Csoportos kiállítás nyílt az ÚjMűhely Galériában a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep alkotóinak munkáiból

2023.10.14 08:17:00 | Egyéb kategória

A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep és köre – válogatás az elmúlt 3 év tematikáiból és a Művésztelep grafikai gyűjteményéből. Az ÚjMűhely Galériában 2023. november 14-én, szombaton délután megnyíló kiállítás a művésztelep elmúlt három évének tematikáit mutatja be. A kiállítók között külsős meghívott alkotók is szerepelnek.

Az ArtColony Cered egy olyan unikális szellemi és alkotói műhely, ami 1996 óta egyéni kezdeményezésekből nőtte ki magát. A művésztelep mára a kortárs művészeti élet meghatározó szereplőjévé vált. Vezetői és szervezői egyaránt fontosnak tartják a kortárs művészet társadalmi, szociológiai, gazdasági és kulturális szempontú szerepvállalását. Mindezt kiállítások, események és kiadványok formájában is folyamatosan közvetítik az érdeklődők számára. Mindemellett nagy hangsúlyt fektetnek a ceredi palóc folklórkincs megőrzésére, valamint a helybeliekkel való közvetlen együttműködésre. Cered immár, mint művészfalu él a köztudatban, ahol a művészeknek köszönhetően számos helyspecifikus műalkotás is látható.

A nyaranta megrendezett művésztelep alkalmain a nógrádi kis falu páratlan szépségű természeti környezete válik az alkotóművészet központjává. A dombvidéki környezet inspiratívan hat az itt alkotókra, hogy saját formanyelvük segítségével fejtsék ki gondolataikat az adott év tematikájára reagálva. A 28 éve működő alkotói hely európai művészek és szakemberek jelenlétével és aktív bevonásával működik. A művésztelepi programokon szinte minden művészeti ág képviselteti magát, és a grafikusok, szobrász- és festőművészek, performerek, esztéták, építőművészek, írók, költők és intermediális alkotók mellett művészettörténészek is részt vesznek az eseményeken. A folyamatos fejlődésnek ékes bizonyítéka, hogy a faluban idén megnyitotta kapuit az ArtComplex elevezésű helyszín is, amely egy 400 négyzetméteres új alkotóház és galéria.

Az ÚjMűhely Galériában most megnyíló kiállítás a művésztelep elmúlt három évének tematikáit – hangár, groteszk és tabu – mutatja be. A kiállítók között külsős meghívott alkotók is szerepelnek. A Hangár tematika kapcsán olyan művek kerülnek bemutatásra, melyet egy helyi hangfelvétel inspirált. Összesen tizenkét különböző hang került rögzítésre a faluban: a harangé, a libáké, a kutyaugatásé, a kocsmazajé, a dinnyeárusé és a művészek beszélgetéseié. Ebből aztán elkészült egy háromperces etűd, amelyre a művészeknek alkotásaikkal kellett reflektálniuk.

A groteszk – mint az életünkben jelenlévő esztétikai minőség témára – szintén a saját formanyelve segítségével adott alkotói választ és mutatta meg gondolatait minden grafikus, szobrász, zeneszerző, festő, performancer és színész résztvevők, akárcsak az idei évben megjelölt tabu témája kapcsán. Utóbbi alkotások főleg a társadalmi jelenségekre, a korábbi hiedelmek megdöntésére, valamint az elhallgatott, ki nem mondott helyzetekre reflektálnak.

A kiállítás megtekinthető 2023. október 14-től november 12-ig a galéria nyitvatartási idejében, péntektől – vasárnapig 13.00 és 18.00 óra között.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow