A MANK Galériában mutatkozik be a Székelyföld folyóirat

Szerte a világban ismert a Székelyföld, amely az egyik legnagyobb példányszámban megjelenő, határon túli kulturális folyóiratként március 29-én 18 órától a szentendrei MANK Galériában is bemutatkozik. A 22 éve alapított havilap a magyar irodalommal foglalkozik, azon belül pedig kiemelten az erdélyi kultúrával. 

 

 

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. új irodalmi rendezvénysorozatot indít el 2019. március 29-én, pénteken, 18 órakor a MANK Galériában. A Határon túli irodalmi műhelyek bemutatkozása című sorozat első rendezvényeként a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztőit hívta meg irodalmi kerekasztal-beszélgetésre.

A több mint ezer előfizetőt magának tudó kulturális folyóirat olvasmányos módon, szakmailag magas színvonalon képez hidat a magyarországi és a határon túli magyar irodalom között. Egy két éve végzett felmérés szerint a szerkesztőség az egyik legnagyobb példányszámban megjelenő határon túli kulturális folyóiratot működteti, amelynek könnyed nyelvezete sokak számára az irodalommal való találkozást jelenti. A folyóirat munkatársai ugyanis gyakran járnak vidéki olvasótalálkozókra, céljuk, hogy széles olvasóközönséggel ismertessék meg a folyóiratot és az egyéb kiadványaikat. Ebbe a sorba illeszkedik a szentendrei látogatás is, ahol lehetőség nyílik a szerkesztőség széles munkájának megismerésére.

 

A Székelyföld gyakran követi a járatlan utat, és habár a magyar nyelvű irodalom teljes spektrumával foglalkoznak, természetesen kiemelten figyelik Erdély, a Vajdaság vagy éppen a Felvidék irodalmi terméseit. De nem csak a sűrűn lakott magyar területek íróit igyekeznek bemutatni, jelent meg náluk már Norvégiában alkotó magyar író műve, illetve több alkalommal közöltek kizárólag román irodalmi terméseket bemutató lapszámot is. „Akik szeretik a magas minőségű irodalmat, elismerően fogadták” – mondta el az utóbbiról a szerkesztő, Fekete Vince. Egyéb tematikus lapszámot is megjelentettek már: a 200. kiadásban az addigi legfontosabb szerzőiket trombitálták össze Bodor Ádámtól és Térey Jánostól kezdve az egészen fiatalokig, mint Potozky László és Szálinger Balázs. Nem is volt hiába a vállalás, a lapszámból ugyanis csaknem kétszer annyi fogyott, mint a többiből.

A beszélgetésen a szerkesztőséget a főszerkesztő, Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, valamint a szerkesztők közül Fekete Vince József Attila-díjas költő és Molnár Vilmos József Attila-díjas író fogja képviselni. A beszélgetést követő szépirodalmi blokkban a három alkotó saját verseiből, novelláiból is felolvas majd. A beszélgetés során bepillantást nyerhetünk egy erdélyi szerkesztőség munkájába, a szerkesztés kulisszatitkaiba, a folyóirat laptörténetébe, jelenébe és a jövőbeli terveibe is.

A Hargita Kiadó által megjelentetett Székelyföld kulturális folyóiratot 1997-ben alapította meg Ferenczes István. A havonta megjelenő folyóirat az erdélyi Csíkszeredában jelenik meg 194 oldalon, gazdagon illusztrálva. A lap küldetése szerint az összmagyar irodalmi és kulturális élet igényes megjelenési felülete. 

 

Az est háziasszonya Mirtse Zsuzsa, a MANK Nonprofit Kft. művészeti tanácsadója. Az estet Szokolay Dongó Balázs Artisjus- és Prima-díjas zenész népzenei ihletésű improvizatív zenéje teszi még különlegesebbé. A rendezvényre a belépés díjtalan. 

Helyszín: MANK Galéria – Szentendrei Régi Művésztelep, 2000 Szentendre, Bogdányi utca 51. 

Időpont: 2019. március 29., péntek, 18 óra

  • Borsodi L. László a Székelyföld folyóirat új főszerkesztője

    Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár Lövétei Lázár Lászlót váltja a kulturális folyóirat élén. Az új főszerkesztő kifejtette, hogy jól működő struktúrát vesz át, ezért számot­tevő újítást nem ter­vez. Elképzelései között sze­re­pel újabb fi­a­tal szerzők megszólítása, a ta­nulmány- és kri­ti­ka­ro­va­tok[…]

  • Három új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

    A Magyar Teátrumi Társaság Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban tartotta idei első közgyűlését. A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet közgyűlése három új tag felvételét szavazta meg. A Ferencvárosi Pinceszínházzal, a Budapesti Operettszínházzal és a Kisvárdai Várszínházzal 71-re bővült a tagok[…]

  • Közel 2 milliárd forintot kaptak a magyar dalszerzők

    Az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek, mintegy 45 ezer magyar zeneműre adott támogatást. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.Az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként hatalmas zenei adatbázist gondoz,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.