Helyzet? Derkovits-ösztöndíjas művészeket mutat be a MANK az Art Market Budapesten

2020.10.16 17:17:29 | Egyéb kategória

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíja a fiatal alkotókat támogatja. Az anyagi juttatás mellett szakmai segítséggel, számos bemutatkozási lehetőséggel és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását. A 2020-as Art Marketen egy koncepcióra felfűzött válogatás formájában mutatkoznak be az ösztöndíjban részesült legfiatalabb művészgeneráció tagjai, akik Helyzet? címmel ön- és társadalomelemző alkotásokat mutatnak be. A tárlat az Art Market Budapesten, október 22. és 25. között látható.

Helyzet? hívószóra válogatott művek ön- és társadalomelemző reflexiókon keresztül szólítják meg a nézőt. „Életünk talán legbefolyásolóbb tényezője, hogy milyen helyzetbe születünk – legyen szó földrajzi, szociális vagy emocionális tényezőkről. Érdemes azonban ezeket az adottságainkat időről-időre megvizsgálni, és rákérdezni érvényességükre” – áll a kiállítás koncepciójában, amelyet Sipos Tünde művészettörténész állított össze. Ezen külső és belső helyzetünk értékelése számos kérdést vet fel, a válaszkeresési metódusok pedig a művészeket is inspirálják. A cím kérdésfelvetésének könnyedsége szemben áll a kapott válaszok és gondolatok jelentőségével. A Derkovits-ösztöndíjat elnyert fiatal alkotók műveiken keresztül igyekeznek válaszokat találni a felmerülő kérdésekre, vagy éppen megsokszorozzák azokat.

Elsődlegesen a művek tartalmában mutatkozik meg a művészek sajátos helyzeteire való reflektálás, ugyanakkor a Derkovits-ösztöndíj jelentőségét számba véve, a kiállítás egészét áttekintve a fiatal alkotók pályakezdési szituációja is speciális helyzetként jelenik meg.

Az ifjú alkotók közül Jagicza Patrícia két festménnyel vesz részt, amelyek megjelenésében az önmagához való viszonyát fejezik ki. Az Ez még változhat és az Összetett gondolat című alkotásait érzékeny figuratív-realista ábrázolásmód jellemzi. Műveiben ugyanakkor megjelennek olyan személyes emlékekkel átszőtt tárgyak is, amelyek halmazából a művész saját maga által kreált önarcképét értelmezi újra.

Szintén bemutatkozik Bögös Lóránd, aki vidéki háza belső tereit, helyiségeit használja fel műveihez. A környezeti adottságait „helyként” véve hoz létre olyan „problémákat”, amiket az általa készített opusokon keresztül próbál megoldani. A teremtett helyzetekre művei szolgálnak válaszként.

A két fiatal ösztöndíjas művész mellett, a vásárra látogatók egy igazán gazdag és sokszínű válogatást láthatnak: találkozhatunk Révész Anna, Papp Sándor Dávid, Mothokgo Ronald, Máriás István, Paráda Dávid, Melkovics Tamás, Rózsa Luca Sára, Szabó Franciska és w. Horváth Tibor alkotásaival is.

Az Art Marketen való megjelenés remek lehetőséget nyújt a pályakezdő művészeknek a szakmával és a közönséggel való kapcsolatteremtésre, kapcsolattartásra. A MANK épp ezért büszke arra, hogy gazdája lehet a Derkovits-ösztöndíjnak – mondta Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „A művészeknek már önállóan kell tájékozódniuk, a hagyományok és az új törekvések kínálta értékeket integrálniuk kell, és ami a legizgalmasabb: kialakításra vár saját művészi világuk, önálló hangjuk is.”

„Éppen ezért nagy hangsúlyt igyekszünk fektetni arra, hogy mind a szűkebb szakmával, mind pedig a szélesebb közönséggel legyen alkalmuk találkozni az alkotóknak; ezért szervezünk az ösztöndíjas időszak elején bemutatkozó, majd az év végén az elvégzett munkáról adott beszámoló kiállítást. A szakmai kapcsolatok mellett nem kis jelentőségű az anyagi támogatás sem, mely lehetővé teszi, hogy csak az alkotómunkára koncentrálhassanak a fiatalok, egy-egy témát, problémát kidolgozhassanak, kísérletezhessenek” – fogalmazta meg a MANK legfőbb támogatói szerepét.

A MANK Helyzet? című, Derkovits-ösztöndíjas művészeket bemutató tárlata az Art Marketen, a Millenáris emeletén látogatható [G701-es stand] a vásár nyitvatartási ideje alatt (október 22., 24., 25.: 11:00 – 19:00; október 23.: 11:00 – 21:00).

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow