Ismét lehet pályázni a MANK művészeti ösztöndíjaira

2020.12.07 15:00:09 | Egyéb kategória

Képzőművészeti, iparművészeti és művészettörténészi ösztöndíjakat hirdet a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából. A Derkovits Gyula képzőművészeti, a Kozma Lajos iparművészeti és a Kállai Ernő művészettörténeti ösztöndíj nyertesei 2021-ben havonta bruttó 200 ezer forintos díjban részesülnek, melyet a MANK, további megjelenési és kiállítási lehetőséggel egészít ki.

A MANK fiatal művészek számára meghirdetett ösztöndíjai az alkotók pályára lépését és érvényesülését támogatja. „Műteremgondok, az otthonalapítás nehézsége, a nyersanyagok növekvő árai és a közönséggel való kapcsolatteremtés ellentmondásai – a sok közül e négy ok is elég lenne ahhoz, hogy belássuk: a fiatal művészek munkájának támogatása nemhogy nem érhet véget az egyetemi, főiskolai diplomaosztáskor, de éppenséggel akkor kell igazán elkezdődnie” – vallja Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: továbbra is online, a MANK megújult felületén várják a pályázatokat.

A MANK legnépszerűbb és legnagyobb hagyományú ösztöndíja az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, amelynek célja, hogy segítse a 35 év alatti, önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges képzőművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését. Pályázhat minden festő, szobrász, képgrafikus, illetve az intermediális műfajokban tevékenykedő alkotó, aki a felsőoktatást követően önálló művészi tevékenységet tud felmutatni. A 2021. január 3-ig megpályázható ösztöndíj elbírálása során a szakmai bemutatkozás mellett az ösztöndíjas időszakra vonatkozó alkotói terveket is értékeli a kuratórium.

Az anyagi támogatás mellett az ösztöndíjprogram számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását. Ilyen volt a 2020-as Art Market Budapesten való megmutatkozási lehetőség, amelyen a MANK a Derkovits-ösztöndíjas művészek alkotásaiból mutatott be izgalmas válogatást.

 „Egyrészt szakmai rangot jelentett fiatal művészként, másrészt műalkotások létrehozásában segített, lehetővé tette, hogy évekig kizárólag a művészetnek éljek. Külföldi és hazai kiállításokra készülhettem fel, valamint megszilárdította a hitemet és a státuszomat a művészeti életben. Ahogy pedig azóta figyelem az ösztöndíjasok munkáját, ezt a funkcióját ma is betölti” – mesélte el korábban az ösztöndíjjal kapcsolatban Bukta Imre Munkácsy Mihály-díjas képzőművész.

A Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjra ezen az oldalon keresztül várjuk a regisztrációt és a pályaműveket.

Szintén egy hónap áll azon fiatalok rendelkezésére, akik a 2020. december 11-től 2021. január 12-ig kiírt Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjra nyújtják be pályázataikat. A felhívásra jelentkezhet minden olyan 35 év alatti kézműves-iparművész, aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tud felmutatni. A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell szakmai önéletrajzot, munkatervet, valamint az eddigi művészeti tevékenység ismertetését.

A pályázati felhívás és a regisztráció a linken keresztül érhető el.

A Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjra 2020. december 18. és 2021. január 19. között pályázhatnak a 40 év alatti kutatók. Az online jelentkezés során szakmai önéletrajzot és koncepciót, valamint az eddigi publikációik jegyzékét is fel kell tölteni. A nyertesek 2021 szeptemberében egy kötelező szakmai konzultáción vesznek részt, ahol a folyamatban lévő kutatásaik aktuális fázisáról, a már megjelent és tervezett publikációikról és a tudományos munkájuk további menetéről számolnak be.

A pályázati anyagot itt lehet benyújtani.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják el.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow