Fiatal iparművészek munkái költöznek Szentendrére

Üvegképek, ruhakollekciók, textilek és ékszerek is láthatók az iparművészet legtehetségesebb fiatal művészeinek a szentendrei ÚjMűhely Galériában május 15-én megnyílt kiállításán, ahol az idei ösztöndíjakat Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át. Mint elmondta: az ösztöndíj elismerés, amely lehetőséget teremt egy alkotói terv megvalósítására.

 

 

 

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjat évente tíz harmincöt év alatti, önálló alkotótevékenységet folytató, saját vállalkozást építő, vagy friss egyetemi diplomával rendelkező, pályakezdő iparművész nyerheti el. Idén az ösztöndíjat Zala Zsófia, Andrási Edina, Herter Katalin Júlia, Kelemen Dóra, Dénes Petra, Szilágyi Sarolta Tekla, Németh Ninetta, Gspann Zsuzsanna, Csávás Ruzicska Tünde és Tengely Nóra vehette.

A tavalyi ösztöndíjasok munkáiból nyíló kiállítás 2019. május 15-étől új helyszínen, a szentendrei ÚjMűhely Galériában tekinthető meg, miután az ösztöndíjat lebonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2019 márciusában immár saját működtetésében nyitotta újra a kiállítóhelyet.

A legfeljebb három alkalommal elnyerhető pályázat lehetőséget ad arra, hogy a művészek választott témáikban tizenkét hónapon át intenzíven kutassanak, innovatív kísérleteket folytassanak, ötleteiket eladható termékekké fejlesszék, saját márkát építsenek, vagy magasabb szintre emeljék kézműves iparművészeti vállalkozásukat.

 

 

A nyertes művészek az ösztöndíj időtartama alatt készült munkáikat beszámoló kiállításon mutatják be, ami kiemelkedő jelentőségű eseménynek számít a hazai iparművészeti életben. 
Az idei beszámoló tárlaton a 2018. évben ösztöndíjat nyert tíz művész alkotásaival ismerkedhetünk meg. Közülük Kóródi Zsuzsanna üvegművész és Pápai Lilla divattervező művész háromszoros, Mitter Anna Róza textil- és divattervező iparművész pedig kétszeres ösztöndíjas.

 

 

 

Kóródi Zsuzsanna üvegképeket alkot, melyek a konkrét és a kinetikus művészet legújabb törekvéseihez kapcsolhatók. Újabb műveire a kompozíciók korábbinál nagyvonalúbb és szabadabb ritmikai és aritmetikai felosztása és a vonalszerkezetek változatos lépték- és ritmusváltása jellemző, mely gondosan megtervezett és precízen kivitelezett, mozgásra változó, lebilincselő képeinek zenei hatást kölcsönöz.

Pápai Lilla a WYHOYS márkanéven ismertté vált ruhakollekcióját egészítette ki újabb kötött és varrott öltözékekkel, Mitter Anna Róza pedig ZEROUPRE projektjét fejezte be új szabásmintarajzok tervezésével és két különlegesen látványos és rendkívül nőies bőrtáska elkészítésével.

 

 

Az első alkalommal ösztöndíjat nyert művészek között három textiltervező iparművész mellett három ötvös-, illetve fémműves művészt és egy kerámiatervező művészt mutathatunk be. 

Kalicz-Mészáros Klára Lélekkéreg címen új ruhakollekciót készített. Sci-fi jelenetekbe illő alkotásaival a tradíciók iránti tiszteletének kifejezése mellett a várható jövőt vetíti elénk. Öltözékeit a közeledő emocionális jégkorszakban élő fiataloknak szánja, mely korban a ruháknak meg kell majd óvniuk a viselőiket az illetéktelen vagy agresszív közeledéstől.

Nagy Krisztina textiltervező művész is a meglévő kollekciójához készített táskákat és más kiegészítőket. Valamennyit kidobásra szánt, használt bőr ruházatból varrta, mellyel célja az újrahasznosítás, s ezzel a környezettudatos szemlélet erősítése.

Révész Eszter textiltervező művész a szövéssel előállítható tradicionális minták modernizálására és maradék fonalak használatára tett kísérletet. Belső terekbe szánt, hagyományújító szőnyegkollekciójának darabjai kisméretűek, hogy a fiatalok is meg tudják venni első lakásuk díszítésére, továbbá, hogy a szőnyegek többféle funkcióra is alkalmasak legyenek.

Fazekas Veronika fémműves iparművész egy korábbi ékszerkollekciója továbbfejlesztésére vállalkozott. Fülbevalóihoz, brossaihoz és karkötőihez különféle minőségű papírokat és hullámkartonokat használt, melyekbe eltérő anyagokat, pl. gyöngyöt, plexit, fóliát applikált. Műveinek megformálását az anyagok sajátosságaira, átláthatóságára, vagy áttetszőségére, és a lamellák elmozdulásával keletkező moire-jelenségre építette.

Tengely Nóra ékszer- és kiegészítő tervező művész is alternatív anyagokkal, valamint új foglalási módokkal kísérletezett. Ékszerei megalkotásakor a hagyományos tokos, karmos és angol foglalás mellett az anyag tulajdonságára épített. Másik témája a láncszemekből álló karkötő, illetve bross, melyekhez új, innovatív anyagokat és megoldásokat alkalmazott.

 

 

Juhos Janka ötvösművész az eljegyzési- és jegygyűrűk személyre szabott, egyedi megjelenésének lehetőségeit kutatta. A gyűrűk élének és palástjuk felületének plasztikai formálásával a fényben láthatóvá váló egyedi díszítésmódokkal kísérletezett. Gyűrűkollekciói díszítéséhez ipari véséssel kísérletezett és a mintatervezés mellett számos prototípust valósított meg.

Ruzicska Tünde kerámiaművészt a 2016-ban készített, saját fejlesztésű Áramlások című porcelán tálsorozatának a felhasználóbarát szempontokat előtérbe helyező továbbgondolása és kiegészítése, a felületek megújítása, a tárgyak és színek variálhatósága foglalkoztatta. Háromféle szeladonmázat kísérletezett ki és régi recepteket kutatott, melyeket először kevert ki. Művei nemcsak modernek, egyediek és szépek, de praktikusak is. Emellett beteljesítik alkotójának azt a vágyát, hogy tárgyai ünneppé varázsolják a hétköznapok étkezéseit.


Kurátor: N. Mészáros Júlia művészettörténész

 

A kiállítás megtekinthető 2019. június 16-ig. 

  • Börtönből sportmúzeum

    Eger belvárosában, a megyeháza udvarán megbújó Sportmúzeum egyedülálló gyűjteményével unikális feladatot lát el Magyarországon. Akik betérnek, időutazást tehetnek a helyi, a magyar és az egyetemes sporttörténetben.Fotó: egrisportmuzeum.huA kétemeletes épület Gerl József tervei alapján készült 1761 és 1765 között, majd egészen[…]

  • Magyar nyertes a fiatal filmesek európai versenyén

    Az Európai Bizottság EUandME, azaz az EU és én elnevezésű kampánya részeként megrendezett, 18 és 35 év közötti fiatalokat megcélzó filmes verseny öt nyertes rendezője fejenként 7500 eurós – mintegy két és félmillió forintos – támogatással és neves európai filmrendezők[…]

  • Repülőcirkusszal zárják a nyaralást az Erzsébet-táborok lakói

    Repülőcirkusz című előadással zárják a nyaralást idén az Erzsébet-táborok lakói. Hat pénteken át, alkalmanként több mint ezren vesznek részt a Fővárosi Nagycirkusz előadásán.Fekete Péter államtitkárA pénteki Repülőcirkusz című előadás előtt az Erzsébet-táborokban pihenő gyermekeket, köztük kárpátaljai gyermekeket Fekete Péter, az[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.