A felújított Szentendrei Régi Művésztelep átadása

2014.01.06 10:19:12 | Sajtóközlemények

(Sajtóanyag, 2013. szeptember 27.)

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) 2012-2013 között 200 millió forintból újította fel a Szentendrei Régi Művésztelepet.
A beruházás lezárásaként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hornyák Tibor, a MANK ügyvezető igazgatója adja át a tizenkét műteremből és a MANK Galériából álló épületegyüttest.
Az átadóünnepségen jelenti be Hornyák Tibor, hogy a megújult műtermeket a nyolc alapítóról – Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László –, illetve a később meghatározó szentendrei alkotóról, Hollósy Simonról nevezik el. A kollektív alkotóknak szánt műtermek elnevezése pedig a Szentendrei Régi Művésztelep létrejöttében fontos városok – Nagybánya, Kecskemét és Szentendre – előtt tiszteleg majd.

Az átadó ünnepséghez kapcsolódóan kiállítást rendez a MANK Galériában a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány Válogatás a Szentendrei Régi Művésztelep klasszikusaitól címmel, amely a telep egykori alkotóinak, ritkán látható képeit vonultatja fel. Az egyik műteremben pedig a hely történetét, a felújítás előtti állapotát és a Szentendrei Régi Művésztelep újragondolását bemutató összeállítást tekinthetnek meg a látogatók egészen addig, amíg a műtermet új használója, pályázat útján birtokba veszi.
A Szentendrei Régi Művésztelepet a galériával együtt a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványt (MAK) megszüntető kormányhatározat alapján kapta tulajdonba a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. E döntés révén került a MANK tulajdonába a teljes korábbi, úgynevezett alkotóművészeti célra rendelt vagyon is, mint például a szigligeti, a zsennyei, a hódmezővásárhelyi és kecskeméti alkotóházak, illetve a hédervári kastély. Ezeket az ingatlanokat a MANK a Magyar Mecénás Programja révén a magyar alkotóművészet és alkotóművészek szolgálatában üzemelteti.

A Szentendrei Régi Művésztelep felújítása (2012-2013)

A Szentendrei Régi Művésztelep (Szentendre, Bogdányi út 51.) területén 1972-ben épült fel tizenkét, csak nyáron használható műterem. Az ingatlanegyütteshez az átadása után nem nyúltak, komoly felújítás nem történt, így a kétezres évek elejére romlani kezdett az állapota. Az elhanyagolt, kitört ablakú műtermek jelentős része pedig emberi használatra alkalmatlanná vált.
A művésztelep utcafrontján 2008-ban készült el a jelenlegi MANK Galéria épülete, amelyet 2012-ben alakíttatott mai formájára a területet 2011 végén tulajdonba kapó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK).
A Szentendrei Régi Művésztelepen a különálló épületekben lévő tizenkét műterem teljes felújítása és az egy hektáros Duna-parti park megújítása 2012-ben indult el. A Magyar Állam által biztosított 200 millió forintból két ütemben valósult meg a beruházás.
Az első ütemben (2012. október – 2012. december) teljesen megújult öt műterem, illetve kilencnek elkészült az új tetőszerkezete. A második ütemben (2013. május–szeptember) teljesen megújult a többi hét műterem, befejeződött a MANK Galéria épületének átalakítása, illetve az egy hektáros park felújítása, frissítése.
A felújítás során az összes műtermet a falakig visszabontották. Ezt követően valamennyi épületnél megtörtént a vízszigetelés, új nyílászárók és tetőszerkezetek kerültek a helyükre, és elkészült hőszigetelt homlokzat. Kicserélték a teljes gépészetet – víz, villany, fűtés –, a művésztelep kazánjáról működtetett fűtés révén pedig télen is használhatóvá tették a műtermeket. A felújítás révén minden műterem áram-, hő- és vízfogyasztása mérhetővé vált.
A parkba új járdák, a műtermeknél teraszok lettek kialakítva. Az árvíztől nem veszélyeztetett területeken megújították a növényzetet és a füvesítés is megtörtént. Felújították a kerti világítást, a kerítést, a kapukat és az udvari parkolókat is. Az árvíztől veszélyeztetett részen pedig egy arborétum jellegű park jött létre.
A központi épület egykori kávézójából és a csoportos műteremből a MANK 24 munkaállomásos irodáját alakították ki, így a MANK Galéria továbbra is 170 négyzetméteren várja a kiállítókat, három csoportos műterem pedig a közöse dolgozó alkotókat.

A Szentendrei Régi Művésztelep újragondolása

A Szentendrei Régi Művésztelep műtermeinek és parkjának felújítása, valamint a MANK Galéria épületének kialakítása után, az ingatlant a Magyar Államtól tulajdonba kapó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) újragondolta a telep hasznosítását.
A megújult tizenkettő műteremből kilencet a jövőben, pályázat útján, határozott időre, önállóan alkotó képzőművészek kapják használatba. Három, úgynevezett csoportos műterem rövidebb idejű használatára közösen dolgozó művészek pályázhatnak. A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival szemben „elvárás”, hogy a műtermeket eredeti funkciójuknak megfelelően, folyamatosan itt dolgozva használják, és évente egy alkotással gyarapítsák a MANK gyűjteményét. Az így létrejövő gyűjtemény darabjait a MANK állami közgyűjteményeknek kívánja térítésmentesen kikölcsönözni.
A MANK Galériában havonta nyílnak majd új kiállítások. Ezeken nemcsak a Művésztelep műtermeiben dolgozó alkotók mutatkoznak be, hanem a MANK által gondozott művészeti ösztöndíjasok – pl. Derkovits-ösztöndíj – és a MANK által létrehozott Magyar Mecénás Programhoz csatlakozott alkotóművészeti társadalmi szervezetek is. A MANK célja, hogy a megújult galéria a kortárs képzőművészet és a szentendrei alkotók egyik jelentős bemutatkozó helyévé váljon.
A galéria épületében működik a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. központja. A MANK az egyetlen olyan 100 százalékban állami tulajdonban lévő intézmény, amelynek feladata a kortárs alkotóművészek számár nyugodt alkotómunkát segítő szolgáltatások nyújtása.

Válogatás a Szentendrei Régi Művésztelep klasszikusaitól

A felújított Szentendrei Régi Művésztelep átadó ünnepségét a telep egykori alkotóinak ritkán látott képeiből összeállított kiállítás kíséri. A szentendrei magángyűjtők féltett kincseiből rendezett tárlaton az alapító nyolcak – Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László – művei mellett Apáti Abkarovics Béla, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czimra Gyula, Czóbel Béla, Deli Antal, Diener Dénes Rudolf, Gráber Margit, Ilosvai Varga István, Kántor Andor, Korniss Dezső, Miháltz Pál, Modok Mária és Perlott Csaba Vilmos képei is láthatóak lesznek a MANK Galériában. Emellett archív fotók és egy film segítségével bepillantást nyerhetnek a látogatók a Szentendrei Régi Művésztelep alkotó közösségének mindennapjaiba. A csupán egy napig látható kiállítás megszületése a Szentendrei Lakástárlat Alapítványnak köszönhető.
A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány (http://lakastarlat.hu/) a szentendrei képzőművészet népszerűsítésére, az alkotó művészek támogatására szervez lakástárlatokat. Ezek olyan, havi rendszerességgel, egy erre jelentkező magánszemély otthonában létrehozott, egynapos,
időszakos kiállítások, amelyeken a bemutatott alkotók művészi pályáját, valamint a kiállított műtárgyakat avatott szakemberek ismertetik a rendezvényt befogadó családdal és vendégeikkel. Ezek a lakástárlatok különleges szalonrendezvények, ahol a kiállítótermek értő gondosságát és precizitását ötvözik az otthonok melegével. A „nagy öregek” és a „befutott” kortársak mellett kiváló, de kevésbé ismert, illetve pályakezdő fiatal művészek is bemutatkozási lehetőséget kapnak egy-egy ilyen tárlaton. Az Alapítvány nyitott programokat is szervez a szentendrei képzőművészet népszerűsítésére, illetve azokat támogatja szakmai munkájával.

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow