Dante univerzuma a MANK Galériában

2021.12.09 10:28:28 | Egyéb kategória

A Magyar Alkotók Országos Egyesülete (MAOE) Képzőművészeti Tagozata mutatkozik be a szentendrei MANK Galériában. A Dante univerzuma című kiállításon 2021. december 8-tól több mint ötven képzőművészeti alkotáson keresztül ismerhetjük meg Dante mai napig élő kultuszát és folyamatosan táguló, egyre bővülő világát.

A MAOE Képzőművészeti Tagozatának bemutatkozó csoportos kiállításán ezalkalommal Dante alakjának és irodalmi életművének kortárs képzőművészeti megfogalmazásával találkozhatnak az érdeklődők. „A középkor egyik leguniverzálisabb géniusza, Dante életműve az elmúlt hétszáz évben különös módon foglalkoztatta a társművészetek alkotóit” – írja Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora a tárlat kapcsán. Hozzáteszi: „Megállapítható, hogy minden pályázó teljesen szabadon értelmezte a felkérést, az ábrázolások nem kísérői a szövegnek, hanem újraértelmezői. A vizualitás sokszínű, plurális nyelvén, szenzibilis médiumokként az eredeti opusnak napjainkhoz szóló üzeneteit, az évszázadok alatt kifejtett eredményeit, kultúránkban betöltött változó szerepéhez idomulva fogalmazták meg.”  

A kiállításban szereplő alkotások között találunk közvetlen, a szöveg alapján létrejött reflexív műveket, melyek Dante szövegeire épülő parafrázisokként tekinthetők. Ugyanakkor teljesen szabad asszociációkra épülő művek is megjelennek. Több alkotásban a tiszteletadás félreérthetetlen jeleként tűnik fel Danténak az európai művészetből jólismert, jellegzetes portréja, de szintén sokszor köszönnek vissza az Isteni színjátékból ismert költői képek: a Pokol infernális megjelenítése, kiváltképp a Pokol kapujának megszólító erejű, költői víziója.

A Dante univerzuma című tárlat apropóját a költő halálának hétszázadik évfordulója adja. A jubileumra elkészült és a kiállításban bemutatott félszáz mű hűen jelzi, hogy Magyarországon Dante kultusza, múlhatatlan művének tekintélye, nem csak az elmúlt két évszázadban virágzott, hanem a mai napig ihletet nyújt a kortárs művészek számára.  

A most nyíló kiállítás része a MANK Nonprofit Kft. és a MAOE több évre visszanyúló együttműködésének, amely a december 8-ai megnyitó alkalmával ismételt megerősítésre kerül ünnepélyes együttműködési megállapodás aláírásával. A három évre szóló együttműködési megállapodás szerint mind a Társaság, mind az Egyesület kiemelt közös célkitűzése, hogy a továbbiakban is minél szélesebb körhöz juttassa el a hazai kortárs művészetet és támogassák az alkotóművészeket. A MANK Nonprofit Kft. továbbá vállalja, hogy kiállítási lehetőséget biztosít a MAOE három tagozatának, a Képzőművészeti, az Iparművészeti, valamint a Fotóművészeti Tagozatoknak.

A tárlat 2021. december 23-ig látogatható a MANK Galériában hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, valamint szombaton 10 és 17 óra között. A MANK Galéria után a Dante univerzuma című kiállítást az olaszországi közönség láthatja a római Magyar Intézetben.

A kiállítás kurátorai Dr. Nátyi Róbert és Sárkány Győző.

Partnereink

EMMI NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow