár (József Attila Kör delegálta)

Neszlár Sándor író (Fiatal Írók Szövetsége delegálta)

Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár (Szépírók Társasága delegálta)

Zsille Gábor költő, műfordító, esszéista (Magyar Művészeti Akadémia delegálta

  • Gyerekek balettcipőben

    Miközben a Magyar Nemzeti Balettintézet az új tehetségeket kereste a tavaszi felvételik alkalmával, az intézménybe járó növendékek is kitettek magukért. Az utóbbi hónapokban több nemzetközi verseny első díját is hazahozták, a Tavaszköszöntő című házi előadáson is sikerrel adtak számot tudásukról.Harmadik[…]

  • A három Sass

    Sass Brunner Ferenc, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet munkáiból nyílt kiállítás Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban. A három Sass című tárlat különlegessége, hogy a művészcsalád tagjainak alkotásai első alkalommal szerepelnek közös tárlaton, az eredeti dokumentumokon, családi leveleken, korabeli fényképeken[…]

  • Még lehet nevezni a Primanimára

    A 2019-ben október 30. és november 2. között nyolcadik alkalommal megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon pályakezdő alkotók mutathatják be legfrissebb munkáikat. A budaörsi szemlére július 31-ig lehet nevezni.A Primanimára 2017 januárja óta készült, 25 percnél nem hosszabb animációs diák-,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.