Éles Lóránt munkái természeti jelenségek megjelenítését, absztrahált térbeli leképezését, ezek ipari burokkal való párosítását foglalják magukba.

A Colony IV. című munka elkészítése során Éles Lóránt a mindennapokban látott szerelvényeket egy csőhálózatot ábrázoló fali plasztikává alakítja, anélkül, hogy az arányrendszer nyomasztó lenne, ugyanakkor ügyelve arra, hogy a kompozíció figyelemfelkeltő maradjon. A rendszerben két nyílás található, mindkettőn kis ajtó, az ajtóban pedig fémháló. Az ajtókon keresztül születik meg a kapcsolat szobor és befogadó között. A nyílások belseje rejtett világítást kapott, hogy fókuszba kerüljön a cső belsejében megjelenő beazonosíthatatlan látvány; a mart faktúra.

A No.5. című munkát egy természeti jelenség, a Balaton környéki bazalt orgonák látványa inspirálta, plasztikai megfogalmazása során ez az emlék absztrahálódott. A munka egy végtelenített csőszerkezetből áll, amely hosszanti irányban elhelyezett ajtóval lett ellátva. Az ajtó mögött sárgaréz hexaéder rudak torlódnak különböző szinteken, mintha egy mozgó, gyűrődő kőzet vagy kristályszerkezet fejlődne. Az előző munkákkal ellentétben itt kizárólag az anyagból adódó színek kombinációja jelenik meg, a sárgaréz és az acél természetes tónusai.

Ezt a munkát fejti ki az Installáció című nagy méretű kompozíció, amely madárperspektívából látott tájképet vagy egy mikroszkóp csövén át feltáruló világot is szemléltethet. Ha utóbbi értelmezést választjuk, a végtelenített csőben futó hexaéderek gócának metszeti képe tárulhat elénk. A hatszögletes fémkeretekbe feszített saválló háló gyűrése adja a munka fő látványelemeit. A háló faktúrájának mozgalmas fény-árnyék hatásai irizáló felületet hoznak létre.

Az Ironclad című munka rejtélyes formája bölcsőt vagy koporsót, esetleg tengeralattjárót sejtet. Az értelmezéshez a nyugalmat sugárzó zöldes szürke pasztellszín szolgálhat további támpontként. A szobor formai jegyei viszont határozottan erős ipari szerkezetre utalnak, szegecselt tagozatokkal, szimmetrikusan kiosztott szegmensekkel, lekerekített zárt formával.

Mi jelent számodra inspirációt? Hogyan hat rád a környezet, ahol alkotsz?