A MANK Nonprofit Kft. nyílt pályázatot hirdet a Petőfi-bicentenárium alkalmából kortárs képzőművészek, grafikusok, szobrászművészek, iparművészek és fotóművészek számára.

A pályázat célja:

Petőfi Sándor életművének, korszakokon átívelő és korszakokat átszövő hősies alakjának bemutatása a mai kortárs művészek megfogalmazásában, a pályázatra beérkezett pályamunkákból kiállítás rendezése és katalógus összeállítása.

Petőfi Sándor alakjában egyaránt tisztelhetjük a bátor hazafit, a hőst, a lázadó ifjút és a zseniális költőt. Személye és szellemisége nem csupán a magyar irodalom nagyjai közül emeli ki, de hazánk kultúrtörténetében is különösen fontos szerepet tölt be. Petőfi Sándor és korának szellemisége túlmutat saját idején. Alakja és irodalmi alkotásai ma is velünk élnek, a mai napig fedezhetünk fel bennük új jelentésrétegeket, értelmezési lehetőségeket.A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó alkotóművészeti pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a kortárs képző- és iparművészek számára, hogy szubjektív értelmezésükben mutathassák be Petőfi Sándort a mai kor közönségének. Emellett a személyes tapasztalatokon, emlékeken és élményeken alapuló alkotások bemutatják, hogy milyen szerte ágazóan van jelen Petőfi Sándor és kora életünkben. A pályázat és az abból létrejövő kiállítás legfőbb témája azonban mégis Petőfi nyelve és nyelvezete, mely nem csupán az irodalmi hagyatékára értendő.

Anyanyelvünk használatán keresztül költeményiben teremtett kollektív magyarságtudatot – a Nemzeti Dalt ma is szavaljuk, és átérezzük forradalmi lendületét. Nyelvünkön keresztül teremtett minden gyerek számára magyar mesehőst – János vitézt – és ő maga is mindenki nemzeti hősévé vált a Szabadságharcban. Magyar nyelven, szerelmes hősként megfogalmazott költeményei ma is inspirálják a művészeket.

Milyen vizuális nyelvet lehet mindezek alapján ma megteremteni? Erre a kérdésre várunk javaslatokat a kortárs művészektől olyan pályaművek formájában, amelyek egy szabadon választott Petőfi Sándor-idézethez kapcsolódnak.

Pályázati felhívás (PDF)

Bejelentkezés

Regisztráció

Az Adatkezelési Tájékoztatót elolvastam, tartalmát megismertem és megértettem (Adatkezelési tájékoztató)
Hozzájárulok, hogy a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a megadott személyes adataimat a www.alkotomuveszet.hu honlapon történő regisztráció és felhasználói fiók biztosítása céljából kezelje. A személyes adatok kezeléséhez adott hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.