Szükség volt a sietségre

A minisztériummal való támogatási szerződés megkötését követően indulhatott meg a Múzeumok Éjszakájával kapcsolatos munka a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-nél (MANK), a rendezvény a múzeumoknak egymilliós látogatottságot generált. Még a programfüzetet sem vehették volna azonban kezükbe a látogatók, ha az alvállalkozó nem teljesít erején felül: hiába írták alá egy nappal a rendezvény előtt a szerződést, tíz nappal korábban már nyilvános volt a döntés.

A Múzeumok Éjszakája kommunikációjának a lebonyolítását a MANK, mint az állam 100%-os tulajdonában lévő társaság, a tulajdonosi jogokat gyakorló Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) kapta feladatként. Mivel egy ilyen feladat lebonyolítását a MANK belső erőforrásai nem teszik lehetővé, kézenfekvő volt, hogy azt alvállalkozó bevonásával oldja meg.

A közbeszerzési pályázat kiírása azonban nem történhetett meg addig, amíg az EMMI-től a vonatkozó támogatási szerződés, illetve az ehhez rendelt forrás nem érkezett meg. Ez okozta a közbeszerzési pályázat kiírásának a csúszását. Mivel azonban a Múzeumok Éjszakáját hagyományosan a Szent Iván-éjszakájához legközelebb eső hétvégén rendezik, a közbeszerzés késői kiírása nem befolyásolhatta a feladatvégzés időpontját.

A meghívásos közbeszerzési pályázaton való indulásra három olyan céget kért fel a MANK, amelyek kommunikációs ügyekben már voltak alvállalkozói. Ajánlatot azonban csak a Kortárs Média Kft. adott, amiről az ajánlattevő 2014. június 10-én szerezett tudomást. A hatályos jogszabályok értelmében az ajánlattevőnek ilyenkor ajánlattételi, a pályázat kiírójának pedig szerződéskötési kötelezettsége van, de ugyancsak jogszabály írja elő, hogy a szerződéskötésre csak 10 nap elteltével kerülhet sor. Ez azt jelentette, hogy a Kortárs Médiának – ahogy ez a kommunikációs aktivitásokban nyomon követhető –, saját kockázatára, már a szerződéskötés előtt teljesítenie kellett annak érdekében, hogy az ajánlatában szereplő vállalásoknak eleget tegyen. A saját kockázat ebben az esetben azt jelenti, hogy ha a MANK érdekmúlás, vagy a közbeszerzési eljárás megtámadása miatt mégsem kötött volna szerződést a vállalkozóval, akkor az elvégzett munkáért semmilyen kártérítésre nem tarthatott volna igényt a Kortárs Média. A teljesítés eredményhirdetés utáni megkezdése okán tehát a rendezvény kommunikációja nem került veszélybe, de a MANK-ot – és ezzel az adófizetőket – sem érte, vagy érhette volna semmilyen kár.

A Kortárs Média Kft. a fentiek ismeretében végezte a Múzeumok Éjszakája teljes kommunikációját. Feladatai közé tartozott többek között a programfüzet szerkesztése, gyártása és terjesztése. A honlap elkészítése, működtetése. A Facebook profil és a mobil applikáció üzemeltetése. Az esemény teljes sajtójának szervezése, a közönségkapcsolatok bonyolítása.

Az idei Múzeumok Éjszakáját a MANK sikeresnek értékeli. Az esemény az ország összes állami múzeumát és szinte valamennyi magángyűjteményét megmozgatta, több mint 1 millió látogatót generált, honlapját június 21-én több mint 1,5 millióan keresték fel. Az EMMI-től kapott feladatot a MANK alvállalkozója a jogszabályok szerint mind minőségben, mind mennyiségben megfelelően teljesítette.

  • Börtönből sportmúzeum

    Eger belvárosában, a megyeháza udvarán megbújó Sportmúzeum egyedülálló gyűjteményével unikális feladatot lát el Magyarországon. Akik betérnek, időutazást tehetnek a helyi, a magyar és az egyetemes sporttörténetben.Fotó: egrisportmuzeum.huA kétemeletes épület Gerl József tervei alapján készült 1761 és 1765 között, majd egészen[…]

  • Magyar nyertes a fiatal filmesek európai versenyén

    Az Európai Bizottság EUandME, azaz az EU és én elnevezésű kampánya részeként megrendezett, 18 és 35 év közötti fiatalokat megcélzó filmes verseny öt nyertes rendezője fejenként 7500 eurós – mintegy két és félmillió forintos – támogatással és neves európai filmrendezők[…]

  • Repülőcirkusszal zárják a nyaralást az Erzsébet-táborok lakói

    Repülőcirkusz című előadással zárják a nyaralást idén az Erzsébet-táborok lakói. Hat pénteken át, alkalmanként több mint ezren vesznek részt a Fővárosi Nagycirkusz előadásán.Fekete Péter államtitkárA pénteki Repülőcirkusz című előadás előtt az Erzsébet-táborokban pihenő gyermekeket, köztük kárpátaljai gyermekeket Fekete Péter, az[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.