Dan Reisinger művei Szentendrén

2016.04.25 11:53:48 | Hírek

„Dan Reisinger Izraelben telepedett le, de élt a világ számos városában. Belső békéjéhez mindig hozzátartozott a Tisza-parti Kanizsa. Ahogy végignézem A Holt-tengeren túl című kiállítása képeit, az az érzésem, hogy a Tisza és a Jordán folyó eggyé válik: a Tisza belefolyik a Holt-tengerbe, és ezzel teszi élhetővé az utóbbit” – mondta el Dr. Hóvári János főigazgató a tárlat április 22-ei megnyitóján.

A világhírű tervezőgrafikus, festő, szobrász, Dan Reisinger több mint tíz év elteltével ismét önálló kiállítással jelenik meg Magyarországon. A 2016. április 22-én megnyílt, A Holt-tengeren túl nevet viselő tárlat a művész gazdag életművének utóbbi másfél évtizedes alkotói periódusára összpontosít. Az Izraelben élő, magyar származású művész – aki a holokauszt során családja nagy részét elvesztette – 1949-ben emigrált Izraelbe. Első jelentős nemzetközi szakmai sikerét az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon aratta díjnyertes plakátjával. Az alkotó 1966-ban véglegesen Izraelben telepedett le, ahol az izraeli formatervezés és tervezőgrafika meghatározó újítójaként lépett fel. Az 1960-as évektől művei a geometrikus és lírai absztrakció, a kinetikus művészet és az op art jellemzőit viselik magukon.

Dan Reisinger két céllal érkezett most Budapestre: egyrészt április 17-én, a Teleki téren avatták fel az általa készített Munkaszolgálatosok emlékművét, másrészt április 22-én megnyitotta a szentendrei MANK Galériában rendezett kiállítást. „Mind a két eseménynek megvannak az értékei, elgondolkodtató viszont, hogy mi köti össze őket” – mondta az alkotó, aki Dr. Hóvári Jánost, a kiállításnak helyet adó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatóját nevezte meg közös pontként, akinek barátsága nélkül az emlékmű és a kiállítás nem jöhetett volna létre.

Dan Reisinger, a művész

„Éppen ma, a szabadság, a zsidó húsvét napján avatjuk fel a kiállítást, amikor a zsidó-héber kultúrában legendaként ismert történetre emlékezünk. Ez a mese egy szabadságért indult rab nép önállóságáról szól. Az Isten szentségéről, fogalmának megörökítéséről, a Tízparancsolatról, amelyben a népnek adtak utasítást arról, miként kell viselkednie. Ez a mese az egész világra hatott: elterjesztette az egyistenhitet, a törvények és a szabadság fontosságát egy nép, egy ország felépítése szempontjából. Egyúttal a sivatagban megtett útra is emlékezünk, amelynek során az idősebbek, akik rabként ismerték a világot, átadták a helyüket a fiatal generációnak, hogy ők új életet kezdhessenek, lerázva a múlt sötétségeit. Remélem, a színeim komplimentálják azt a Holt-tengert, amelyet holtnak neveznek, de nekem nagyon sokat adott” – mondta a művész.

Dr. Hóvári János köszöntő beszédében kifejtette: ritka és kivételes alkalom, hogy olyan jelentős alkotót köszönthetünk hazánkban, mint Dan Reisinger, aki – mint elmondta – a 20. századi iparművészet egyik jeles alakja. Kiemelte: a művésznek nagy szerepe volt Izrael modernkori vizuális megjelenésében. „Munkái mögött fellelhető a Bácska világa, a Tisza-part, ahol felnőtt. Régóta ismerem, és mindig meghatott az a kötődés, amely szülővárosához, a Tisza-menti Kanizsához kötötte, az, ahogyan a Tisza partjáról emlékezik meg” – méltatta a művészt a főigazgató.

Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója

„Dan Reisinger, élete és a szerencsétlen kelet-európai történelem eredményeképp, Izraelben kötött ki, de élt a világ számos városában, sokáig például New Yorkban volt műterme. Belső békéjéhez azonban mindig hozzátartozott a Tisza-parti Kanizsa. Ahogy végignézem A Holt-tengeren túl című kiállítása képeit, az az érzésem, hogy a Tisza és a Jordán folyó eggyé válik: a Tisza belefolyik a Holt-tengerbe, és ezzel teszi élhetővé az utóbbit” – mondta el Dr. Hóvári János a Kultúra.hu-nak.

A különböző műfajú és technikájú alkotások azt példázzák, hogy a Dan Reisingerre jellemző, egymástól eltérő alkotói metódusok remekül kiegészítik egymást az életművön belül. A Holt-tengerről készült lírai hangvételű pasztell tájképek, az élénk színek és formák kompozíciós játékára épülő printek és festmények, valamint a Munkaszolgálatosok emlékművéhez készített nyomatok mind egy alkotói világ más és más megnyilvánulásának tekinthetők.

A sokszínű, izgalmas műveket felvonultató kiállítást dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke nyitotta meg. Elmondta: szívet, lelket gyönyörködtető érzés viszontlátni Dan Reisinger keze munkáit Magyarországon. „A mester mindazt az erényt, amelyet több mint 60 éves pályafutása során felhalmozott, esszenciálisan olyan témák, szüzsék és sorstragédiák megjelenítésére használja ezekben az esztendőkben, amelyek megajándékoznak bennünket, megtanítanak emlékezni a magyar múltra és az emberiség közös jövőjére. Élete színei – a vörös, a sárga és a kék – formagazdagságban, eduktív, tehetséggel megáldott módon állnak az emberiség pozitív mondandóinak szolgálatába. A negatívumok kimondására irányuló bátorságtól elszoktunk ebben a világban, de Dan Reisinger munkáiban visszaköszön az emlékezetbe és a jövőbe vetett hit, és annak kimondásának bátorsága” – fogalmazott.

Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke

Négy sorozatra hívta fel a figyelmet a kiállítás kapcsán dr. Bendzsel Miklós: „Az 1999-ben készült képek új prizmán keresztül tekintenek a holt-tengeri látványra, amelyet a művész 50 évvel azelőtt pillantott meg, letelepedve első izraeli otthonában. Sokféleképpen beszélhetünk a Holt-tengerről: úgy, mint a kontinens legmélyebb fekvési adottságáról vagy mint egy extrasűrűségi életfolyadékról, amely a vérünkkel rokon. Egyúttal olyan tengerlencse, amely a Jordán folyóból és az esőből gyűjti a vizet, hogy aztán az égbe visszaküldje – ahogy elpárolgó, sós könnyünk is. A prizma függőleges és vízszintes tengelye által bontott látvány nem fénytörést, nem szilánkokat, hanem sajátos egységet, akkordot alkot ezeken a képeken. A vörhenyestől a kobaltkéken át a téglapirosig, a sáfránysárgáig vagy a mohazöldig bátor színkezeléssel odarepít minket a Holt-tengerhez. Azok az akrilfestmények pedig, amelyek lényegében csíkszerűen, de színpompásan képesek a horizontot kibontani és sávvá szélesíteni, a természet megértéséről és közvetítéséről szólnak a szá
momra, a nyugodt-nyugtalant képesek megjeleníteni. A papírosra vetett gipsz és tinta, valamint az illúziókeltő 3D-s fotó viszont olyan gesztus, amely lényegében sajátos idézőjeleket, jelképeket örökít meg. Az alkotó ránk bízza, hogy mit fejtünk meg belőle, hogy mint küzd meg egymással bennünk a fehér és a fekete, a sötét és a világos.”

A kiállításon láthatóak továbbá a Munkaszolgálatosok emlékművéhez készült vázlatok, rajzok is. „Az emlékmű olyan jelenség, amely a megalázásnak és a megsemmisítésnek emel emléket. Több mint főhajtás, és nem megkapó, hanem megrázó, miközben katarzist kelt. A tanulmányrajzok megjelenítik, miképpen megyünk át áttetsző valóinkból a sors és a ránk mért kegyetlen nehézség hamuszín, elsötétítő tintáján – átitatódva azzal, ami meg akar semmisíteni, el akar törölni bennünket. A sötétség átúszik rajtunk, a világosban azonban, határozottabb kontúrok mentén beledőlünk a saját jövőnkbe, egyszerre bizakodva és még mindig állva maradva” – magyarázta dr. Bendzsel Miklós.

Szepes Hédi művészettörténész

„Dan mindig kísérletező művész volt, aki felhasználja az új technológiákat mint kifejezési lehetőségeket. Ez a sorozat a pólusokról szóló klasszikus keleti felfogást alkalmazza” – mondta Szepes Hédi művészettörténész, a kiállítás kurátora a Szélsőségek című, tavaly készített sorozatról. Kifejtette: a művész játszik a fogalmakkal, amit jól jelez, hogy a következő címet szánta adni említett munkáinak: Én megmásztam a hegyet keletről, te megmásztad a hegyet nyugatról, és találkozunk a völgyben. „Vertikális és horizontális vonalak, gesztusok ütköznek ebben a sorozatban, kompozíciói egymást átfedő, egymásba áramló, egymást roncsoló formaegyüttesek, amelyekben a horizontális vonások mintha azt mondanák: Csendet kérek! Van úgy, hogy elindul egy mozdulat, de abbamarad, ám mindnyájan tudjuk, hogy jön egy következő. Jövőre és sok évig. Dan Reisinger dizájnerként a közönséggel folytat párbeszédet, festőként viszont csak önmagával” – foglalta össze a művészettörténész, majd az alkotótól vett idézettel zárta beszédét: „Hangos szavak, hogy a világ hallja, csendes szavak néhány barátnak, suttogás csak neked, magamnak.”

A kiállítás 2016. április 22-től május 22-ig, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, hétvégén 10 és 17 óra között tekinthető meg a MANK Galériában.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds