Külföldre, majd hazaköltözött – és ezt meg is örökítette

Az NKA Fesztiválhajón, városnézéssel egybekötött kiállításon mutatkozhat be munkájával Tüdős Anna, aki a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évfordulója apropóján 25 éves alkotóművészek számára kiírt pályázaton nyerte el a kiállítási lehetőséget. A szeptember 24-én látható munkája a külföldre, majd a hazaköltözéssel kapcsolatos élményeit mutatja be.

 

Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a Glasgow School of Art-on végezte, ahol a kurátori és a művészeti ismeretek kiegészítették egymást. „Érdekelnek az alulreprezentált témák, az alternatív vagy kevéssé ismert történetek és az épített környezetünk különböző perspektívákból való vizsgálata” – írta magáról a pályázatában. Nemrég fejezte be az azóta a skóciai House for An Art Lover-ben bemutatott installációját, amely a játszóterek vizuális és fizikai hatásával foglalkozik azok kulturális történetén keresztül. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt, 25 éveseket megcélzó pályázatával pedig egy hajón nyílik lehetősége kiállítani Budapesten.

 

 

A MANK pályázata 25 éves alkotókat támogat. Miért tartod fontosnak a hasonló pályázati kiírásokat?

Érdekes ez a koncepció, amely a 25 évesekre korlátozza a pályázók körét, nem is hallottam talán még hasonlóról. Gondolom, hogy egy korszellemet próbálnak így megörökíteni a szervezők, majd meglátjuk, hogy a kiállított művekből kiolvashatóak-e tendenciák. Az NKA pályázataival ellentétben a mostani kiírásra egyébként egyszerűen lehetett jelentkezni, és szerintem fontos, hogy a  hasonló pályázatok meghirdetésekor figyelembe vegyék ezeket a szempontokat is. 

Milyen nehézségekkel néznek szembe ma a fiatal képzőművészek?

Ezzel a témával foglalkozik egy frissen nyílt kiállítás a MODEM-ben, ajánlom mindenkinek. A téma kicsengése sajnos gyakran negatív, pedig kurátorként általában az én fő problémám is a túlbürokratizáltság, és persze az, hogy nehéz előre tervezni ezen a területen, valamint hogy a kemény munkát nem fizetik meg ebben a szektorban.

Nem mindennapi helyszínen rendezik meg a kiállítást, egy fesztiválhajón a Dunán. Mit jelent számodra ez a lehetőség, és hogyan illeszkedik eddigi munkádba?

Nagyon szeretem az extrém helyszínekkel kísérletező eseményeket, például a PLACCC konzekvens, a városi szövethez hozzájáruló fesztiválját. Ez a mostani kiállítás egy egyszeri rövid esemény, egy kísérlet. Sajnos az idő szűke miatt nem tudtam helyspecifikus koncepciót kidolgozni a hajóra, de azért mégiscsak megpróbálok felhozni a kiállított anyag kapcsán olyan témákat, mint a lassú tranzíció, vagyis átmenet és az ingoványos talajon állás érzése. 

Részlet Tüdő Anna munkájából

 

Miért éppen ezt a témát választottad?

Én ugyan elsősorban kurátorként dolgozom, a pályázatra leadott portfoliómban azonban az a kis füzet szerepelt, amit külföldre költözésemkor állítottam össze. Ebben olyan rajzok szerepeltek, amelyek humorral, aprólékos megismeréssel, szisztematikus rendszerezéssel segítették feldolgozni az új környezettel való találkozást. Azt átlapozva az élménybeszámolóim egyfajta különös előadásokká válnak, megkönnyítve a kimondatlan, átadhatatlan történetek elmesélését. Most, hogy újra Budapesten élek, újra elkezdtem rajzolni, folyatom a füzetet, és a hajón is ez látható majd, amiben ennek a két költözésnek az élményét tömörítem egybe.

Miként látod magadat és művészetedet a következő két-három évben?

Szeretnék minél több kreatív pályázaton és nyári egyetemen részt venni, külföldi kapcsolataimat stabil hálózattá kovácsolni, hogy az eddig a jegyzetfüzetben lapuló ötleteknek platformot teremthessek. Jelenlegi tervem, hogy a Rákóczi téren lévő boltunkat, ahol újrahasznosított, szitanyomott ruhákat árulunk, műhellyé alakítsam, ami alkalmas lenne gyerek és felnőtt foglalkozások megtartására. 

 

NKA Fesztiválhajó a Dunán

A Nemzeti Kulturális Alap idén ünnepli alapításának negyedszázados évfordulóját. A jeles esemény alkalmából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a 25. életévüket 2018-ban vagy 2019-ben betöltő képző- és iparművészek műveiből rendez kiállítást. A meghirdetett pályázatra jelentkezők közül szakmai bíráló bizottság választotta ki azt a 12 alkotót, akiknek a műveiből 2018. szeptember 24-én nyílik tárlat Budapesten.

Az NKA Fesztiválhajó szeptember 24-én három alkalommal fog elindulni a Dunán, így városnézéssel egybekötve tekinthetőek majd meg az exkluzív kiállítás Ágoston Kristóf, Bilak Krystyna, Dóra Ádám, Farkas Gabriella, Gerber Márton László, Kalán Viktória, Kelemen Bíborka, Klájó Adrián, Nagy Dániel, Pertics Flóra, Süttő Anikó és Tüdős Anna munkáival. A járatok 10:00, 12:00 és 14:00-kor indulnak a Jászai Mari téri 7-es kikötőből. A kiállítás megtekintése, illetve a sétahajózás előzetes regisztrációhoz kötött az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.