Megnyílt Lukoviczky Endre Metszéspontok című kiállítása

Metszéspontok címmel nyílik meg 2019. április 17-én az idén nyolcvanadik életévét betöltő Lukoviczky Endre festőművész kiállítása Szentendrén. Az ötven éve a Szentendrei Új Művésztelepen élő és dolgozó művész kiállításával ismét a festők városa egyik nagy művészének nyújt bemutatkozási lehetőséget a nemrégiben megújult ÚjMűhely Galéria.

 

 

Lukoviczky Endre művészi pályájának alakulására, alkotói szemléletének formálódására az orosz avantgard, valamint Bálint Endre, Kassák Lajos, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor és Jakovits József voltak hatással. „Művészetét a klasszikus tisztaságú konstruktivizmus jellemzi. Festményein a felismerhető formák elvont terekben lebegnek, vagy az írásjelek absztrakt alakzatokká változva jelennek meg” – mondta el a kurátor, Szepes Hédi művészettörténész. 

 

 

Legújabban sokszögű képformák nyílásaiban, a „kép a képben” bonyolultabb kompozíciós formáiban fogalmazza műveit. Különös figyelmet érdemelnek a kozmikus városképei, ahol a monumentális tereket félelmes csend uralja. Kisebb méretű újabb festményei lazábbak, az organikus elemek felhasználásával egy fegyelmezett líraiságot képes elénk varázsolni. 

 

 

 

Nagyméretű festményei az Univerzumban lebegő, egy virtuális térben önmagukat kicsomagoló, különféle perspektívákban szökkenő, űrállomásokat és megapoliszokat idéznek. Szabad, ösztönös alkotó, akit nem köt vélt trendek és izmusok fegyelme. Néha törött, csorbult formákból, szabálytalan alakzatokból kísérli meg a komponálást. Kedvtelve bíbelődik az alakzatokkal – hajtogat, rétegez, lefed és szinte nem hagy ki a változatosságban rejlő egyetlen lehetőséget sem. 

 

Gyakran számba veszi inspirációs forrásait, elődeit és példaképeit. Műveiben a tört formák szerves egységgé állításával a kubizmus szintetikus korszaka előtt tiszteleg. A konstruktivizmus úttörőinek járó megemlékezés Lukoviczky esetében tulajdonképpen kötelező feladat, hiszen szinte egész életműve Liszickij és Malevics és a többi konstruktivista művész által felvetett problémák továbbgondolásán alapul. Kassák képarchitektúráit éppúgy fel tudja idézni, mint Kandinszkij kései korszakának mikroszkopikus felvétellé fagyott amőbáit. 

 

 

Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait, itthon és külföldön. Jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik alkotásait Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban és Európa nagyvárosaiban.

A kiállítás megtekinthető a 2019. április 19-22. közötti időszak kivételével 2019. május 12-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

  • Borsodi L. László a Székelyföld folyóirat új főszerkesztője

    Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár Lövétei Lázár Lászlót váltja a kulturális folyóirat élén. Az új főszerkesztő kifejtette, hogy jól működő struktúrát vesz át, ezért számot­tevő újítást nem ter­vez. Elképzelései között sze­re­pel újabb fi­a­tal szerzők megszólítása, a ta­nulmány- és kri­ti­ka­ro­va­tok[…]

  • Három új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

    A Magyar Teátrumi Társaság Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban tartotta idei első közgyűlését. A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet közgyűlése három új tag felvételét szavazta meg. A Ferencvárosi Pinceszínházzal, a Budapesti Operettszínházzal és a Kisvárdai Várszínházzal 71-re bővült a tagok[…]

  • Közel 2 milliárd forintot kaptak a magyar dalszerzők

    Az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek, mintegy 45 ezer magyar zeneműre adott támogatást. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.Az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként hatalmas zenei adatbázist gondoz,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.