Különös véletlen címmel nyílt meg Cseke Szilárd kiállítása a MANK Galériában

Cseke Szilárd csaknem húsz éve foglalkozik mobil objektekkel, amelyek az identitás témakörét állítják színre. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. felkérésére, azzal együttműködésben a MANK Galériában létrehozott installáció által megjelenített, folytonos körforgást alkotó rendszer világunkat, létünk folytonos működését szimbolizálja. A kiállítás az október 30-ai megnyitását követően november 24-ig látogatható.

 

 

A kiállításon megszemélyesült pingponglabdák vándorlását figyelhetjük meg, ahogy azok ventilátorok irányításával szabályszerűen haladnak körbe a kiállítótérben. A munka bizonyos részei viszont kiskapukat rejtenek, így egyes labdák a rendszerből kiesve, véletlenszerűen a nézők közé kerülhetnek. Az installáció ezen a ponton válik interaktívvá, ahogy a nézők elkaphatják, illetve üzenettel, egy-egy gondolattal láthatják el a labdákat, mielőtt azokat visszatéríthetnék a művész által megálmodott pályára. Ezek az írással, rajzokkal megjelölt labdák aztán még személyesebbé teszik az élményt, hiszen a nézők akaratlanul is a számukra jelentést hordozó labdákat követik majd.

 

Cseke Szilárd képzőművész


Az installáció nem más, mint egy gondolati forma, amely fejlődés- és identitáspályákat mozgat, miközben nem diktál válaszokat, sokkal inkább kérdéseket és szabad értelmezhetőséget kínál fel.

 

 

Cseke Szilárd sokoldalú életművének köszönhetően a magyar kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője. 2014-ben elnyerte a Munkácsy-díjat, a magyar művészeti szakma elismerését, majd 2015-ben az ő munkái képviselték kiemelkedő nemzetközi médiafigyelem mellett Magyarországot az 56. Velencei Képzőművészeti Biennálén. Alkotásait számos nemzetközileg elismert helyen láthatták már a látogatók, legutóbb a budapesti Ludwig Múzeumban és a Kunsthalle Mannheimben találkozhattak alkotásaival. Ezen kívül nagyszabású önálló kiállítással mutatkozhatott be az USA egyik legjelentősebb kortárs művészeti múzeumában, a floridai Boca Raton Museum of Artban, Miamiban, a Fall by the Roadside című, nagysikerű interaktív installációját pedig a pozsonyi Kunsthalle elképesztő látogatói rekorddal mutatta be közönségének. Ez évben már másodszor rendezhetett önálló kiállítást Brüsszelben, de Olaszországban, Velence, Milánó és Róma műkedvelő közönsége is élvezte már kiállításait. Világszerte számos magán és közgyűjtemény őrzi munkáit.

 

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.