Jagicza Patrícia festményeinek megjelenésében önmagához való viszonyát fejezi ki, melyet érzékeny figuratív realista ábrázolásmód jellemez. Munkái az önmegismerés aktuális fázisát, a dolgok jelenlegi állását tükrözik, rejtett tartalomrétegekkel, határozott döntések és véletlenszerű kísérletezés eredményeivel. Koherensen tartja az önarckép tematika kibontását festészetén belül, olyan hívószak mellett, mint megtisztulás, születés, újjászületés, átváltozás. Első Derkós évének központi eleme egy "kicsavart" Janus ábrázolás.

Párhuzamosan több szálon futó sorozatokat fejleszt, melyek nem válnak el élesen egymástól, viszont eszköztára és szimbólumrendszere bővítését igényli. Programjának szerves része a klasszikus csendéletek újraértelmezése, az érdekli, hogy miként lehet a hétköznapi, de rengeteg személyes emlékkel átszőtt tárgyak halmazából kreált énképet készíteni.

Alkotói tevékenységének eredője az önvizsgálat, melynek fókuszában most tinédzserkorának meghatározó időszaka áll. Kevesen tudják róla, hogy leigazolt játékosként kosárlabdázott az Orvosegyetem Sport Club (OSC) csapatában, és most pont annyi ideje foglalkozik képzőművészettel, mint amennyi ideig versenyszerűen sportolt.

Hosszú kutatást követően talált egy márvány mintás hófehér Spalding kosárlabdát, a régi bőr burkolatot felváltotta a fehér héj. A hagyományos színű kosárlabdát felboncolta, meghámozta, megnyúzta, fázisait rajzolta, elemezte, és most ezeknek a variációit festi semleges kék háttér előtt. A vedléssel, régi rétegek lehámlásával foglalkozó New skin projekt bővül ezzel az alternatívával. Az online tárlaton a sorozathoz kiindulásként szolgáló Marble series c. munkát láthatjuk.

Mi jelent számodra inspirációt? Hogyan hat rád a környezet, ahol alkotsz?