Hétmillió forint értékben adományozott műtárgyakat a MANK

Nyolc fővárosi és vidéki kortársművészeti gyűjtemény összesen hétmillió forint értékben vehetett át a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. nevében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól október 22-én, a Szüret című kiállítás megnyitásán. Az ÚjMűhely Galéria tárlata a műteremlakások bérlőinek, valamint a Szentendrei Régi és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep művészeinek műalkotásaiból mutat be izgalmas válogatást. A kiállító művészek minden műtárgyukkal „színt valla­nak” arról, mi foglalkoztatja őket, hol tartanak szakmai célkitűzésük megvalósításában. A tárlaton a fiatal művészgeneráció képviselői mellett olyan művészek is szerepelnek, akik már a nemzetközi szcéna közismert képzőművészei közé tartoznak.

 

 

A kiállításon 27 művész munkáit mutatja be a műteremlakások bérlőkijelölési jogával rendelkező MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Közülük a műterembérlésre jogosultak munkáit, összesen mintegy 23 alkotást összesen nyolc fővárosi és vidéki kortársművészeti gyűjtemény számára adta át az eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

 

 

A kiállítás a kortárs magyar képzőművészet egyfajta erőteljes és élettel teli pillanatképe. A művészek legtöbbje individuális szűrőn keresztül fogalmazza meg életérzéseit, szubjektív gondolatait. Az alkotások magukban hordozzák a művészi hagyományok, a nemzeti tradíció és az egyetemesség összekapcsolódását.

 

A kiállító művészek mind karakteres művészi egyéniségek, akiket a különböző stíluselemeket összegző szemlélet jellemez. Többen az új figurális festészetet művelik, mások a fotót használják, mint segédeszközt. Vannak, akik változtattak pályázati céljukon, és vannak, akik kitérőt tettek, mással kísérleteznek.

 

Az alkotók – karakterük különbözősége ellenére – mélyen intellektuális alkatúak. Egy szenzibilis, az emberi lelkületre odafigyelő művészetet közvetítenek, ahol a művek a szubjektív gondolat és a személyes életérzés speciális hordozói. Főként az impresszió és az emóció közötti összhang foglalkoztatja őket.

 

Itt vannak a különböző művészgenerációk képviselői, a már nagy és reprezentatív életművet felépítettek és a pályájuk korai szakaszában munkálkodók, a más és más technikai vívmányokkal élők, az egymástól gyökeresen eltérő művészi ideákat vallók, a legkülönbözőbb képeszmények és stíluskörök hívei, a más és más művészi üzenetek megfogalmazásának elkötelezettjei.

 

Fekete Péter kulturális államtitkár és Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója megtekinti a Szüret című kiállítást

 

Vannak, akik határozott geometrikus szerkezetbe zárják a valóság látványait (Aknay János, Nagy Barbara, Bereznai Péter, Pál Katja), és a kusza részletek helyett a lényegre, az összefüggésekre figyelnek, a konstruktív szellemiségben ragadják meg műveik alapszólamát.

 

Itt vannak azok a festmények, amelyek a pillanatnyi hatáson túl maradandóságukban, az érzelmi telítettségtől fűtött, ugyanakkor a jól átgondolt részletekben a XXI. század emberének szánt üzenetek (Krizbai Sándor, Sonkoly Tibor, Buhály József, Máté István Hunor, Bíró Sándor).

 

 

Más az oldottság szabadsága és a szerkesztettség fegyelmezettsége között egyensúlyoz (Baksai József, Ghiczy György, Martin Henrik), és van, aki a transzparenciával és az ehhez kapcsolódó térrel foglalkozik (Lengl Orsolya, Kemp Zsuzsanna).  De jelen vannak itt a szakrális indíttatású alkotások is (Lovas Ilona, Pasqualetti Eleonóra), miközben Soós Katalin a vizuális antropológiai megfigyeléseiből szerzett tapasztalatait dokumentálja, Verebics Katalin pedig a közeli kontextusba helyezett „testkivágataival” hívja fel a figyelmet. Képi és emocionális élményben részesítenek bennünket Knyihár Amarilla és Csáki Róbert hagyományos festői technikával készült munkái.

 

Frappáns képi ötletekkel teli grafikákkal szerepelnek a fővárosi és vidéki műtermekben alkotók (Giczy Kristóf, Varga Zsófi, Szántó István), fanyar, ironikus, de meditatív alapállást tükröznek Donka Gergely, Bánföldi Zoltán művei. Kultúrhistóriai ismeretelemeiből, kozmikus nosztalgiából ötvöz szinkronista stílust, vizuális szintézist Pető Hunor. Melkovics Tamás a struktúraelvű, konstruktív szellemiségű szobrászat képviselője, aki a formai tisztaság, a logikus rend, a zártság-nyitottság megjelenítésére vállalkozik a kiállításon szereplő munkáival.

 

A Szüret című kiállítás kiállító művészei

Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Bíró Sándor,Buhály József, Csáki Róbert, Donka Gergely, Ghyczy György, Giczy Kristóf, Kemp Zsuzsanna, Knyihár Amarilla, Krizbai Sándor, Lengl Orsolya, Lovas Ilona, Martin Henrik, Máté István Hunor, Melkovics Tamás, Nagy Barbara, Pál Katja, Pasqualetti Eleonóra, Pető Hunor, Sonkoly Tibor, Soós Katalin, Szántó István, Varga Zsófi, Verebics Katalin

 

Kurátorok

Szepes Hédi művészettörténész és Soós Ildikó művészeti főtanácsadó

 

 

A műteremlakást bérlők munkáit a következő közgyűjtemények vehették át:

1. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum számára felajánlott alkotások:

Melkovics Tamás: Fa moduláris vázlat 1.

Pasqualetti Eleonóra: Démonikus erők

 

2. A Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum számára felajánlott alkotások:

Pál Katja: Folded rectangle

Pál Katja: Black box

Pasqualetti Eleonóra: Kút-vázlatok a végítélet napjairól

 

3. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum számára felajánlott alkotás:

Pető Hunor: Trisztán és Izolda

 

4. A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet számára felajánlott alkotások:

Melkovics Tamás: Dark indigo szeria 2.

 

5. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum számára felajánlott alkotások:

Giczy Kristóf: Navigare necesse est IV.

Giczy Kristóf: Navigare necesse est VI.

Lengl Orsolya: Diótörő

 

6. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum számára felajánlott alkotások:

Bíró Sándor: Tűzben edzett II.

Ghyczy György: Az égi út a fölöst elveszi

Ghyczy György: Lao-Ce mester sétál

Kemp Zsuzsanna: Nógrád I.

Lengl Orsolya: Megálló

Soós Katalin: Fagyasztó

Verebics Katalin: Hold

 

7. A Szombathelyi Képtár számára felajánlott alkotások:

Bíró Sándor: Tűzben edzett I.

Lovas Ilona: Fejek 2

Szántó István: Szív IV.

Varga Zsófi: Titkos kert I.

Verebics Katalin: K szeme 2.

 

8. A váci Tragor Ignác Múzeum számára felajánlott alkotás:

Szántó István: Szív ornamentika

 

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.