Fotóművészek a MANK Galériában

 

A héten zárul a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Fotóművészeti Tagozatának kiállítása a szentendrei MANK Galériában. S. Faragó Gyöngyi, a tagozat elnöke mesélt annak létrejöttéről, tevékenységéről, céljairól, illetve a jelenleg megtekinthető kiállításairól és jövőbeni terveiről.

 

Hogyan alakult meg a MAOE Fotóművészeti Tagozata?

A MAOE 1950-53-ra nyúlik vissza, amikor a Magyar Állam létrehozta azt a három különálló – irodalmi, zenei és képzőművészeti – alapot, amelyek egyesítésével alakult meg 1968-ban a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja. Az Alapnak tagja volt minden egyes magyar alkotóművész, akik az előírt módon csak az Alap közreműködésével, azon keresztül forgalmazhatták alkotásaikat. A bevételekből az Alap járulékot vont le, ami a tagok számára járó társadalombiztosítási és nyugdíjbiztosítási ellátások alapjául és fedezetéül szolgált. Ezen kívül a műalkotások forgalmazásából, illetve egyéb művészeti alkotótevékenységek hasznából növelte vagyonát.

A rendszerváltozást követően a korábbi szervezeti struktúra 1992-ben átalakult, amikor létrehozták a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületét, mint utódszerv, amelynek tagjává vált a megszűnt Művészeti Alap valamennyi tagja. Létrejött egyben jogutódként a társadalmasított művészvagyonból a Magyar Alkotóművészeti Alapítvány (később Közalapítvány), amelynek legfontosabb feladata akkoriban alapvetően az egyesület és tagjainak alkotói és szociális támogatása, az arra a korábbi befizetésekkel jogot szerzett művészek részére a nyugellátások megállapítása és folyósítása, a tagok érdekvédelmének képviselete.

Jelenleg a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete csaknem 6900 magyar alkotóművészt – író, zeneművész, képző-, ipar- és fotóművész – tömörítő civil szervezet. Működési célja tagjai és más – nem tag – alkotóművészek szociális biztonságának, érdekvédelmének megszervezése, valamint alkotómunkájuk sokrétű támogatása.

 

Tóth József Füles, Markovics Ferenc és Gáti György fotóművészek beszélgetnek a Kortárs Digitális Fotográfia című kiállítás megnyitóján, a MANK Galériában Fotó: Vajda János

Tóth József Füles, Markovics Ferenc és Gáti György fotóművészek beszélgetnek a Kortárs Digitális Fotográfia című kiállítás megnyitóján, a MANK Galériában
Fotó: Vajda János

 

Milyen célokat tűzött ki maga elé létrehozásakor a Fotóművészeti Tagozat?

A Fotóművészeti tagozat 1992-től a Képzőművészeti Tagozat részeként működött, és csak 1995-ben vált önálló tagozattá. Munkáját a tagok által ötévente megválasztott vezetőség és elnök munkája fémjelzi. Olyan elhivatott alkotók jelentkezését vártuk és várjuk, akiket vonz a szakmai közösségi élet és abban aktívan részt is tudnak vállalni.

A tagozat célja a magyar nemzeti és kulturális értékek őrzése és ápolása, művészi szinten történő dokumentálása, a társadalom és a közélet aktuális kérdéseire, problémáira való reflektálás. Ezeken túl a tagok művészi alkotó munkájának lehetőség szerinti sokirányú támogatása, többek közt ösztöndíjak, művészeti díjak kitűzése, alkotóházak, kollektív műtermek, alkotóműhelyekben való részvétel segítése.

Célunk a mindenkori lehetőségek szerint a tagok alkotói érdekét szolgáló csoportos művészeti kezdeményezések, rendezvények pályázatokon keresztül megvalósuló anyagi támogatása, műalkotások megismertetése érdekében kiállítási lehetőségek megteremtése.

 

Oláh Tibor: Szellem és lélek

 

Milyen kiállítások tekinthetők meg jelenleg?

Évente több pályázatot hirdetünk meg tagjaink számára, amelyekből aztán a csoportos kiállítások kialakulnak. Ezeket a kiállításokat vándoroltatjuk, és a meghívásoknak, felkéréseknek eleget téve az ország több pontján is szerepeltetjük. Az év végéig jelenleg is látható Budapesten az Állatkert területén belül a "Volt egyszer Vidámpark" című anyagunk, illetve Szentendrén, a MANK Galériában nyílt Kortárs Digitális Fotográfia 2014 című összeállításunk.

 

A "Volt egyszer egy Vidámpark" című kiállítás fotói a Vidámpark bezárása előtti időszakban készültek. Mi volt a fotózás alapkoncepciója?

A Fotóművészeti Tagozat vezetőségi tagja, Tóth József Füles fotográfus ötlete volt, hogy a tagok örökítsék meg a pótolhatatlan kultúr- és várostörténeti emlék részét képező Vidámpark utolsó időszakát, méltóképpen dokumentálva a jövő fiatalsága számára a szórakoztatásnak ezt az eredeti formájában megszűnő, eltűnő intézményes formáját. Miután szinte kivétel nélkül minden tagunk gyerekkorának vagy fiatalságának szerves része volt a Vidámpark, nem is volt kérdés, hogy társadalmi munkában elkészüljön-e ez a kiállítási anyag. A munka embert próbáló volt, az intézménnyel ugyanis történt megállapodás szerint épp az utóbbi idők legmelegebb nyári időszakában kerülhetett sor a fotózásra.

 

A Kortárs Digitális Fotográfia 2014 című kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy a képekben az "itt és most" a közös. Miben rejlik ezen fotók különlegessége?

Ez a jelenleg is még nyitva tartó kiállításunk, mely a Nemzeti Kulturális Alap, a MANK és a MAOE együttes támogatásával jött létre, nem egy visszatekintő összeállítás, hanem az elmúlt évben készült friss képeket fogja össze, melyeken keresztül megfogalmazódik, milyen sokszínűen látják ma a különböző korosztályokból kikerülő alkotóink a világot. Érdekessége pont a témák közti különbözőségben rejlik.

 

Milyen kiállításokat, pályázatokat terveznek a jövőben?

A jövő év pályázatainak, kiállításainak tervezését a vezetőség megkezdte, jelenleg még az előkészítési stádiumnál tart ez a munka. Ez azt jelenti, hogy több tematikát kidolgoztunk már, és a tagság részére meghirdettük azt, a visszajelzések alapján dől el, melyik számíthat a legnagyobb érdeklődésre. Fontos az is, hogy az elképzeléseinkre pályázati támogatást nyerjünk, így ezt is figyelembe véve készül el majd a jövő év végleges programtervezete.

Tervekben, elképzelésekben sosincs hiány, így reményeink szerint, ha az anyagi támogatás is biztosított lesz, az idei évhez hasonlóan 2015-ben is folyamatosan meg tudunk majd jelenni a nagyközönség előtt.

 

A Fotóművészeti Tagozat eddigi elnökei:

1995 - 2000 Chochol Károly

2000 - 2005 Módos Gábor

2005 - 2010 Tóth József Füles

2010 - 2015 S. Faragó Gyöngyi

 

A 2014-ben megvalósult és több helyen is szereplő kiállítási anyagok

ANALÓG 2013 – 2014. február 7., Klebelsberg Kultúrkúria

http://www.kulturkuria.hu/viewContent.php?category=15&event=2887

 

Magyar történelmi boroshordók – 2014. március 6., Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=185&tbl=kiallitas

 

"Volt egyszer egy Vidámpark" – 2014. március 6., Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=184&tbl=kiallitas,

illetve 2014. május 15. – Klebelsberg Kultúrkúria

http://www.kulturkuria.hu/viewContent.php?category=16&event=9782,

illetve 2014 nyarától az év végéig a Budapesti Állatkert területén belül

 

Elmém lencsémen keresztül - Tisztelgés Lucien Hervé előtt – 2014. március 28., Hódmezővásárhely Alföldi Galéria; 2014. július 12., Baja; 2014. november 5. Budapest, ART IX-XI Galéria

 

Kortárs Digitális Fotográfia 2014 – 2014. október 3. Szentendre, MANK Galéria

 

  • Gyerekek balettcipőben

    Miközben a Magyar Nemzeti Balettintézet az új tehetségeket kereste a tavaszi felvételik alkalmával, az intézménybe járó növendékek is kitettek magukért. Az utóbbi hónapokban több nemzetközi verseny első díját is hazahozták, a Tavaszköszöntő című házi előadáson is sikerrel adtak számot tudásukról.Harmadik[…]

  • A három Sass

    Sass Brunner Ferenc, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet munkáiból nyílt kiállítás Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban. A három Sass című tárlat különlegessége, hogy a művészcsalád tagjainak alkotásai első alkalommal szerepelnek közös tárlaton, az eredeti dokumentumokon, családi leveleken, korabeli fényképeken[…]

  • Még lehet nevezni a Primanimára

    A 2019-ben október 30. és november 2. között nyolcadik alkalommal megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon pályakezdő alkotók mutathatják be legfrissebb munkáikat. A budaörsi szemlére július 31-ig lehet nevezni.A Primanimára 2017 januárja óta készült, 25 percnél nem hosszabb animációs diák-,[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.