Elhunyt Vincze László festőművész

2020.05.20 14:03:19 | Egyéb kategória

2020. május 18-án, életének 87. évében elhunyt Vincze László festőművész, aki számos telet eltöltött a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. fenntartásában álló Kecskeméti Alkotóházban.

Vincze László Szamoskéren született 1934-ben. Mesterei: Félegyházi László, Bíró Lajos, Miháltz Pál, Kádár György, Blaskó János. A debreceni Református Gimnáziumban Félegyházi László festőművész volt a tanára. Rövid ideig járt a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, majd Budapesten és Egerben végezte főiskolai tanulmányait. Alkotói pályáján Blaskó János, Jakuba János, Bíró Lajos, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Mihátz Pál vezették. Galgahévízen, majd Esztergomban pedagógusként tevékenykedett. 1964 óta a Művészeti Alap, majd a Magyar Alkotóművészek Egyesülete tagja. 1959-ben a Szovjetunióba, 1963-ban Közép- és Nyugat-Európába tett tanulmányutat, 1973-ban az USA-ba, 2008-ban Ausztráliába látogatott.

Előszeretettel dolgozta fel úti élményeit műveiben. A tájképek mellett portrékat is készített. Gyakran dolgozott a Kecskeméti és a Zsennyei Alkotóházban. A parasztcsaládból származó művész a természet szeretetét környezetéből hozta magával. Legkedveltebb témái a mitológia, a Biblia és az irodalom világából valók voltak, túl azon, hogy a természetet járó festőként is ismerték. Az akvarell mellett más festészeti technikáknak is avatott mestere volt.

A fotón a művész utolsó ecsetvonásainak eredményei láthatók a Kecskeméti Alkotóházban.

Partnereink

EMMI NKA MMA