A szentendrei ÚjMűhely Galériában adják át öt éven keresztül a Barcsay-díjakat

2022.05.20 13:50:31 | Egyéb kategória

Együttműködik a MANK és a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány

Együttműködésre lép a Barcsay-örökségét gondozó Barcsay Alapítvány és a MANK: a szentendrei ÚjMűhely Galéria ad otthont az elkövetkezendő öt évben a Barcsay-díjjal kitüntetettek kiállításának; 2028-ig ezeknek a tárlatoknak az ünnepélyes megnyitóján adják át a fiatal festőművészeknek a Barcsay-díjakat – jelentette be a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány május 20-án, az együttműködésről szóló megállapodás aláírásakor, a szentendrei galériában. 

A két szervezet a magyar alkotóművészet támogatójaként, nagy hangsúlyt fektetve a Barcsay Jenő szellemiségét képviselő, azt érvényesítő fiatal festőművészek művészeti tevékenységének támogatására és alkotásaik széles körben történő ismertté tételére, a korábbi eredményes közös munkára támaszkodva erősíti meg a közös munkát az együttműködéssel.

A megállapodás eredményeként a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány által meghirdetett, Barcsay-díj odaítélésére irányuló pályázati eljárást – kiemelt figyelemmel a díjátadó ünnepségre és a kiállítás megrendezésére – a szerződés időtartama alatt minden évben közösen valósítják meg.

A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány minden évben pályázatot hirdet olyan fiatal festőművészek számára, akik művészetükben tovább viszik Barcsay Jenő szellemiségét, alkotói következetességét, a művészet iránt érzett alázatát. A pályázat lezárásaként rendezett díjátadó ünnepség egyben legfeljebb három díjazott festőművész műveiből rendezett kiállítás megnyitása. A díjátadó ünnepség és a kiállítás megrendezése Barcsay Jenő születésnapján (január 14.), vagy ahhoz közel eső napon történik az elkövetkezendő években is.

A megállapodás értelmében az Alapítvány készíti el a pályázati felhívást és hirdeti azt meg, lebonyolítja a pályázatok elbírálását a MANK által jelölt kurátor bevonásával, elkészíti a Barcsay-díjjal járó érmet és oklevelet. A MANK a pályázat népszerűsítésében segít, majd a kiállítás kurátori feladatainak ellátása mellett helyszínt is biztosít a szentendrei ÚjMűhely Galériában.

Az együttműködési megállapodást a MANK részéről Tardy Anna ügyvezető igazgató, az Alapítvány részéről pedig Feledy Balázs kuratóriumi elnök, művészeti író mellett a kuratórium tagjai is aláírták, így Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Bereznai Péter és Baksai József Munkácsy-díjas festőművészek, Kónya Ferenc alapító, kuratóriumi tag.

A Barcsay-díj története 1989-ben indult el, amikor az ikonikus szentendrei festő, Barcsay Jenő emlékére testvére, Barcsay Erzsébet fiatal művészeket támogató elismeréseket alapított. 2006-tól a Barcsay-díj odaítélésének hagyományát a jogörökös Kónya-házaspár vitte tovább a Szentendrén alapított Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvánnyal.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow