Fiatal fotó- és iparművészek pályázatait várja a MANK

2020.01.29 14:45:12 | Egyéb kategória

Meghirdette a Kozma Lajos kézműves-iparművészeti és a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., amelynek megújult honlapján a 35 éven aluli fiatal művészek február 21-ig nyújthatják be pályázataikat a havonta 200 ezer forintos ösztöndíjra.

A Kozma Lajos kézműves-iparművészeti ösztöndíjat 1987-ben alapították azért, hogy segítséget nyújtson a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves-iparművészek pályakezdéséhez, alkotómunkájához, művészi fejlődéséhez. Az 1991-ben Pécsi József fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére létrehozott fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal fotóművészek, fotóriporterek és alkalmazott fotográfusok pályakezdését, szakmai fejlődését.

A két ösztöndíj egy éven át havi bruttó 200-200 ezer forintos összegű támogatást jelent, egy művész legfeljebb három alkalommal nyerheti el. Az ösztöndíjon túl mind a Pécsi-, mid a Kozma-ösztöndíjasok bemutatkozó kiállításon mutathatják be művészetüket, munkáikat a legpatinásabb kiállítóhelyeken.

Pályázat benyújtására jogosult az a 35 év alatti, azaz 1985. január 1-jét követően született fotóművész, fotóriporter, alkalmazott fotográfus, vagy az az 1983. január 1-jét követően született fotóművész, aki korábban egy, legfeljebb két alkalommal részesült Pécsi- vagy
Kozma-ösztöndíjban. A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratórium bírálja el.

A pályázat benyújtásának határideje: 2020. február 21. (péntek) 24.00.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a www.alkotomuveszet.hu felületen.

A MANK a magyar kulturális intézményhálózat egyik legsokoldalúbb intézményeként sokrétű tevékenységével és támogatásrendszerével színvonalas alkotások létrehozásához, valamint azok megismertetéséhez, terjesztéséhez és értékesítéséhez járul hozzá, miközben kiemelt célkitűzése, hogy a kor kihívásainak megfelelő új lehetőségeket biztosítson a művésztársadalom, különös tekintettel a jövő generációi számára. Ennek eredményeként a fiatalok a kor kihívásainak megfelelően ma már online nyújthatják be pályázataikat az egy évre szóló, havi bruttó 200 ezer forintos támogatást jelentő ösztöndíjakra. A honlapon keresztül egyúttal online pályázható meg a többek között kedvezményes alkotóházi foglalási lehetőséget nyújtó Magyar Mecénás Program, ahogy a MANK híreiről, pályázati felhívásairól, kiállításairól, művészetpedagógiai foglalkozásairól és egyéb programjairól is megújult formában szerezhetnek információt a művészetek iránt érdeklődők.

Partnereink

EMMI NKA MMA