ArtKert összművészeti fesztivál

Blahalouisiana, Bereményi Géza és Másik János közös estje, Mörk és a Carson Coma a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében. 

2019. augusztus 30 – szeptember 1.

Szentendre, Bogdányi u. 51.

PROGRAM 

Kertmozi | Nyitott műtermek | Művészeti séta | Közös alkotás

Egész napos művészeti workshopok | Műgyűjtés másként | Színház 

 

Nem tudod, hogy milyen egy művésztelep, de szívesen megnéznéd? Régóta szeretnéd megismerni a szentendrei festőművészeti hagyományokat, vagy éppen kipróbálni magadat festőként? A nyár utolsó hétvégéjén a fűben ücsörögve hallgatnád meg Mörköt, vagy éppen a színpad előtt tapsolva a Blahalouisianát? Gyere el az ArtKert összművészeti fesztiválra, ahol koncertek, irodalom, közös festés vár téged! Megismerheted az alkotóházainkat, igazi festőművésszé válhatsz, együtt kereshetjük Szentendre kincseit, és még a Cigány magyar című színházi előadást is megnézheted a MANK Galériában.

 

Második alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az alkotóművészet támogatója 2019. augusztus 30. és szeptember 1. között ismét kinyitja kapuit, és három napon át igazi kortárs találkozások várnak mindenkit: izgalmas programokkal, köztük könnyűzenei koncertekkel készül a MANK.

 

 

 

Három kiállítás várja majd az érdeklődőket a fesztiválon: a kortárs magyar fotográfiában köszön vissza a mozgásművészet a MANK Galériában a TáncKépek című tárlat, amelyet Eifert János fotóművész rendez meg, miközben a galéria mögött, a Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon tizenegy kiváló kortárs szobrászművész alkotása tekinthető meg. Az idén először, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett nyári szobrászati tárlat a természet és a kultúra szerves egyesítését tűzte ki céljául. Ideiglenes kiállítást nyit a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum is, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézi meg az énekest.

 

Az esti programok között könnyűzenei koncerteket találunk: fellép augusztus 31-én a Carson Coma és Mörk mellett a Blahaluisiana: a 2012 nyarán alakult zenekarnak már a Sziget és a VOLT, fesztiválok fellépőinek sorában is kiemelt helyük van. Ráadásul a zenekar nemcsak határon innen, hanem külföldön is szerencsét próbált már: koncerteztek már Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Week-en és Hágában is bemutatkoztak. Szeptember 1-jén Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézi meg. Az egykori alkotótársak egy igazán különleges műsorral állnak színpadra, ami több lesz mint egy Cseh Tamás-est: az író-költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző-énekes Cseh Tamás- és Másik János-dalokat játszik.

 

Az augusztus 31-ei és szeptember 1-jei művészeti séta keretében, a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva bemutatjuk Szentendre azon kultikus helyszíneit, melyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézzük. Szó lesz a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról, és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a Régi Művésztelep felkeresése, ahol műteremlátogatás keretében személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket.

 

 

Zenés irodalmi rendezvényen hozza közelebb az írók világát a MANK szeptember 1-jén, amikor három költő, író vall a kerthez, illetve saját belső kertjükhöz fűződő kapcsolatáról. A beszélgetés során az alkotók felolvasnak verseikből, prózáikból is, az estet pedig hangzó, megzenésített versek teszik teljessé Farkas Wellmann Éva költő, a Bárka online szerkesztője, Novák Zsülett író és Király Farkas költő, író, az Irodalmi Jelen szerkesztője társaságában, Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadó vezetésével.

 

A színes programkínálat mellett művészeti workshopok várják az érdeklődőket: Knyihár Amarillával, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészével tanulhatunk meg például festeni. A további foglalkozásokon a fotózás archaikus technikáit figyelhetjük meg, és készíthetünk magunkról is üveglapra készült fotót, újrahasznosított anyagokból alkothatunk izgalmas ékszereket magunknak, vagy készíthetjük el közösen a fesztivál óriásmontázsát.

 

A fesztivál keretében Szentendrére érkezik a Művészetek Völgyében nagy sikernek örvendett Műgyűjtés másként program, amely keretében Fedezd fel Szentendre kincseit! címmel a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen szentendrei kincskeresésre indulhatunk. A családi kalandjátékban értékes ajándékokért szállhatunk versenybe, miközben négy szentendrei múzeumot látogathatunk végig: az ÚjMűhely Galériát (Fő tér 20.), a Vajda Múzeumot (Hunyadi utca 1.), a MűvészetMalmot (Bogdányi utca 32.) és a Szentendrei Régi Művésztelepet (Bogdányi utca 51.).

 

 

 

Színházi előadás is várja a látogatókat: Horváth Kristóf „Színész Bob” és társulata Cigány magyar című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A Csapatépítő színházi tréning magyar állampolgároknak alcímet viselő előadás sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériába érkezik. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban. Az előadás, ahogy a program workshopjai, foglalkozásai is ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen. A program az Úton van a Cziffra Központ programsorozat keretében valósul meg.

 

A koncertek mellett a MANK keretiben működő Hangfoglaló Program hozza el Horváth Gergő rádiós műsorvezető Lemezjátszó Classic című műsorát a Fő téren található ÚjMűhely Galériába. Az évek óta futó Lemezjátszó estek hazai könnyűzene öröksége előtt tisztelgő új sorozata indul útjára a programmal.

 

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva program keretében valósul meg.

 

.....

A Műgyűjtő játék szabályzata

 

Családi kalandjáték

 

 

 

SZERVEZŐ: Ferenczy Múzeumi Centrum (2000 Szentendre, Fő tér 2-5.) és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.)

 

 

 

HELYSZÍNEK ÉS KIÁLLÍTÁSOK:

 

 

 

 • Szentendrei Régi Művésztelep/MANK Galéria (Bogdányi utca 51.)

 

TáncKépek, Szobrok a kertben

 

 

 

 • MűvészetMalom (Bogdányi utca 32.)

 

Eva Schlegel: un-limited; Dmitrij Kavarga: Anyag és test. Mérgező antropocentrizmus

 

 

 

 • Vajda Múzeum (Hunyadi utca 1.)

 

Nagy Barbara: A takaró; Halász Péter Tamás: Tripod

 

 

 

 • ÚjMűhely Galéria (Fő tér 20.)

 

Dialógusok-Polilógusok kortársékszer kiállítás

 

 

 

IDŐPONT: 2019. augusztus 30-tól szeptember 1-ig.

 

 

 

LEÍRÁS:

 

 

 

 • A családi kalandjáték során négy kiállítóhelyre látogathatnak el egy zsebfüzet segítségével a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál ideje alatt.
 • A négy kiállítóhely bármelyikén el lehet kezdeni a játékot.
 • Minden kiállítóhelyen kérdésekre kell válaszolni és keresni a műgyűjtő ikont a múzeumi személyzet ruháján. Ők biztosítják a ceruzát, filctollat, valamint nekik kell megmutatni válaszadás után az adott kiállítóhelyre vonatkozó oldalt, hogy azt pecséttel elláthassák.
 • A játék végén a résztvevők megmutatják a személyzetnek a 4 pecsétes zsebfüzetet és bedobják nevüket a gyűjtődobozba.
 • Négy nyertest sorsolnak ki. A sorsolás időpontja: 2019. szeptember 5. A nyerteseket a megadott telefonszámon vagy e-mail-címen értesítik a sorsolás napján. A nyertesek nevét a Ferenczy Múzeumi Centrum (a továbbiakban: FMC) és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: MANK Nonprofit Kft.) facebook oldalán is közzéteszik.
 • A bizottság tagjai: Dr. Keller Adrienn igazgatóhelyettes (FMC), Vizkeleti Andrea PR és pályázati manager (MANK Nonprofit Kft.), György Gabriella múzeumpedagógus (FMC).
 • A nyeremények: a szervezők (FMC és MANK Nonprofit Kft.) által felkínált belépőjegyek és ajándéktárgyak. A nyeremények átadása személyes átvétellel történik. A nyertesek a sorsolás napján telefonon vagy emailen kapnak értesítést az átvétel helyéről és idejéről.
 • A játékkal kapcsolatban fellebbezésnek helye nincs, jogi út kizárva.
 • Szervező fenntartja magának a jogot arra, hogy ezen feltételeket vagy a játékot előzetes értesítés nélkül kiegészítse vagy módosítsa. Szervező a játékkal kapcsolatos esetleges módosításokat vagy annak visszavonását az FMC és a MANK Nonprofit Kft. facebook oldalán teszi nyilvánossá.
 • Bármilyen vitás kérdésben a szervező dönt.
 • A játékkal kapcsolatos kérdések esetén a szervezők az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , valamint a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen adnak felvilágosítást.

 

 • Meghalt Sára Sándor

  Meghalt Sára Sándor, operatőr, rendező, a magyar filmművészet meghatározó alakja. A Kossuth-nagydíjjal és Balázs Béla-díjjal, valamint a Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész több mint harminc filmben dolgozott operatőrként, és szintén több mint harminc filmet jegyez rendezőként is. A Galga menti Turán[…]

 • Bemutatkozik a finn kortárs design

  Október 10-én a Hybrid Art Space-ben Wild at Heart címmel nyílik kiállítás, ahol három installáción összesen tizenegy finn kortárs formatervező munkáit láthatjuk.Tero Kuitunen, Aamu Song, Antrei Hartikainenés Klaus Haapaniemi munkaiA finn design kiváló minőségével és megkülönböztető sziluettjeivel vált ismertté világszerte,[…]

 • Valcz® Napok

  Hogy mi a Valcz® Napok? Egy független színházi rendező, Valcz Péter brandépítő kampánya szeptember 25.–október 9. között az Rs9-ben, a Radnóti Színházban, a Jurányiban, a Trafóban, a MU-ban, a Bethlen Téri Színházban és a Szkénében.Az ezeregyéjszaka másnapján című pszichodrámát október[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.