A kortárs művészet reaktív: reagál és cselekszik. A kortárs művészek saját eszközeikkel hívják fel a figyelmet akár aktuális problémáinkra is. Különösen akkor, ha az adott témák és jelenségek hatásait minden ember - globálisan és lokálisan is - a saját bőrén keresztül érzékeli. Mert a művészet leginkább az érzékeken keresztül képes hatni, hogy a befogadóból is reakciót váltson ki a látottak hatására - akár érzések, gondolatok vagy tettek formájában. Az így kialakult körforgás - mely az érzékelést jótékony tettekké képes transzformálni - az élhető jövő kulcsa.

Az egyik ilyen legrelevánsabb téma pedig - mellyel jelen kiállításunk is foglalkozik - a környezetvédelem és a fenntartható jövő. Felvetődhet a kérdés, hogy miként kapcsolódik a kortárs művészet és a környezeti hatások. A közös nevezőt pedig az aktualitás jelenti. A kortárs művészet alapvető sajátossága, hogy a jelenségekkel egy időben tud megmutatkozni és hatást elérni. A kortárs művészet által közvetített érzéki élmények pedig mélyítik a befogadó tapasztalását, melyet a most bemutatott festmények, fotográfiák, kinetikus szobrok és performanszok is közvetítenek.  A művek sokfélesége egyéni megközelítésmódokat jelenít meg, melyek az upcycling, a levegőszennyezés, az energiafogyasztás és a vizek szennyezettségének témáival is foglalkoznak.  

A reART pop-up tárlat a kortárs művészet társadalmi hasznosságának különleges bizonyítéka. A bemutatott műtárgyak felhívják a figyelmünket olyan megoldásokra, melyekkel mi magunk is képesek lehetünk változásokat elindítani a saját környezetünkben. Ha a kortárs művészekhez hasonlóan mindenki a saját eszközeivel igyekszik fenntarthatót és előremutatót tenni a természet érdekében, akkor számíthatunk a közös, élhető jövőre!

A kiállítás kurátora: Sipos Tünde művészettörténész

Kiállító művészek: Bács Emese, Bubla Éva, Csizik Balázs, Horváth Lóczi Judit, Kelle Antal, Kiss Márta, Süveges Rita, Tóth Richárd