Kelemen Dóra kézi kötéssel készült kollekcióját bátran nevezhetjük formabontónak és extravagánsnak. A hatdarabos, Szimbiózis nevet viselő kollekció geometrikus mintázatú felületekkel dolgozik, ezek teszik különlegessé az egyébként egyszerű szabású ruhadarabokat. A kollekció egységként működik mind a színek, mind a minták tekintetében. A ruhák szépen passzolnak egymáshoz, mégis mind különböző kísérletek eredményei. 

A Passap Duomatic 80 Color kézi kötőgéppel készült darabok különlegességét az adja, hogy az alkotó a kötött rétegek közé különféle anyagokat helyezett. Ilyen például a poliészterből készült krinolinhenger, amely különböző méretekben, többször manipulálva alkot struktúrát. Vagy éppen a szilikon hab, ami lycra és viszkóz fonalak közé helyezve hő hatására azokban éles és szabályos geometrikus mintarendszert alkot a fonalak zsugorodásának és megduzzadásának köszönhetően. Meg kell még említeni azt a fajta kísérletet, amikor a fonalak közé bőr hulladékból varrt és formára hajtott négyzetek kerülnek. A képeken látható felületek és struktúrák csak ezeknek a technikáknak köszönhetően tudnak kötött ruházatban megjelenni. A fenntarthatóság és a környezettudatosság nem csak a struktúrák képzésében kapott szerepet, hanem a kézi kötés is lehetővé teszi maradék, kidobásra szánt fonalak felhasználását. A kötött ruhadarabok kézi gyártásával fontos szerepet kaphat a környezetbarát szemlélet, különösen, hogy az alkotónak kifejezetten nem célja egy fast-fashion ruhamárka létrehozása, ehelyett a manufakturális jelleg kialakítására törekszik.

A kollekció fotózására az eredeti tervek szerint a Nemzeti Táncszínházban került volna sor, hiszen az épület formai megoldásai remekül passzolnak a kollekció struktúráihoz. Sajnos erre a koronavírus-járvány miatt eddig nem volt lehetőség, ezért a ruhadarabokat rajzokon tekinthetik meg a nézők a nekik szánt környezetbe helyezve. A fotósorozat reményeink szerint mihamarabb megvalósulhat, a kész műveket pedig utólagosan közzétesszük.