Finisszázs a Szobrok a kertben című kiállításon

2020.09.04 14:47:29 | Egyéb kategória

Kurátori tárlatvezetéssel, borkóstolóval és művészmozival búcsúzik a Szobrok a kertben című kiállításunk 2020. szeptember 27-én.

17:00-18:00
Kurátori tárlatvezetéssel egybekötött finisszázs a Szobrok a kertben c. szabadtéri szoborkiállításon
A tavaly hagyományteremtő szándékkal megrendezett Szobrok a kertben című tárlat folytatásaként idén nyáron ismét kortárs szoborművek népesítették be a Szentendrei Régi Művésztelep ligetes parkját. Tizenegy kiváló szobrászművész alkotása tekinthető meg, amelyek mind más, egyedi nézőpontból mutatják be a szobrokban rejlő végtelen gazdagságot. A kiállított művek magas színvonalú összeállításával olyan ideiglenes szoborpark jön létre, ahol a szobrok különleges világa a természet nyugalmában szólítja meg és ragadja magával a látogatókat. A tárlatvezetést Cserhalmi Luca esztéta, a kiállítás kurátora tartja. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen.

18:00-19:00
Borkóstoló Bolyki Janival, az egri Bolyki Pincészet tulajdonosával
A borkostólót a Bolyki Pincészet tulajdonosa, Bolyki Jani tartja a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében. A férőhelyek száma korlátozott, a jelentkezés regisztrációhoz kötött a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen.

19:00-20:30
Művészmozi – Rodin – Az alkotó, francia-belga-amerikai életrajzi dráma, 2017
Szabadtéri filmvetítés a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében. A férőhelyek száma korlátozott, a jelentkezés regisztrációhoz kötött a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen.

Szobrok a kertben
A Szentendrei Régi Művésztelep parkjában immár második éve láthatók kortárs szobrászati alkotások egy egész nyáron át tartó, ideiglenes szoborpark formájában. Ez a tér már magában is megejtő: egyszerűsége, a hatalmas és öreg fák tekintélye, valamint a mindent elárasztó zöld nagy örömöt okoz a szemnek. Nem egy emberi kéz által erősen befolyásolt park benyomását kelti, mint a legtöbb városi zöld tér, de eltávolodik a nagybetűs természettől is. Sokkal szelídebb, emberléptékűbb, amelyen a civilizáció nyomai láthatók. Ebben a ligetben mintha életre kelnének az emberi kultúra csúcstermékei, a művészeti alkotások, újfajta karaktert nyerve környezetüktől, amelyet varázslatosan át is alakítanak.
A kiállított műalkotások között találhatunk ugyan olyanokat, amelyek eddig is kültéren kaptak helyet, sőt, kimondottan így gondolták ki őket alkotóik, de többségében csak a tárlat ideje alatt kerülnek a szabad ég alá. A parkokban és más közterületeken, urbánus terekben számtalan szobrászati alkotással találkozhatunk, amelyek azonban a legtöbb esetben valamilyen direkt funkciót töltenek be, emlékművek, amelyek többnyire megrendelésre készülnek. Ez természetesen nem feltétlenül kell, hogy a művésziség rovására menjen, de az a fajta szabadság, ami a Szobrok a kertben kiállításon megjelenik, és ami abból az autonóm művészi gondolkodásból ered, amely éltre hívta a kiállított szobrokat, csak kevés szabadtéren látható műalkotás sajátja.
A kiállításra felkért művészek eltérő szemléletmódja a kortárs hazai szobrászat sokoldalúságát mutatja be. Az absztrakt és figurális műfajokon belül is eltérő tendenciák és gondolatok öltenek testet a tárlaton, sőt, a kettőt összekötő formavilágok is megjelennek. A kiállító művészek generációs sokrétűségét és a különböző művészeti világokat egyfajta inspirált frissesség köti össze. Az itt szereplő alkotók mind ismert és elismert művészek, akiknek szobrai izgalmas párbeszédben állnak egymással a tárlaton. A figyelemre méltó térbeli megoldások a művek körbejárásával bontakoznak ki, amelynek folyamán a szobrok minden nézetéből új arcukat fedezhetjük fel. Emellett a kiállított szobrok anyaghasználatainak izgalmas eltérései, a felületek különböző megmunkálása, a művek komoly vagy éppen játékosabb hangulatának folyamatos váltakozása is dinamikus és aktív hozzáállásra készteti a látogatókat, akiknek alkalma és tere nyílik a szabadban élvezni a művészet impulzív hatását.

A kiállítás kurátora: Cserhalmi Luca
A kiállító művészek: Baráth Fábián, Bakos Ildikó, Colin Foster, Farkas Zsófia, Kovách Gergely, Majoros Áron, Martin Henrik, Melkovics Tamás, Plank Antal, Szabó Ádám, Szabó György

Partnereink

EMMI NKA MMA