Hála, alázat, türelem – ezekre az alapvető emberi értékekre hívja fel a figyelmet Horváth Lóczi Judit kiállítása

2022.09.08 15:24:04 | Egyéb kategória

Almárium címmel online tárlat nyílt Horváth Lóczi Judit műveiből. A bemutatott munkák által olyan igazodási pontokra találhatunk, melyek segítenek ráirányítani a figyelmünket azokra a dolgokra, melyekre valóban érdemes odafigyelni magunk és a körülöttünk élők érdekében is.

Az almárium egy már-már elfeledett jelentésű szó. Egykor a mindennapok részét képezte, ma pedig gondolatfoszlányokból igyekszünk feltárni a valódi jelentőségét. Az almáriumok olyan több száz éves fiókos, polcos szekrények, melyben a magyar népi kultúrában hagyományosan a család identitása számára fontos dolgokat őrizték. Ezek lehettek ruhák, melyek a társadalmi kontextusban betöltött szerepekről tanúskodtak, és olyan textíliákból készültek, melyeken sokat dolgoztak, ezzel is őrizve akár az idősebb generációk tudását és kezük nyomát. Imakönyveket és szakrális szövegeket is őriztek benne, melyek egységbe foglalták az év eseményeit, kiemelték az ünnepeket a hétköznapokból. Itt tárolták azokat az egészséges ételeket is, melyek után az ínségesebb időkben nyúlni lehetett.

A régmúlthoz fűződő, több száz éves hagyományokat őrző fogalom az értékmentés kapcsán fejeződik ki Horváth Lóczi Judit strukturális rendbe foglalt geometrikus kompozícióiban. A kiállítás középpontjában az emberi tisztességbe vetett töretlen hit, valamint a morális iránytűként működő erős és hiteles értékrend áll.

Az Almárium kiállítás műtárgyegyüttesének minden egyes darabja egy-egy olyan alapvető emberi értéket jelenít meg, melyekre ma már gyakran fel kell hívni a figyelmet, magunkat is emlékeztetni kell rájuk. Ilyen többek között a hála, alázat és a türelem, valamint az olyan alapvető, minket körülvevő értékek, melyeket óvnunk és tisztelnünk kell – például a természet, az emberi kapcsolataink vagy a kétkezi munka. 

„Gyerekkorom óta vonzódom az egyházi tárgyak esztétikájához, melyet most sokszor kidobásra ítélt profán tárgyak áttranszformálásával igyekszem megidézni. A kiállítás egy hangsúlyos részét olyan szakrálisnak tűnő tárgyak is alkotják, melyek alapját profán világunkban található egyszerű használati eszközök képezik. Az új sorozatom létrehozásával az volt a célom, hogy rávilágítsak arra a jelenségre, hogy a mai világunkban nem sok mindent tisztelünk már abból, ami a régebbi, a szakralitáshoz jobban kötődő korokban az alapvető értékrend részének számított. Sőt, az elmúlt időszakban – és napjainkban is – megélt pánikhelyzetek, szorongások és az általános bizonytalanság érzete felerősítette a társadalmi és személyes felelősség és lelkiismeret figyelmen kívül hagyását. Ezért olyan kompozíciókat hoztam létre, melyek mementóként emlékeztetnek az alapvető értékekre, az egyszerű jó dolgokra, melyek kihatnak lelkiállapotunkra, életminőségünkre és társas kapcsolatainkra is. A kiállításban így oltárt kap a tisztelet, az alázat, a hála, és hasonló érzések, melyeket gyakorolva boldogabbá válhatunk. Hiszen az oltár, vagy szakrális hatású tárgyegyüttes amellett, hogy a fennköltség, és az isteni erő megidézésére hivatott, arra is sarkallja a nézőjét, hogy a látottakat a saját életében is megvalósítsa” – mesélte Horváth Lóczi Judit.

Az almáriumokban egykor tárolt tárgyakat szimbólumokként értelmezve az erények fogalmával kapcsolódnak össze. Az erények olyan jó készségek, melyek az embert és a tetteit is jóvá teszik, hiszen a jó cselekedetek tudatos döntések eredményei. Az erények gyakorlása és valós értékek szem előtt tartása fizikai, szellemi és lelki értelemben is hozzájárulnak az ember jóllétéhez.

A kiállítást online vagy személyesen végig járva felvetődik a kérdés, hogy mi magunk mit tárolnánk saját almáriumunkban?

Mik azok az erények, értékek, melyek kifejezik identitásunkat, világlátásunkat, meghatározó értékrendünket? Érdemes számot vetni és elgondolkodni jelentőségükön, hiszen az erények és értékek az emberi mibenlét meghatározó fundamentumai. A kaotikus mindennapokban egyre drasztikusabban jelenlévő szorongás és félelem közepette az egyéni almáriumokban őrzött értékek jelentik az igazi kapaszkodókat. Horváth Lóczi Judit Almárium kiállítása egy olyan hely, ahová vissza lehet húzódni a világ külső zajai elől, ahol lehetőséget kapunk belső hangunk meghallásához.

A kiállítás online, vagy személyesen a MANK Galériában (2000 Szentendre, Bogdányi út 51.) tekinthető meg.

A virtuális kiállítás elérhető: https://bit.ly/3TSfjLi

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow