Számos hiánypótló kiadvány jelenik meg az évfordulóra

Zrínyi Miklós hadvezér életrajza és a szigetvári ostromot körüljáró kötetek mellett számos hiánypótló kiadvány jelenik meg a Zrínyi-emlékévhez kapcsolódva, valamint újra bemutatják a Zrínyi 1566 című rockmusicalt a szeptemberi Zrínyi Napok keretében.

Az emlékév egyik célja, hogy Szigetvár történeti igazságát mindenki hitelesen megismerje, ezért a szervezők arra törekszenek, hogy minél több kiadvány és értékes munka lásson napvilágot - hangsúlyozta Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke a csütörtökön tartott budapesti sajtótájékoztatón.

"Ami 1566-ban Szigetváron történt, az a magyar nemzettudat egyik alapköve. Nem lenne ez így, ha nem lett volna a remek költő és politikus, a dédunoka, aki egy olyan eposzt írt, amelynek révén kitörölhetetlenné tette a magyar emlékezetből az eseményt" - fűzte hozzá.

Zrínyi Miklósról jelenleg nincs korszerű életrajz, ezért a kiadványok sorában az első a Zrínyi élete című kiadvány lesz, amelyet a tervek szerint július elején mutatnak majd be angol és magyar nyelven - emelte ki Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi karának főigazgatója.

Ezt követi majd a turbéki kegytemplom és búcsújárás történetéről írt kötet, amely szeptember elejére várható, az Egy elfeledett ostrom emlékezete című könyv pedig az 1566-os történések előtti, 1555-ös és 1556-os első, visszavert ostromokról szól, amelyekről szintén keveset tudni.

Mindezek mellett az emlékév során tartott külföldi és hazai konferenciák anyagait és a Zrínyihez, valamint Szigetvárhoz kapcsolódó kutatások eredményeit is külön kötetekben jelentetik meg, valamint elkészült a hadvezérhez és az 1566-os ostromhoz kapcsolódó, magyar és angol nyelvű Wikipédia-szócikk is, amely a jelenlegi, sok helyen hibás és pontatlan írást frissíti majd - tette hozzá a főigazgató.

A csütörtöki eseményen bemutatták a Múlt-kor történelmi magazinnak az emlékévhez kapcsolódó különszámát is, amelyben olyan, kevéssé ismert történelmi tényekre derül fény, mint Szulejmán halálának pontos időpontja, vagy hogy miért köszöntötte János Zsigmond választott magyar király Zimonyban a török szultánt.

Moravetz Levente, a Zrínyi 1566 című rockmusical rendezője elmondta, hogy Szigetváron, a Zrínyi Napok keretében szeptember 5-én, 6-án, 8-án és 9-én ismét bemutatják a darabot. Az előadásban Zrínyi Miklóst Sasvári Sándor alakítja, a többi szerepben mások mellett Szomor György, Feke Pál, Mahó Andrea, Vermes Tímea, Dévényi Ildikó, Blaskó Balázs és Beleznay Endre lesz látható. A történet Zrínyi és 300 emberének hősi halálát idézi fel.

A kormány tavaly novemberben nyilvánította 2016-ot Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévvé a várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója alkalmából. A szigetvári vár ostromának 2016. szeptember 7-én lesz a 450. évfordulója.
Forrás: MTI

  • Borsodi L. László a Székelyföld folyóirat új főszerkesztője

    Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár Lövétei Lázár Lászlót váltja a kulturális folyóirat élén. Az új főszerkesztő kifejtette, hogy jól működő struktúrát vesz át, ezért számot­tevő újítást nem ter­vez. Elképzelései között sze­re­pel újabb fi­a­tal szerzők megszólítása, a ta­nulmány- és kri­ti­ka­ro­va­tok[…]

  • Három új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

    A Magyar Teátrumi Társaság Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban tartotta idei első közgyűlését. A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet közgyűlése három új tag felvételét szavazta meg. A Ferencvárosi Pinceszínházzal, a Budapesti Operettszínházzal és a Kisvárdai Várszínházzal 71-re bővült a tagok[…]

  • Közel 2 milliárd forintot kaptak a magyar dalszerzők

    Az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek, mintegy 45 ezer magyar zeneműre adott támogatást. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.Az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként hatalmas zenei adatbázist gondoz,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.