Kortárs költők versei képkeretben - megnyílt a Kép-Vers kiállítás

Kép–Vers – Kortárs költők versei képkeretben címmel nyílt meg április 10-én a Magyar Írószövetség Székházában a kortárs írók és költők irodalmi versei által inspirált képzőművészeti alkotások kiállítása. A pályázatot és a kiállítást közösen szervezte a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség. 

 

 

Igyekszik jókor és jól segíteni a MANK, amelyet jól jelez ösztöndíjainak egyre növekvő, tavaly a tizennégyet is elérő száma, valamint kiállítóhelyeinek, galériáinak gyarapodó köre, illetve az alkotóházakban nyújtott alkotás lehetősége – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. Mindezzel a találkozásokra ad lehetőséget a MANK, a művészek ugyanis egymással és közönségükkel is találkozhatnak a MANK által kínált programok, kezdeményezések segítségével.

 

 Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

 

Az összművészetiség jelentőségére hívta fel a figyelmet Jánosi Zoltán, a Magyra Napló irodalmi folyóirat főszerkesztője a kiállítás megnyitásán: „Ki a híresebb, az író, vagy a képzőművész Kassák Lajos” – tette fel a kérdést, majd hozzátette: Kondor Béla nemcsak zseniális képzőművész volt, az irodalomtörténet is számon tartja verseit. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke felhívta a figyelmet a Versmaraton című programjukra, amelybe idén már diákokat is bevontak elhivatott irodalomtanárok segítségével. 

 

A Magyar Költészet Napja alkalmából meghirdetett Kép–Vers pályázat a maga nemében hiánypótló felhívás, amely „végre lehetőséget nyújtott arra, hogy egymástól látszólag távol eső területek, jelesül a kortárs irodalom és a kortárs képzőművészet közelebb kerüljenek egymáshoz, és hogy valódi párbeszéd vehesse kezdetét e két alkotóterület között” – mondta el Bánföldi Zoltán, a Szentendrei Régi Művésztelepen alkotó képzőművész, a kiállítás kurátora.

 

A képzőművészek a Magyar Napló gondozásában megjelent Az év versei 2016, 2017, 2018, illetve Az év novellái 2016, 2017, 2018 antológiákban szereplő vers vagy novella inspirációjára létrejött önálló műalkotással pályázhattak. Egy alkotó legfeljebb három, őt megérintő verset vagy novellát fogalmazhatott meg a maga képi nyelvén. 

 

 

 

A művészek változatos technikával dolgoztak: festmények, grafikák, rézkarcok, kerámiák egyaránt szerepeltek a pályaművek között. A kiválasztott képek és versek egymás mellett láthatók majd a kiállítás időszaka alatt a Magyar Írószövetség dísztermében, bizonyítékaiként annak, hogy a különféle művészeti területek között érdemes hidakat építeni, kapcsolódási pontokat találni. 

 

„A kortárs magyar írók írásaira született pályaművek, mint reflexiók, betekintést nyújtanak a képi gondolkodásmód különböző aspektusaiba. Festmények, grafikák, fotók és szobrok reprezentálják napjaink képzőművészeinek kapcsolatát a kortárs irodalomhoz. A mély érzelmi töltést tolmácsoló munkáktól a sejtelmes, olykor borongós, máskor harsogó színvilágú festményeken át, valamint a fotográfia legnemesebb hagyományait megidéző képeken keresztül jut el a néző a látható versekig. Néhol illusztratív jellegű, konkrét adaptáció látható a kép és szöveg között, másutt szimbolikus, metaforikus vizuális megfogalmazással találkozunk. Az anyagok és technikák váltakozása igazi, ínyenceknek való világot teremt. Valódi összhang alakul ki a falakon és a térben a két művészeti terület között” – fogalmazott a kiállítással kapcsolatban Bánföldi Zoltán.

A felhívást olvasva csaknem nyolcvan képzőművész nyújtotta be pályázatát, egy részük pedig több pályaművet is készített, így száznál több friss, új műalkotás született a pályázat jóvoltából. 

„A szakmai zsűri az alkotások elbírálásakor a képek művészi értékén felül azt is vizsgálta, miként kapcsolódott a kiválasztott vershez, íráshoz az elkészült kép, amelynek természetesen önálló műalkotásként kellett megállnia a helyét” – tette hozzá Mirtse Zsuzsa, a MANK művészeti tanácsadója.

 

 

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója és Jánosi Zoltán, a Magyar Napló irodalmi folyóirat főszerkesztője (balról jobbra)

 

Kiállító művészek: 

Árkossy István, Bihon Győző, Czimbal Gyula, Csorján Melitta, Dobos Éva, Finta Edit, Fűkő Béla, Gál András, Ghyczy György, Gulyás Andrea, Henn László, Jáger István, Jakobi Anna, Kacsó Péter, Kocsis Eszter, Lévay Jenő, Mányoki Ádám, Németh Erika, Pusztafi Panna Pálma, S. Horváth Ildikó, Simó Katalin, Szepesi Dóra Anna, Varga József Zsolt, Veszeli Lajos

Az irodalmi alkotások (versek, novellák) szerzői: 

Áfra János, Barabás Zoltán, Bíró Gergely, Döbrentei Kornél, Fecske Csaba, Ferdinándy György, Fodor Ákos, G. István László, Győri László, Kántor Péter, Kántor Zsolt, Kovács István, Ladik Katalin, Lukács Sándor, Mezey Katalin, Murányi Zita, Nagy Zsuka, Oláh János, Papp-Für János, Szabó T. Anna, Szondi György, Szőcs Géza, Tornai József, Ughy Szabina

2019. április 10-től május 9-ig, hétfőtől csütörtökig, a +36-1-322-8840 telefonszámon előre egyeztetett időpontban.

 

A pályázat és a kiállítás a Versmaraton keretein belül valósul meg.

 

 Nagy Zsuka (balra) Kötés című verse Németh Erika (jobbra) művészt ihlette meg.

Az alkotás a páylázat első helyzettje lett.

 

DÍJAZOTTAK

 

I. helyezésben részesült

NÉMETH ERIKA

 

II. helyezésben részesült

PUSZTAFI PANNA PÁLMA

 

III. helyezésben részesült

ÁRKOSSY ISTVÁN

 

a Magyar Napló különdíjában részesül

CZIMBAL GYULA

 

a Magyar Napló különdíjában részesül

MÁNYOKI ÁDÁM

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.