BAW20 | Nyitott Műtermek a Szentendrei Régi Művésztelepen

2020.10.14 10:35:53 | Egyéb kategória

Fedezd fel velünk a helyeket, ahol a képzőművészek alkotnak!
Pillants be a kulisszák mögé, tudd meg, hogyan készülnek a legkülönfélébb műtárgyak a tervezéstől a kivitelezésig, lépj be a műterembe, érezd meg a festék szagát! Ez az az alkalom, amikor bátran kérdezhetsz a művésztől!A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában lévő Szentendrei Régi Művésztelepen található műtermek megnyitják kapuikat a Budapest Art Week-en: október 25-én 10:00 és 14:00 óra között Aknay János, Horváth Lóczi Judit, Knyihár Amarilla és Martin Henrik várják a látogatókat műtermeikben.

Aknay János: „Festészetem lényegi elemének tekintem a színt. A szín az élet, ahogyan Goethe is mondotta, a színek eredője a fény. Ezért alkalmasak arra, hogy velük a látható valóságon túlra mutassak.” Aknay János 1970 óta él és dolgozik Szentendrén, 1972-ben alapítója volt a Vajda Lajos Stúdiónak, 1986-ban az Art’éria Galériának, 1994-ben a Patak képzőművészeti csoportnak. Festészetének visszatérő motívuma az angyal mellett a ház, a bábu, a kereszt és szentendrei épületek elemei, képeinek világában fontos szerepük van a székely-magyar rovásjeleknek. Aknay János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas, Magyar Örökség-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke.

Horváth Lóczi Judit: „Munkáimat mindig élethelyzetek vagy személyes történetek inspirálják, melyeket absztrahálok, és a legegyszerűbb geometrikus formákkal jelenítek meg. Minden alkotás egy-egy naplóbejegyzés. Az elmúlt években letisztulás fedezhető fel munkáimon. Új sorozataim formázott vászon alapra készülnek, melyre gyakran applikálok lézervágott falemezeket vagy más elemeket. Ezen munkáim egy, a két és három dimenzió közti ösvényt jelölnek ki számomra. A jövőben igyekszem folytatni ezt az irányt, felfedezni az átvágott felületek különleges árnyékait, valamint a festészet és térbeliség lehetséges találkozási pontjait.”

Knyihár Amarilla: “Munkáim központi témája az átlátszó sík és a tükröződő felületek által megtöbbszöröződő látvány térbeli viszonyai és ezzel összhangban a kép síkja és a kép tere közötti differencia és egységének megteremtése áll. A képsíkot transzparens képsíkként értelmezem, mindezt a” gondolati tér”, “kibővített tér” megalkotása érdekében. A transzparenciát és a tükröződéseket két tér elválasztó, vagy összekötő elemként alkalmazom. Festményeim a látható és a nem látható, a valóság és az illúzió, a realitás, és az irrealitás, az ösztön és az értelem fogalmi ellentétpárjainak vizuális megfogalmazásai, kettősségük és ambivalenciájuk, összeegyeztetései. Kettős a legtöbb emberi és természeti dolog, de ezeket nem elemeire szétbontva, hanem összegezve, egységként értelmezem, illetve viszonyítom.”

Martin Henrik: „Művészeti tevékenységemet a Világűr iránti vonzódás; és az orientalista, ill. hermetikus tanok vezérmotívuma, az ’én’ felismerésének útja határozza meg. A térbeliség és a színrelációk problematikája egyaránt foglalkoztat. Fontosnak tartom a tradicionális technikák alkalmazását, az időtálló, nemes anyagok használatát, ezért főleg olajjal festek és követ faragok.” Martin Henrik 1979-ben Siófokon született. Tanulmányait 1999-2004-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Szabados Árpád festő osztályán végezte. 2014 és 2016 között Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült. 2017-től tagja a Szentendrei Régi Művésztelepnek, és a Magyar Szobrász Társaságnak.

Max. létszám: 40 fő


Regisztráció: https://www.bpartweek.hu/…/nyitott-mutermek-i…/

Az esemény Budapest Art Week karszalaggal látogatható.
https://www.bpartweek.hu/

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow