Ősszel folytatódik a MANK Festőműhely

2021.07.16 13:30:00 | Egyéb kategória

FELHÍVÁS

MANK Festőműhely

a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival

Festészeti és rajztechnikák; a szentendrei művészeti hagyományok nyomában

2021. szeptember – december

A Szentendrei Régi Művésztelepen, autentikus környezetben eleveníti fel a Nagybányai és a Szentendrei Iskola hagyományait a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A nagy elődök tapasztalatain alapuló rajz- és festészeti szabadiskolai foglalkozásokat a művésztelepen alkotó művészek egyéni művészetpedagógiai, szakmai munkája segíti. A tanulók a klasszikus festészeti és rajztechnikákat sajátíthatják el, ugyanakkor a kortárs művészet rajzi, festészeti, képzőművészeti eszközeinek használatával is megismerkedhetnek a gyakorlatban.

A MANK által indított szabadiskolai foglalkozásokra az öt alkalmat magában foglaló bérletek válthatók meg. Egy bérlet ára: 20.000,- Ft

A szabadiskolai foglalkozások résztvevői a tudásszintükhöz, gyakorlati tapasztalatukhoz és igényükhöz alkalmazkodó feladatokkal fejlődhetnek egyéni tanácsok, különböző módszerek és feladatok segítségével. A foglalkozások során a térábrázolás (perspektíva) alapjain keresztül a csendélet, a tájkép, a portré, az akt klasszikus ábrázolási módjaival, realista, modernista, vagy avantgárd irányzatok alkotói elveivel, módszereivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Ki jelentkezhet és kiknek ajánljuk?

A kurzusra jelentkezhet minden, a 13. életévét 2021-ban már betöltött fiatal és felnőtt, aki szeretne rajzolni és festeni tanulni.

Javasoljuk továbbá minden olyan érdeklődőnek,

  • aki valamilyen képző- vagy iparművészeti intézményben tervez művészeti tanulmányokat folytatni,
  • vagy aki szeretne művészeti mentor segítsége mellett egyéni úton fejlődni, technikai, gyakorlati tudást elsajátítani.

Hol, mit és kitől tanulhattok?

A foglalkozásokat a Szentendrei Régi Művésztelep ismert és elismert művésze, Knyihár Amarilla festőművész vezeti.

A szabadiskola helyszíne: a MANK Galéria és a Szentendrei Régi Művésztelep (Szentendre, Bogdányi u. 51.). Amennyiben a Galéria vagy a Művésztelep foglaltsága nem teszi lehetővé a foglalkozás megtartását, azt előzetes tájékoztatást követően az ÚjMűhely Galériában tartjuk meg (Szentendre, Fő tér 20.).

A foglalkozások során többek között a következő eszközökkel és technikákkal ismerkedhetnek meg: ceruza, kréta, pasztell, tus, pác, akvarell, tempera, akril, olaj, kollázs. A foglalkozásokon szükséges anyagokat, eszközöket a tanulók biztosítják, amelyekről pontos lista a www.alkotomuveszet.hu honlapon megtalálható. A rajztáblát, a festőállványt, a rajzbakot a Festőműhely biztosítja.

Mikor lesznek a foglalkozások, és meddig kell befizetni a jelentkezési díjat?

A szabadiskola 2021 szeptemberétől, két 5 alkalmas, egymásra épülő, de külön-külön is izgalmas ismeretanyaggal ellátott kurzusból áll.

  1. kurzus: Portré ábrázolás – tanulmányrajz és festés

Időpontok: 2021. szeptember 18., 25., október 2., 9., 16-án. Minden alkalommal 10:00 és 13:00 között.

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 9.

A résztvevők megismerkedhetnek a portréábrázolás alapjaival, az arány és a karakterábrázolás jellemzőivel a koponya vagy gipszfej szerkezeti és tónusos tanulmányozásán keresztül, majd élő modell után készíthetnek tanulmányrajzokat és a portréfestés technikai módjaiba is bepillantást nyerhetnek.

Technikai javaslatok: ceruza, szén, akvarell, akrill, tempera.

Szükséges eszközök, anyagok: grafitceruza (3B-5B), radír, A/3-as dipa, rajzszén, monopolradír, akvarell papír, akvarell, akrill, esetleg tempera, ecsetek, vizesedény, visszaszedhető ragasztószalag.

2. kurzus Absztrakció a festészetben és absztrakt kompozíciók alkotása

Időpontok: 2021. november 6., 13., 20., 27., december 4-én. Minden alkalommal 10:00 és 13:00 között.

Jelentkezési határidő: 2021. október 28.

A résztvevők az avantgárd irányzatokon keresztül megismerhetik az absztrakt (elvont) és az absztrakció (elvonatkoztatás) fogalmainak vizuális eszközeit, az organikus és a geometrikus képalkotás módjait és lehetőségeit a hagyományos és a szabad kompozíciós formákon és technikákon keresztül alkotva.

Technikai javaslatok: tus, akvarell, akrill, tempera.

 Szükséges eszközök, anyagok: akvarell, akvarell papír, akrill, esetleg tempera, A/3-as dipa, ecsetek, vizesedény, színes hulladékpapír, rongy, ragasztó, visszaszedhető ragasztószalag.

Hogyan jelentkezhettek?

A szabadiskolai foglalkozásra a jelentkezés a jelentkezési lap kitöltésével indul el, amelyet a kitöltést és aláírást követően szkennelve kell megküldeni a kozonseg@alkotomuveszet.hu címre, elfogadva ezzel a felhívásban és a jelentkezési lapban foglalt feltételeket. A MANK Festőműhely kurzusára való felvétel azok számára, akik az előző kurzusokon nem vettek részt, a kozonseg@alkotomuveszet.hu címre a jelentkezési lappal együttesen megküldött, minimum 5, maximum 10 darab modell utáni tanulmány vagy csendélet pozitív elbírálása után történik. A korábbi kurzusokon részt vett jelentkezők mentesülnek a felvételi alól.

Jelentkezési díj befizetése

  • A részvételi díj befizetése az első kurzusra szeptember 13-16., a második kurzusra november 1-4. között történik a kurzus szervezőinek írásos visszaigazolását követően.

Egy-egy kurzus díját a 10032000-00318194-00000017 (MÁK) bankszámlaszámra történő utalással kell kiegyenlíteni a megadott dátumok (bankszámla-tulajdonos: MANK Nonprofit Kft.) Az utalás közleményébe kérjük, írja oda: MANK Festőműhely a résztvevő neve. A beiratkozás a részvételi díj átutalásával válik aktívvá.

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow