A felújított Szentendrei Régi Művésztelep átadása

2014.01.06 10:19:12 | Sajtóközlemények

(Sajtóanyag, 2013. szeptember 27.)

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) 2012-2013 között 200 millió forintból újította fel a Szentendrei Régi Művésztelepet.
A beruházás lezárásaként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hornyák Tibor, a MANK ügyvezető igazgatója adja át a tizenkét műteremből és a MANK Galériából álló épületegyüttest.
Az átadóünnepségen jelenti be Hornyák Tibor, hogy a megújult műtermeket a nyolc alapítóról – Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László –, illetve a később meghatározó szentendrei alkotóról, Hollósy Simonról nevezik el. A kollektív alkotóknak szánt műtermek elnevezése pedig a Szentendrei Régi Művésztelep létrejöttében fontos városok – Nagybánya, Kecskemét és Szentendre – előtt tiszteleg majd.

Az átadó ünnepséghez kapcsolódóan kiállítást rendez a MANK Galériában a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány Válogatás a Szentendrei Régi Művésztelep klasszikusaitól címmel, amely a telep egykori alkotóinak, ritkán látható képeit vonultatja fel. Az egyik műteremben pedig a hely történetét, a felújítás előtti állapotát és a Szentendrei Régi Művésztelep újragondolását bemutató összeállítást tekinthetnek meg a látogatók egészen addig, amíg a műtermet új használója, pályázat útján birtokba veszi.
A Szentendrei Régi Művésztelepet a galériával együtt a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványt (MAK) megszüntető kormányhatározat alapján kapta tulajdonba a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. E döntés révén került a MANK tulajdonába a teljes korábbi, úgynevezett alkotóművészeti célra rendelt vagyon is, mint például a szigligeti, a zsennyei, a hódmezővásárhelyi és kecskeméti alkotóházak, illetve a hédervári kastély. Ezeket az ingatlanokat a MANK a Magyar Mecénás Programja révén a magyar alkotóművészet és alkotóművészek szolgálatában üzemelteti.

A Szentendrei Régi Művésztelep felújítása (2012-2013)

A Szentendrei Régi Művésztelep (Szentendre, Bogdányi út 51.) területén 1972-ben épült fel tizenkét, csak nyáron használható műterem. Az ingatlanegyütteshez az átadása után nem nyúltak, komoly felújítás nem történt, így a kétezres évek elejére romlani kezdett az állapota. Az elhanyagolt, kitört ablakú műtermek jelentős része pedig emberi használatra alkalmatlanná vált.
A művésztelep utcafrontján 2008-ban készült el a jelenlegi MANK Galéria épülete, amelyet 2012-ben alakíttatott mai formájára a területet 2011 végén tulajdonba kapó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK).
A Szentendrei Régi Művésztelepen a különálló épületekben lévő tizenkét műterem teljes felújítása és az egy hektáros Duna-parti park megújítása 2012-ben indult el. A Magyar Állam által biztosított 200 millió forintból két ütemben valósult meg a beruházás.
Az első ütemben (2012. október – 2012. december) teljesen megújult öt műterem, illetve kilencnek elkészült az új tetőszerkezete. A második ütemben (2013. május–szeptember) teljesen megújult a többi hét műterem, befejeződött a MANK Galéria épületének átalakítása, illetve az egy hektáros park felújítása, frissítése.
A felújítás során az összes műtermet a falakig visszabontották. Ezt követően valamennyi épületnél megtörtént a vízszigetelés, új nyílászárók és tetőszerkezetek kerültek a helyükre, és elkészült hőszigetelt homlokzat. Kicserélték a teljes gépészetet – víz, villany, fűtés –, a művésztelep kazánjáról működtetett fűtés révén pedig télen is használhatóvá tették a műtermeket. A felújítás révén minden műterem áram-, hő- és vízfogyasztása mérhetővé vált.
A parkba új járdák, a műtermeknél teraszok lettek kialakítva. Az árvíztől nem veszélyeztetett területeken megújították a növényzetet és a füvesítés is megtörtént. Felújították a kerti világítást, a kerítést, a kapukat és az udvari parkolókat is. Az árvíztől veszélyeztetett részen pedig egy arborétum jellegű park jött létre.
A központi épület egykori kávézójából és a csoportos műteremből a MANK 24 munkaállomásos irodáját alakították ki, így a MANK Galéria továbbra is 170 négyzetméteren várja a kiállítókat, három csoportos műterem pedig a közöse dolgozó alkotókat.

A Szentendrei Régi Művésztelep újragondolása

A Szentendrei Régi Művésztelep műtermeinek és parkjának felújítása, valamint a MANK Galéria épületének kialakítása után, az ingatlant a Magyar Államtól tulajdonba kapó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) újragondolta a telep hasznosítását.
A megújult tizenkettő műteremből kilencet a jövőben, pályázat útján, határozott időre, önállóan alkotó képzőművészek kapják használatba. Három, úgynevezett csoportos műterem rövidebb idejű használatára közösen dolgozó művészek pályázhatnak. A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival szemben „elvárás”, hogy a műtermeket eredeti funkciójuknak megfelelően, folyamatosan itt dolgozva használják, és évente egy alkotással gyarapítsák a MANK gyűjteményét. Az így létrejövő gyűjtemény darabjait a MANK állami közgyűjteményeknek kívánja térítésmentesen kikölcsönözni.
A MANK Galériában havonta nyílnak majd új kiállítások. Ezeken nemcsak a Művésztelep műtermeiben dolgozó alkotók mutatkoznak be, hanem a MANK által gondozott művészeti ösztöndíjasok – pl. Derkovits-ösztöndíj – és a MANK által létrehozott Magyar Mecénás Programhoz csatlakozott alkotóművészeti társadalmi szervezetek is. A MANK célja, hogy a megújult galéria a kortárs képzőművészet és a szentendrei alkotók egyik jelentős bemutatkozó helyévé váljon.
A galéria épületében működik a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. központja. A MANK az egyetlen olyan 100 százalékban állami tulajdonban lévő intézmény, amelynek feladata a kortárs alkotóművészek számár nyugodt alkotómunkát segítő szolgáltatások nyújtása.

Válogatás a Szentendrei Régi Művésztelep klasszikusaitól

A felújított Szentendrei Régi Művésztelep átadó ünnepségét a telep egykori alkotóinak ritkán látott képeiből összeállított kiállítás kíséri. A szentendrei magángyűjtők féltett kincseiből rendezett tárlaton az alapító nyolcak – Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László – művei mellett Apáti Abkarovics Béla, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czimra Gyula, Czóbel Béla, Deli Antal, Diener Dénes Rudolf, Gráber Margit, Ilosvai Varga István, Kántor Andor, Korniss Dezső, Miháltz Pál, Modok Mária és Perlott Csaba Vilmos képei is láthatóak lesznek a MANK Galériában. Emellett archív fotók és egy film segítségével bepillantást nyerhetnek a látogatók a Szentendrei Régi Művésztelep alkotó közösségének mindennapjaiba. A csupán egy napig látható kiállítás megszületése a Szentendrei Lakástárlat Alapítványnak köszönhető.
A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány (http://lakastarlat.hu/) a szentendrei képzőművészet népszerűsítésére, az alkotó művészek támogatására szervez lakástárlatokat. Ezek olyan, havi rendszerességgel, egy erre jelentkező magánszemély otthonában létrehozott, egynapos,
időszakos kiállítások, amelyeken a bemutatott alkotók művészi pályáját, valamint a kiállított műtárgyakat avatott szakemberek ismertetik a rendezvényt befogadó családdal és vendégeikkel. Ezek a lakástárlatok különleges szalonrendezvények, ahol a kiállítótermek értő gondosságát és precizitását ötvözik az otthonok melegével. A „nagy öregek” és a „befutott” kortársak mellett kiváló, de kevésbé ismert, illetve pályakezdő fiatal művészek is bemutatkozási lehetőséget kapnak egy-egy ilyen tárlaton. Az Alapítvány nyitott programokat is szervez a szentendrei képzőművészet népszerűsítésére, illetve azokat támogatja szakmai munkájával.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds