A megújuló művésztelep régi és új szelleme

2013.05.19 18:14:14 | Sajtóközlemények

 A Szentendrei Régi Művésztelep és a hozzá kapcsolódó Galéria rekonstrukciójának befejezése alkalmából a következő hónapokban két kiállítást is szervez a telepet működtető MANK. Míg a „Genius loci I.” – a hely szelleme – kiállítás a művésztelep történetét felelevenítő alkotásokat vonultat majd fel, addig a tervek szerint június végén nyíló „Genius loci II., Kortárs művészek telepe” tárlat sikeres megrendezése és új művek felvonultatása érdekében pályázatot hirdet a szervezet.
– A második kiállítással arra keressük a választ, hogy a XXI. századi, nyitott kommunikáción alapuló, online társadalomban hogyan lehetséges, egyáltalán lehetséges-e egy jól körülhatárolható, egymás alkotásaira és alkotói folyamataira hatással bíró művészeti közösséget létrehozni – mondta el Józsa Kitty, a MANK művészeti igazgatója. – Meg szeretnénk jeleníteni, hogy napjainkban milyen lehetőségeket rejt, és hogyan definiálódik a művésztelep fogalma. Mennyiben tér el a múlt századi alkotói társulásoktól és milyen új perspektívákat rejt magában a jövő szentendrei művésztelepe.

Az előzetes elképzelések szerint június 27-én nyíló kiállításra kész vagy elkészítendő műalkotásokkal lehet pályázni műfaji megkötés nélkül. A kiírók azt szeretnék, ha a jelentkezők alkotásaikkal választ próbálnának adni olyan kérdésekre, mint például, hogy miként képzelik el egy művésztelep mai működését, vagy hogyan változott a művésztelep jelentése a 20. századhoz képest, mit jelenthet ma egy művésztelepi közösség, van-e létjogosultsága egy szorosabb értelemben vett művésztelepnek. Mindezek mellett a szentendreiség fogalmának mai definíciós lehetőségeit is keresik, illetve választ várnak arra, hogy mi lehet a művésztelep szerepe napjainkban Szentendrén.
A május utolsó napján lejáró pályázati felhívásra egyénileg és csoportosan, korhatár nélkül pályázhatnak az alkotóművészek. Műfaji megkötés nincs, azaz festmény, szobor, grafika, média installáció, projekció, esemény, performance, helyzet vagy működési forma, aktivitás, köztéri mű, hálózat, integrált design művekkel is jelentkezhetnek a pályázók.
– A bevezető kiállítás, ami a „Genius loci I., azaz A hely szelleme” címet viseli egyfajta válogatás lesz a szentendrei művésztelepen egykor dolgozók munkáiból, amivel a művésztelep múlt századi történetére, alkotóira és sokrétű művészeti irányaira szeretnénk visszatekinteni – tette hozzá a művészeti igazgató. – A júniusban nyíló tárlattal azonban nem egyszerűen csak a telep történetét akarjuk feleleveníti, hanem a közösségi alkotás, a művésztelepen való együttélés és egymásra hatás kérdéseit is szeretnénk feszegetni. Közelebb lépve az egykor itt alkotókhoz, a Szentendrei Régi Művésztelep működésének személyes oldalát akarjuk feltárni, a különböző dokumentumokon keresztül a közösségen belüli egymásra hatásokat megmutatni.

(A pályázat anyaga letölthető a www.alkotomuveszet.hu oldalról)

További információk: Bajnai Zsolt, sajto@alkotomuveszet.hu Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , 20/280-4090

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow