Almárium // Horváth Lóczi Judit egyéni kiállítása a MANK Galériában

2022.08.30 07:44:30 | Egyéb kategória

2022. 08. 30 – 10. 08.

Horváth Lóczi Judit legújabb műtárgyegyüttesével olyan alapvető emberi értékekre hívja fel a figyelmet, melyek napjainkban egyre inkább eltűnni látszanak – mégsem tudunk nélkülük minőségi életet élni. Az értékmentés és értékőrzés hívószavak mentén a kiállítás koncepcióját az almárium szimbolikus funkciójához kapcsolta. Az almárium ugyanis egy olyan népi bútor, melyben egykor a család a legfőbb értékeit, identitását meghatározó kincseit – könyv, ruhanemű, pénz, edények, ételek – tartotta. 

A hagyományos, értékalapú kultúra gerincét képező erények: a tisztesség, az elfogadás vagy az alázat most geometrikus struktúrákba foglalt kompozíciókon jelennek meg, melyek hordozóját sok esetben már nem használt, régi tárgyak alkotják. 

Horváth Lóczi Judit kiállításának középpontjában az emberi tisztességbe vetett töretlen hit, valamint a morális iránytűként működő erős és hiteles értékrend áll. Saját almáriumának legfőbb pilléreit az alázat, a hála és a türelem jelentik. Ez a három kiemelt fogalom geometrikus formák szimbolikájában hangsúlyosan és visszatérő módon jelenik meg a kiállítótérben. Mivel az ismétlés a tudás elmélyítésének leghatékonyabb gyakorlata, ezért a tárlat fő üzenete a három kiemelt alapvető emberi érték nyomatékosítása, vizuális kihangosítása.  

Horváth Lóczi Judit Almárium című kiállítása egy olyan hely, ahová vissza lehet húzódni a világ külső zajai elől, ahol lehetőséget kapunk belső hangunk meghallásához. A bemutatott művek által pedig olyan igazodási pontokra találhatunk, melyek ráirányítják fókuszunkat azokra a dolgokra, melyekre valóban érdemes odafigyelni magunk és a körülöttünk élők érdekében is. 

A tárlat nem titkolt célja, hogy a vizuálisan bevésődő élményanyag a befogadók tettein keresztül, a galéria falain túl a mindennapokban is, tettek formáiban tovább hassanak. Ebben pedig a látogatók számára segítséget nyújt egy interaktív installáció, egy meditatív elmélyülést szolgáló térrész, valamint a szakrális műtárgyak formavilágát megidéző kortárs szárnyasoltárok jelenléte is.

A bemutatott műtárgyak a kiállítás ideje alatt megvásárolhatóak a MANK Galériában.  

A “Zseb-oltár a Türelemnek, Alázatnak, Hálának” című sorozat értékesítéséből befolyó összeggel a művész a Világszép Alapítvány tevékenységét támogatja, ahol állami gondozásban felnövő gyermekek jólétéért és jóllétéért dolgoznak fáradhatatlanul.

Horváth Lóczi Judit Almárium című kiállítása megtekinthető augusztus 30. és október 8. között a MANK Galériában (2000 Szentendre, Bogdányi út 51.), hétfőtől péntekig 9-17, szombaton 10-17 óra között.

A kiállítás már virtuálisan is körbesétálható:
Virtuális séta

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow