A találkozásokat kutatja Erős Apolka kiállítása a MANK Galériában

2020.09.03 10:44:22 | Egyéb kategória

Találkozás címmel nyílik meg Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész legújabb kiállítása a MANK Galériában, szeptember 2-án. A több mint 80 alkotást felvonultató tárlat a szellemiség keresését, a másokkal való valódi találkozásokat vagy éppen a jó és a rossz küzdelmét állítja középpontba.

A művész szobrainak karaktere sajátos anyaghasználatának és egyedi formaképzésének eredménye. „Lehetőségem szerint plasztikáimat magam alakítom a vázlatrajzoktól a patinát lezáró viaszréteg felviteléig” – mondta el a szobrászművész.

Plasztikáit viaszlapokból szabásminták mentén hajtja, feszíti hordozómagjukra. Rögzítésük és a művész felületképzése eredményeként szegecselt, pántolt struktúrák alakulnak szoborfelületté. A metodika új dimenziókat tár fel, a szobrok kéregszerű volta, a mintázott anyag héjszerkezete lehetőséget ad a belső terek szoborfelület-igényű és -gazdagságú alakítására, ezáltal a művész számára oly fontos belső tartalmak, “Belső-Én-Terek” sejtelmes ráutalására. Nem a látható karakterjegyek leolvasása, leképezése foglalkoztatja, hanem az azokat kialakító szellemi háttér.  

Erős Apolka fiainak portréfragmentumai, a külső és a belső felületükön egyaránt mintázott arcrészletek színes „párnákkal”, kamaszos álomszerű víziókkal kombinálódnak, így szabadon értelmezve kapcsolódnak be a klasszikus portrészobrászat körébe és újra is értelmezik azt.

A kiállításon is látható Sziámi sorozat strukturális alapjai kettős torzók. Gondolati háttere pedig az a teológiai-ontológiai elképzelés, amely szerint az ember eredetileg kétnemű: androgün. A lét két pólusa: az aktív-átfogó kezdeményező elv és a passzív-megőrző, amannak tartalmat és hatékonyságot nyújtó befogadó elv. A kettő közti feszültség azonosságként oldódik föl a szellemben, nem válik szét. A két pólus dinamikája, alá-fölérendeltsége és párhuzama táncol a szobrokban úgy, mint önmagunkban, mindannyiunkban.

A kiállításon mindezt Sárkányölő Szent György interpretációja, a szembenálló felek egymásról alkotott víziói, a várakozás és a Találkozás története teszi teljessé, és pár Békegalamb zárja le.

„Hiszem, hogy labirintusok ide vagy oda, de a megismerés útja bejárható. Az így felfedezett belső táj egyedi, ahogy a megtalálását hirdető, felszabadító érzés is mindenkinél más és más. Merengés ez múltról, szembenézés a jelennel, de semmiképp sem fantáziálás a jövőről. Ez a kiállítás a jelen megéléséről, a találkozások kiteljesedéséről szól” – zárja gondolatait a kiállítás kapcsán a művész.

A kiállítás kísérőrendezvényeként szeptember 19-én 16 órától Hogyan hat a szobrászat és a food design egymásra? címmel Erős Apolka és Chován Dóra food designer egy belső utazásra hív mindenkit, amit ezúttal a szobrok és az ételek segítségével élhetünk át. A tárlatvezetés során a kiállítás négy fő állomását járjuk végig, amely során az ételek minden érzékszervre hatóan közvetítik a szobrok üzenetét.

Partnereink

EMMI NKA MMA