Amit a művészeti vásárokról tudni érdemes

2021.10.09 19:33:29 | ArtTér

Ezen a héten zajlik a hazai művészeti élet éves legnagyobb eseménye, az Art Market Budapest, melyen a legjelentősebb kortárs galériák és projektet mutatják be művészeiket, és a művészeti élethez kapcsolódó tevékenységüket. Ennek apropójából összeszedtük a művészeti vásárok fontos tudnivalóit, és jellegzetességeit, hogy magabiztosan tudj tájékozódni a sokszínű kavalkádban.

Jellegzetességek – minden, ami számít

A művészeti vásárok tulajdonképpen az aktuális műtárgypiaci jelenségek esszenciái: válogatott műtárgyak, figyelemre méltó művészek, izgalmas galériák, kíváncsi gyűjtők, és változatos kapcsolódó programok várják az érdeklődőket.

Az utóbbi néhány évtizedben világszerte megsokszorozódott a művészeti vásárok száma, és ezzel együtt az érdeklődő résztvevők aránya is exponenciálisan növekedett. A szegmensre vonatkozó felmérések szerint évente közel 500 ilyen esemény rendeznek. Jellegzetességük, hogy egy nagy csarnoképület tereiben a világ – vagy a régió, vagy az adott vásár profiljának szempontjából leglényegesebb – kiállítók kapnak helyet. Ezért a művészeti vásárok a műtárgyeladások legjelentősebb színtereivé váltak az árverések mellett. Érdekesség, hogy a több száz éves múltra visszatekintő aukciókra jellemző versenyszellem ezen a területen is megjelenik abban a tekintetben, hogy a kínálatot – és ezzel együtt a vásárlás lehetőségét – fokozatosan nyitják meg a nagyközönség felé. A legnevesebb művészeti vásárokon nem csak preview lehetőségeket biztosítanak, hanem külön VIP eseményeket is szerveznek. Sőt az egyik legnevesebb rendezvényen az Azt Baselen még VVIP csoportot is megkülönböztetnek, akik mindenki előtt megtekinthetik a galériák kínálatát, és természetesen ők választhatnak elsőként az eladásra kínált műalkotások közül is. Nem ritka ezért, hogy mire a gyűjtők után a műkedvelő közönség is belép a galériák csarnokába, addigra a legjelentősebb művek mellett már ott látható az eladást jelző piros pötty.

A MANK Velem történő valóság című standja az Art Marketen

A művészeti vásárok jelentős színterei a művészeti világ kapcsolatainak kiépítésében. Itt alkalom, és lehetőség nyílik arra, hogy találkozhassunk művészekkel, galeristákkal, és a művészeti világ szakembereivel is. A művészek számára – kiváltképpen a pályakezdők részére – éppen ezért nagy lehetőséget rejt a részvétel lehetősége. Számos projekt, kiállítás, és szakmai együttműködés kialakulásának platformját jelentik az itt megvalósuló találkozások. Az elmúlt évben számos vásár online kiadással jelentkezett, így az idei év eseményei még fontosabbakká váltak.

Szintén egyedülálló lehetőséget biztosít minden egyes ilyen jellegű esemény arra, hogy összehasonlítsuk az egyes kiállítók profilját, a művek jellegzetességeit, és megismerhessük eladási áraikat. Az utóbbi években egyre nyíltabb ismeretek szerezhetőek a műtárgyak eladási árairól, mely a szakmai gyűjtőoldalak kimutatásainak és statisztikáinak is köszönhető. Korábban jellemzően az aukcióskatalógusok nyújthattak ehhez segítséget, melyek bár tartalmazták a kikiáltási árakat, illetve esetenként a becsértékes a végső eladási árakat, már nem minden szereplő tette nyilvánossá. Egy művészeti vásáron azonban gyakran láthatjuk a művek eladási árát a műtárgyleírás mellett, vagy külön árlistán ismerhetjük meg az erre vonatkozó információkat.

A művészeti vásárok gyakran régiók, vagy valamilyen profil mentén különböztetik meg magukat egymástól. Van, ahol antikvitásokkal találkozhatunk, mások a design, vagy a fotó felé tagozódnak. Legnagyobb számban viszont a kortársművészeti vásárok szerepelnek ezen a területen. Ezen belül is a legnevesebb események, mint az Art Basel, Frieze, FIAC, ARCO stb. akár több kontinensen is jelen vannak az év különböző időszakaiban, és külön szatelitvásárokat is rendeznek. 

Budapest, és a régió legnevesebb művészeti vására az Art Market Budapest, mely idén október 7. és 10. között várja a látogatókat a Budapest Bálna rendezvényközpontban. Az idei évben több mint 30 országból érkeznek a kiállítók, és ötszáznál is több művész munkáját láthatja a közönség. A kortársművészeti standok mellett kiemelt szerepet kap a fotó és a projekt szekció. Utóbbiban olyan kiemelt művészeti tevékenységet folytató intézmények, vagy újító ötleteket bemutató csoportok kapnak helyet, akik meghatározó szereplői a fiatal művészgeneráció támogatásában. 

A Derkovits-ösztöndíj kezelőjeként, a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. standja az Art Market Budapest projekt szekciójában található. A Velem történő valóság című kiállításban egy koncepcióhoz kapcsolódó válogatás látható, melynek műtárgyait az ösztöndíjjal támogatott fiatal művészek az elmúlt másfél évben alkották. A közelmúlt valóságtapasztalatait érzelmeink megélése, vagy koordinálása jelentősen befolyásolta. Az egyes érzékelések mögött múltbéli – akár gyermekkorból hozott – élmények is felidéződtek, melyek az időszerűség folyamatosságát tekintve újra a jövő részévé válnak. A bemutatott műtárgyak mindegyike magában hordozza, és tükrözi alkotójuk lélekállapotát, majd reflexszerűen, ösztönösen a nézőből is érzelmi reakciókat idéz elő.

Sipos Tünde

Partnereink

EMMI NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow