Kihirdették a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj idei nyerteseit

2021.02.05 08:30:07 | Egyéb kategória

Megnyílt a 2020-as Pécsi József-ösztöndíjasok beszámoló kiállítása a Capa Központban, ahol Tardy-Molnár Anna, az ösztöndíjat bonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kihirdette a 2021. évi Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj nyerteseit. Idén ismét tíz fiatal alkotó részesül a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban, és az ezzel egy évig járó havi bruttó 200 ezer forint támogatásban. A kiállításon a tavalyi évfolyam kilenc fotóművésze mutatkozik be az ösztöndíjas időszak alatt készített műveivel.

A Pécsi József (1889–1956) fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére létrehozott fotóművészeti ösztöndíjat 1991-ben alapította az akkori művelődési minisztérium azzal a céllal, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. A most kiállított sorozatok is bizonyítják, hogy a fotográfia sokszínű eszköztárát használva minőségi műveket hoztak létre az ösztöndíjat elnyert alkotók. 2016 óta a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a MANK Nonprofit Kft. közreműködésével rendezi meg a Pécsi József-ösztöndíjasok beszámoló kiállítását.

A 2020-as ösztöndíjasok munkái sokszínűen reflektálnak a minket körülvevő világra, környezetre. Találkozhatunk olyan művekkel, melyek az ember a természethez fűződő viszonyát kutatják. Balogh Viktória A szivárvány lábánál című sorozata fotókönyvként mutat lenyomatot a kertművelésről és a természetközelségben kialakított létről. Nyíri Julianna Ég címet viselő alkotásai a felettünk elterülő, létünket meghatározó, ám végtelenül hétköznapi égboltot dokumentálja, míg Zagyvai Sára Távoli képzetek képsorozata egzotikus tájakra kalauzolja a nézők képzeletét, olyan tájakra, melyek csak a képzeletben és vágyképekben élnek.

A fiatal fotóművészek erőteljesen reflektálnak társadalmi témákra is. Bánhegyesy Antal művei a Betyársereg nevű gyűlöletcsoport egyik tagját követte váratlan és sorsfordító eseményeken keresztül. Az Áraink forintban értendők című sorozatban Sivák Zsófia Heves megye háromezer fő alatti településeinek még nyitva lévő kocsmáit kereste fel és fényképezte, melyeken keresztül a magyar vidék jelenlegi helyzetét mutatja be. Piti Marcell Csongrád megyei fiatalokat fotózott, akik a maguk döntéséből választották a tanyasi életmódot. Turós Balázs fotóival a családon belüli szerepek és kapcsolatok változásait mutatja be.

Ezen kívül izgalmas témát nyújtott az ember és technológia kapcsolata. Bilak Krystyna Hadd táncoljon a szemed sorozatával fiktív konstrukciókat, kompozíciókat hozott létre, mellyel a számítógépes képmanipulációkra is felhívja figyelmünk. Szalai Dániel művei a digitális technológiák ipari állattartásban való használatát vizsgálják, a gépi látás és mesterséges intelligencia állatvilágra gyakorolt hatásait képzik le.

A tárlaton bemutatkozó műveket a Capa Központ Youtube csatornáján és a honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

A zsűri döntése alapján a 2021-es Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj nyertesei:

1. évfolyam
Biró Dávid
Bognár Benedek
Darab Zsuzsa
Fromm Balázs
Rédling Hanna
Zoltai András

2. évfolyam
Balogh Viktória
Bartha Máté
Piti Marcell

3. évfolyam
Zagyvai Sára

Az ösztöndíjban részesült fiatal alkotók pályakezdését, szakmai fejlődését a MANK Nonprofit Kft. egy éven át havonta bruttó 200 000 ezer forintos támogatással és további megjelenési lehetőségekkel segíti.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow