Online mutatkoznak be a fiatal képzőművészek
Online kiállításon mutatkoznak be a 2020. évi Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjasok 2021. január 28-tól az ösztöndíjat bonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján, a www.alkotomuveszet.hu oldalon. Az online tárlaton fotók, videók és szöveges tartalmak mutatják be az alkotókat és műveiket.

Az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj a 35. életévüket még be nem töltött művészek pályakezdését támogatja. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a tehetséges fiatal képzőművészek művészi fejlődését pályájuk kezdetén, és a megfelelő anyagi feltételek megteremtésével támogassa a formanyelvében és tartalmában is korszerű, színvonalas művek létrejöttét.
A fiatal művészek egész éves alkotói tevékenységét összegző, az ösztöndíjas időszak alatt készült legfontosabb munkái online kiállításon tekintetők meg. A 'Derkósok' alkotásain keresztül reprezentatív képet kaphatunk a 2020-as év meghatározó tapasztalatainak művészi lenyomatairól. Az elmúlt egy év az ösztöndíjasok munkáira is hatással volt: az alkotók munkafolyamatait befolyásolta a bezártság és az elszigetelődés, ami a hatalmas hiányok ellenére a legtöbb ösztöndíjasra termékenyen hatott.
A művészeti tevékenység dokumentálása az online térben hangsúlyossá vált; a műalkotást körülvevő szövegek, leírások és reprodukciók tanulmányozása egyúttal a műalkotások elméleti aspektusára irányítják a figyelmet. A Derkó'20 beszámoló kiállítás válogatás az ösztöndíjasok egész éves portfóliójából. Az ösztöndíjasokról és munkáikról kifejezetten az online kiállításra készültek fotók, illetve villáminterjúk. Az elmúlt egy évben a publikus és a személyes terek összemosódása, felcserélődése, a korábban alapvetőnek gondolt fogalmak átalakulása is megjelenik az online kiállításban.
Minden fotózási helyszín valamelyest eltér egymástól, de az online térben egységgé szerveződnek, egy fiktív helyet hozva létre. A kiállítási anyag a MANK weboldalán keresztül a szokásos kiállítási időtartamon túl is megtekinthető lesz, hozzájárulva ahhoz, hogy a kiállítás anyaga a későbbiekben is kutatható legyen.
A beszámoló kiállítás online megnyitója 2021. január 28-án, 18 órától megtekinthető a MANK Facebook-oldalán. A kiállítás komplex bemutatója pedig a megnyitót követően a www.alkotomuveszet.hu oldalon lesz elérhető.

A kiállítás kurátora: Roskó Mária

A kiállító művészek:
Almásy Ivor
Ámmer Gergő
Berkes Ádám Csanád
Bernáth Dániel
Éles Lóránt
Gosztola Kitti
Gúgyela Tamás
Gulyás Andrea Katalin
Jagicza Patrícia Linda
Kincses Előd Gyula
Kiss Dániel
Kopacz Kund László
Máriás István aka Horror Pista
Melkovics Tamás
Nagy Karol
Paráda Zoltán
Révész Anna
Rózsa Luca Sára
Schuller Judit Flóra
Sipos Boglárka
Süveges Rita
Szabó Franciska
Szabó Menyhért
Sztruhár Zsuzsa
Tranker Kata
w. Horváth Tibor

Fotók, riportvideók: Csákvári Zsigmond