A mesterséges intelligenciától a csodakamráig: a kortársékszerek

2020.04.24 11:11:47 | ArtTér

#Kortárs+Tudás művészeti ismeretterjesztő sorozat1. rész

Ékszert szinte mindenki visel, de vajon tudjuk is, hogy mit közvetítenek rólunk? A tárgyak mindegyikének története van, ami nemcsak önmagukról, hanem rólunk is mesél. Lágy vonalak és robosztus geometrikus formák, matt high tech design, neon színek vagy éppen finom pasztelek között lavíroznak az ékszerek tervezői, akik közül egyesek az anyagkísérleteikkel tűnnek ki, mások a narratív szálon mozognak, és az üzenet számukra a legfontosabb.

Mi a MANK-nál is igyekszünk kortársékszer-kiállításainkon széles spektrumon bemutatni a magyar ötvösművészetet, a hagyományosnak mondható anyagtársításoktól a kiterjesztett valósággal operáló ékszerekig sok mindent láthattatok és láttok is még nálunk. Van ugyanis, aki a hagyományosabb irányt képviseli, más kicsit extrémebb anyagtársításokkal vagy koncepcióval dolgozik.

Nem is gondoltad volna, hogy mikből készülnek ékszerek!

Dés-Kertész Dóra Please do not touch című ékszerét szándékosan annyira törékeny anyagból készítette el, hogy a viselése szinte lehetetlen. Sokkal inkább installációként fogható fel, ahogyan Neuzer Zsófia Tartarus című szénből készült nyaklánca is. Huber Kinga Barátság című munkája pedig egy gesztusszerű cselekvést imitál, két kisujj fonódik egymásba általa. Az ujjékszernek nevezett műfajban készült ékszer nem egy mindennapokban hordható darab, hanem egy bizonyos szituációban vehető fel, ami lehet, hogy csak néhány pillanatig tart.

Neuzer Zsófia Tartarus című munkája szénből készült

Rólam mesél az ékszer?

Rólunk, környezetünkről. Néha mesél, néha tükröt állít, máskor kérdez. A kortárs ékszer megkérdőjelezi a testhez való viszonyt, néha provokatív módon, néha a hagyományokat ledöntve, olykor pedig a fizikai határokat feszegeti. Ez a széles spektrum mindennapokban hordható ékszerektől kezdve egészen az installációként működő műtárgyként létező darabokig terjed. Összeér az iparművészet és a klasszikus értelemben vett képzőművészet. A ÚjMűhely Galériában rendezett kiállításokon és vásárokon a paletta széles kínálatával találkozhattatok már eddig is, olyan tervezőkkel, akik rendszeresen nemzetközi kiállításon és pályázaton mérettetik meg magukat.

Kocsor Eszter Sára Mirror in mirror című gyűrűjei annyira megtetszettek nekünk, hogy az ÚjMűhely Galériában 2019 nyarán nyílt Dialógusok - Polilógusok kortársékszer-kiállítás meghívójára is ezeket helyeztük el
Kocsor Eszter Sára Mirror in mirror című gyűrűjei annyira megtetszettek nekünk, hogy az ÚjMűhely Galériában 2019 nyarán nyílt Dialógusok – Polilógusok kortársékszer-kiállítás meghívójára is ezeket helyeztük el


Na jó, de hogy jön például a kiterjesztett valóság az ékszerekhez?

Nem kell hozzá más, csak egy telefon. Meg persze az ékszer és a hozzá tartozó applikáció, hogy például tigrisek szájából törjenek elő különféle drágakövek. Varga Gergő és Birkás Mona közös munkáját már mi is megmutattuk a szentendrei Fő téren található ÚjMűhely Galériában rendezett Dialógusok – Polilógusok című kiállításon.

Azt is elmondjuk, kikre érdemes itthon figyelni! Ráadásul az áraik is megfizethetőek!

Juhos Janka ékszerei igazi unikumnak számítanak a hazai piacon. A 2010 óta létező márka karakteres, de mégis könnyed darabokkal jelentkezik szezonról szezonra, és ezek az elmúlt néhány év során New Yorkban, Helsinkiben, Párizsban, sőt Moszkvában is bemutatkoztak. Készült már a JUJJ műhelyében fémlemezre kasírozott leheletvékony bükkfahártyával borított, látványos gallérszerű nyakék, valamint karkötő, de hatalmas organikus gubókra emlékeztető, fémszálakból álló kollekció is.

Roskó Mária – aki ráadásul amellett, hogy ékszertervező, a MANK művészeti tanácsadója is – Japánban, Németországban és Budapesten a Budai Rajziskolában tanult ötvösséget, ékszerdesignt. Munkái Japánban, Hong Kongban és Európában szerepeltek kiállításokon. Ékszerei megalkotásakor modern szemlélettel kombinálja a hagyományos technikákat, poétikus jelleggel és metaforikus látásmóddal ötvözve azokat, amely előzetes irodalmi és nyelvészeti tanulmányaiból táplálkozik.

Roskó Mária, Bábel tornya – Én, te, ő, mi, ti, ők, nyaklánc, 2018

Lőrincz Réka eredetileg nem is az Iparművészeti Egyetemre, hanem a Képzőművészeti Egyetemre felvételizett. Ékszerei megalkotásakor sokszor használati tárgyakat értelmez át gyönggyel, arannyal vagy gyémánttal. A méretek és a formák kiválasztásánál túllép a hagyományos ékszerformák határain, a konceptuális műtárgyak és a funkcionális kiegészítők határán egyensúlyozó munkái gyakran reflektálnak társadalmi jelenségekre.

A H6 csoportot hat fiatal ékszertervező hölgy alapította 2017-ben, hogy alkotóerejüket egyesítve részt vegyenek a bukaresti kortárs ékszervásáron. A vásár szervezői leveleikben közös címzettként a „Dear Hungarian Six” megszólítást használták. Innen indult a ma már mind a hazai, mind a nemzetközi szcénában egyre ismertebb H6 Kortárs Ékszer Csoport útja, akik a valenciai Melting Point biennálé és a moszkvai Formcontent galéria után még számos galériát és kiállítóhelyet megjártak. A csoport tagjai: Börcsök Anna, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Neuzer Zsófi és Tengely Nóra.

A H6 csoport munkái

Vági Flóra 2008-ban szerzett mesterdiplomát a londoni Royal College of Art-on. Ezt megelőzően Firenzében, Mexikóban és Budapesten tanult ötvösséget és ékszertervezést. Munkái rendszeresen ki vannak állítva a New York-i SOFA és a londoni Collect művészeti vásárokon. A budapesti Sterling galéria mellett folyamatosan részt vesz számos külföldi galéria kiállításain is. Az általa készített tárgyak legjellemzőbb alapanyagai a fa és a papír, illetve ezek kombinációja nemesfémekkel és a klasszikus ékszerre kevésbé jellemző anyagokkal.

Vági Flóra: Big White Sea anemone (paper brooch)

De mi a különbség a divatékszerek és az általunk ajánlott művészek munkái között?

Az ő ékszereik egyedi darabok, és ehhez mérten vannak árazva. Nincs tehát jelen a sorozatgyártás, ráadásul sokféle technológiát és alapanyagot ötvöznek az ékszereikben.

A jó ügy: Autistic Art!

Különleges módon segítettek az autizmussal élőknek 2018-ban a magyar művészek: autista fiatalok rajzaiból inspirálódva készítettek egyedi ékszereket, ruhákat, kiegészítőket és designtárgyakat. Az alkotások aztán az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági aukcióján kerültek kalapács alá.

Az Autistic Art Alapítvány árverése

Tudtad? Ma már robotok is készítenek, sőt kitalálnak ékszereket!

A külföldi Glitch márka egész kollekcióját mesterséges intelligencia tervezte. Pinar Yanardag és Emily Salvador az MIT után megalapították a ruhamárkájukat, ahol nem ők, hanem egy mesterséges intelligencia generálja a ruhadarabokat. A céljuk nemcsak az volt, hogy ruhákat készítsenek, hanem hogy megmutassák, mi mindent lehet kezdeni a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket. Kínában már tervezői díjat is nyert a mesterséges intelligencia. A MadebyAI például nyakláncokat és medálokat árul, bár némi emberi finomításra azért még szüksége van a biteknek és a bájtoknak. Azért ne húzzuk ki magunkat nagyon, eddig az embernek csak azt kellett kitalálni, hogy hol legyen lyuk a medálon.

Azért, ha nem vagyok robot, megtanulhatom valahol az ékszerkészítés fortélyait?

Bizony, az ékszerkészítés egy külön szakma, amit különböző szinteken oktatnak. Választhatunk a néhány napos workshopok, a hosszabb időtartamú OKJ-s tanfolyamok, vagy akár egyetemi képzések között, például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ékszertervezés és fémművesség mesterszakára is beadhatjuk jelentkezésünket. Ráadásul, aki nemesfémmel foglalkozik, ehhez külön engedélyt kell szereznie. Ha azonban csak belekóstolnál az ékszerkészítés világába, eljöhetsz a MANK ingyenes workshopjaira, amelyeket a különböző fesztiválokon, művészeti programokon szervezünk. (Részletek:  www.alkotomuveszet.hu)

Most már mindent tudok?

Majdnem mindent. De mivel a vírushelyzet elhárultával újabb ékszerkiállítással készülünk az ÚjMűhely Galériában, amelynek címe a Csodakamra – A dolgok rendje lesz, megosztjuk veletek ennek az izgalmas fogalomnak a történetét is!

A Wunderkammer, csodakamra a 16. századi Európában kialakult műfaj, gyűjteménye olyan természeti képződményeknek és ember alkotta tárgyaknak, amelyek magával ragadják a képzeletet, csodálatra és elmélyülésre invitálják a befogadót. A birtoklás öröme is része annak, ami a csodakamra értékét adja: egy behatárolt, zárt térben válogatva sűríti össze a világot a végtelenség illúzióját adva. A csodakamrák gazdag zsúfoltságukkal ragadták meg a régi korok emberét, ma viszont érdekességeik megfigyeléséhez több térre van szükségünk, fókuszpontokat kell kijelölnünk a figyelem megragadásához egy olyan világban, ahol egy kiterjesztett csodakamra-kontinuum vesz minket körül. A végtelenség alapvetően megnehezíti a választást, és ezzel együtt az elmélyülést.

Találkozzunk majd a Csodakamra című kiállításon!

Címlapfotó: Kortársékszer-kiállítás az ÚjMűhely Galériában

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds