Emlékezés, árulás, felejtés

2018.01.22 12:52:45 | Hírek

„Minden búcsúzás hálátlanság, mert kényszerű árulás is” — mondja Hevesi Judit költő első kötete kapcsán. A fiatal irodalmár 2016-ban nyerte el a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjat, melynek köszönhetően megjelenhet második kötete. Pályájáról, a búcsúzásról és a vágyakról beszélgettünk a MANK 2016-os Évkönyvében megjelent interjúban, melyet alább olvashatnak.

Miként indult a pályád?

Hódmezővásárhelyen születtem, a szüleim Mindszenten élnek a mai napig, Szegedre jártam egy ideig egyetemre, utána kerültem fel Budapestre – ekkor csöppentem bele az irodalmi életbe. Budapesten a kulturális élet sokkal pezsgőbb, és nem utolsó sorban: elérhető közelségben vannak azok a szerzők, akik tájékozódási pontok lehetnek, esetleg véleményezik a készülő vagy a kész munkákat. Nekem hatalmas löketet adott, hogy felkerültem a fővárosba. Ezzel nagyjából egyidejűleg kezdtem el verseket írni. Itt már olyan emberek között voltam, akik tudtak visszajelzést adni arról, érdemes-e folytatnom vagy sem. Szegő Jánosnak például, akinek mindig is bíztam az értékítéletében, és aki később a Magvető Kiadónál az első kötetem szerkesztője lett, már elég hamar elküldhettem a szövegeket véleményezésre, ő sokat és sokszor, türelemmel bátorított. A vidéki tehetségek gondozása nagyon fontos, hiszen nekik kevesebb lehetőségük van arra, hogy visszajelzést kapjanak. Az első versemet 2011 körül írtam, először pedig a Műút című folyóiratban publikáltam, ebben Kabai Lóránt támogatott. A második verset az Élet és Irodalomnak küldtem, és Csuhai István el is fogadta azt közlésre – óriási szerencsém volt.

Kik hatnak rád, inspirálnak?

Az első kötetnél Rainer Maria Rilke és Paul Celan határozta meg leginkább a beszédmódot, az itthoniak közül pedig Schein Gábor. A most készülő könyv kapcsán leginkább Tóth Krisztinát mondanám. Ő az, aki tökéletesen tudja, hogyan kell egy verset megírni, az ő verseiből vált világossá számomra – és ez a második kötetemnél még inkább igaz –, hogyan kell használni a motívumokat, hogy végig kell vinni a versen azokat. Nehéz feladat, még sok dolgom van vele. Rájöttem időközben arra is, hogy az első kötetem versei nagyon magára hagyják az olvasót, ezért a töredezettséget, a hiátusra épülő beszédmódot átgondolnám, ha újra írnám. Én utólag is látom ennek a funkcióját, de ezt nem mindenki gondolja így, ami rendben van.

Az első köteted 2015-ben jelent meg Hálátlanok búcsúja címmel. Miért ezt a címet választottad?

Ez egy paradoxon. Azt gondolom, aki hálátlan, nem búcsúzik. Ruth Klüger Élni, tovább (Weiter leben) című könyvében – melyet Cziglényi Boglárka fordított magyarra és én szerkesztettem – van egy olyan jelenet, amely azt írja le, hogy Kanada keleti részén fókákat vernek agyon. Az anyafóka, mikor látja, hogy el fogják pusztítani a kicsinyét, nem tesz mást, csak úgy dönt: nem nézi végig. Hátat fordít. Ez nagyon elgondolkodtatott; az éreztem, hogy jól kifejezi az emlékezeti struktúránkat. Két lehetősége volt az anyafókának – és talán nekünk is: vagy belepusztul, ha végignézi, vagy hátat fordít, hogy túlélje. Az viszont, hogy otthagyja a kicsinyét, árulás. Minden búcsúzás hálátlanság, mert kényszerű árulás is.

A versek holokauszt tematikájúak. Hogyan született meg ez a koncepció?

Ruth Klüger könyve tipikus holokauszt-memoár, ezzel a témával kapcsolatban pedig György Péter Apám helyett című könyve volt nagy hatással rám. Rendkívül okos, reflektált és érzékeny emlékezés, mely nélkül nem született volna meg a kötetem. A Balassi Intézet ösztöndíjával pedig kimentem Jeruzsálembe, ahol női

túlélők visszaemlékezéseit kutattam. A kötet azt mutatja, hogy meg lehet próbálni beszélni erről, de nem fog sikerülni, csak dadogás lesz. Bár még ez is több annál, mintha semmit sem mondanék.

Készül a következő köteted?

Igen, bár ez nem született volna meg, ha nem nyerem el a Móricz-ösztöndíjat. Annyira elfoglalt vagyok mostanában a hétköznapokban, hogy ha ez nincs, akkor nincs lehetőségem időt teremteni az alkotásra. Megtisztelő visszajelzés az ösztöndíj, így jobban elhiszem, hogy érdemes foglalkoznom az írással.

Hogy állsz vele?

Jól, nagyjából befejeztem. A tematika szintén az emlékezet kérdése, ám sokkal inkább a társas kapcsolatokra vonatkoztatva; leginkább párkapcsolati versek szerepelnek a kötetben, bár szörnyű ez a meghatározás és nem is igazán pontos. Nagyon eltérőnek hathat a holokauszt tematikához képest, pedig ugyanúgy az emlékezet, az árulás, a felejtés kérdésére fókuszál. Amíg az első kötet az emlékezet fontossága mellett érvel, ez a felejtés szükségessége mellett teszi le a voksát.

Milyen művek kapnak helyet benne?

Míg az első kötetben a hiátusra építő beszédmód volt az elsődleges, mert úgy találtam, ez a legkifejezőbb a hiányra, a másodikban másféle hiányról másféle hangon, néhol már-már fecsegően hétköznapi nyelven beszélek, történeteket mesélek el. Érdekes: azt hittem, sosem fogok tudni ilyen típusú verseket írni. Amikor megpályáztam az ösztöndíjat, azt gondoltam, lesznek hiátusra épülő, nem narratív típusú versek, melyek mellé szükségesek prózai betétek, hogy összeálljon a történet. Ezért vegyesen prózával és lírával pályáztam. Az első félévben azonban megírtam a teljes évi karakterszámot – csak lírából, szabadversekből. A bizottság szerencsére rugalmas volt, így nem lett belőle gond.

A költészet mellett műfordítóként és szerkesztőként, illetve PR-osként is tevékenykedsz.

Így van. Kúnos László, aki a Corvina Kiadó – ahol dolgozom – igazgatója, Bergmann fordítója, Blaschtik Éva kollégám pedig Sebald – fordító – ők sokat segítenek nekem a fordításokkal kapcsolatban is, a nyelv különböző felhasználásának, pontosságának, árnyalatainak megértésében. Mikor Schiller Haramiák című drámáját fordítottam le, ez különösen jól jött, hiszen klasszikus darabról van szó, meg kell érteni, hogy más egy leírt szöveget el- és felolvasni, illetve életszerűen elmondani. Ami a szerkesztést és a PR-t illeti: örülök, hogy non-fiction kiadó a Corvina, és nem szépirodalmi szövegekkel dolgozom, mert túlságosan erősen hatnának rám. Így is sokat tanulok a könyveinkből.

Fiatal vagy és – bátran mondhatom –: sikeres. Mi az, amire nagyon vágysz?

Kicsit talán közhelyes, de mindig valami újat szeretnék csinálni. Fejlődni, az alkotás terén különösen, de közben soha nem szeretnék elfeledkezni arról, hogy a fejlődés tágabb horizontot, témákat is jelentsen. Nem belekényelmesedni egy témába, egy nyelvbe, hanem folyton újat keresni. Legszerencsésebb, ha ez minőségben is javulást jelent. Rettegek attól, hogy untatni kezdem az olvasót. Ám még jobban rettegek attól, hogy ráunok magamra.

 

Szíjjártó Anita

Fotó: Péczely Dóra

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds