Jótékony célra ajánlja fel fiatal képzőművész munkáját a MANK

2018.11.09 14:12:03 | Hírek

Pertics Flóra fiatal képzőművész az NKA Fesztiválhajón is bemutatkozott, amely szereplésnek egy pozitív hozadéka már biztosan van, decemberben árverésre kerül ugyanis a kiállítást szervező Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából a Zöld Vénusz című munkája. „Célom, hogy az egyes műfajok és technikák ne öncélúan, hanem a befogadást segítve, egymást támogatva, adekvát módon szerepeljenek a képeken” – vallja a művész.

 

 

Kivételes tehetségedet jelzi, hogy a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában már rendeztél önálló kiállítást. Milyen munkákat mutattál be?

A Kemence Galériában kizárólag hímzett munkákat állítottam ki. Nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen a galériát – ahogyan a neve is mutatja – egy régi kemencéből alakították ki, így egy különleges tér jött létre, amelybe jól beleillettek a munkáim. Ráadásul többféle installálási módot is kipróbálhattam itt: egyes vásznakat a hagyományos táblaképek mintájára feszítettem fel, a nagyobb textileket, hímzett pulóvereket lehetőségem volt a térbe lógatni. Ami a témát illeti: egy, már korábban megkezdett sorozatból válogattam, amelynek témája az emberi test absztrakt és figuratív elemekkel való megjelenítése.

 

 

Érdekes, hogy festőművészként a hímzéssel vegyíted képeidet. Miként egészítik ki a fonallal készült formák a festékecsettel felvitt mintákat, és miért éppen ezeket alkalmazod egymás mellett?

Nagyon érdekel, hogy ez a két, egymástól meglehetősen eltérő technika miként működik együtt egy képen. A hímzést eleinte rajzok átirataként alkalmaztam. A vonalrajzok, illetve a hímzőfonal sajátos jellege kezdett foglalkoztatni, ebből indult az egész. Ezután az kezdett érdekelni, miként lehetne a festészet és a hímzés kapcsolatát megteremteni. Az, hogy a két technika hogyan képes együttműködni, kifejezett kihívást jelent számomra. Többféle módon is igyekszem megközelíteni a témát: kísérletezem a növényi textilfestéssel, másrészt olyan kompozíciókat keresek, amelyekben a hímzés és a festészet kiegészítik egymást. Célom, hogy az egyes műfajok és technikák ne öncélúan, hanem a befogadást segítve, egymást támogatva, adekvát módon szerepeljenek a képeken. 

 

És ha már itt tartunk, miért éppen a hímzés? Nem egy szokványos technika ez.

Több dolog miatt is nagyon szeretem ezt a technikát. Egyrészt kifejezetten aprólékos, meditatív folyamat. A végeredmény tapintható jellege, finom térbelisége az egyik legizgalmasabb tulajdonsága számomra. Szeretek eljátszani a gondolattal, hogy a hímzőfonal egy térbeli vonal, amivel gyakorlatilag háromdimenziós rajzot készítek. Sokat kísérletezem azzal, hogy a technika korlátait hogyan lehet legyőzni, mi mindenre alkalmas valójában ez a képalkotási módszer. A kivitelezés mellett legalább ennyire érdekel az is, hogy milyen témákat vet fel maga a hímzés.   

 

Milyen témák ihletnek meg, össze lehet-e foglalni eddigi munkásságodat a tematikája alapján?

Munkáimban absztrakt és figurális elemek vegyítésével az emberi testtel foglalkozom. Organikus, zoomorf formák és az emberi test sematikus képeinek ötvözésével olyan kompozíciók létrehozására törekszem, amelyek asszociatív módon az emberi szervezet funkcióira, sérülékenységére reflektálnak. A téma megfelelő ábrázolásához annak intim jellege miatt kifejezőnek tartom a hímzést, hiszen egyszerre hordozza magában a sebezhetőség és az állandóság érzetét.

 

Tavaly végeztél a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának festőművész szakán. Miként értékeled az ottani képzés színvonalát?

A festőművész szakonkét éve végeztem a Pécsi Tudományegyetemen, tavaly képzőművésztanár-szakon diplomáztam ugyanitt, idén pedig felvételt nyertem a Doktori Iskolába. Úgy gondolom, rengeteget köszönhetek az egyetemnek. Mesterem és témavezetőm a graduális képzésen és a doktori iskolában egyaránt Ernszt András.

 

A rólad és művészetedről talált információk szerint rendszeresen kitűnsz versenyeken, megméretéseken. Megnyerted a Pusszáni Nemzeti Tudományos Múzeum díját a IV. dél-koreai bio-art nemzetközi versenyen, 2015 decemberében pedig a Diákhitel Központ Képző Pályázatán voltál első helyezett az egyik olajfestményed. Mit jelentenek ezek az elismerések a számodra? 

Nagyon sokat jelentenek ezek a visszajelzések. Például a bio-art pályázata volt az első, ahol hímzésemet díjazták, ez mérföldkőnek számít az életemben. Fontosnak tartom, hogy nemzetközi megméretésen, teljesen elfogulatlan, objektív zsűri értékelte a munkámat, és annak ellenére, hogy nem hagyományos festészeti műfajban készült képpel pályáztam, a munkám versenyképesnek bizonyult. Ráadásul annak a sorozatnak volt ez az egyik első darabja, amelyen azóta is dolgozom. Persze az eredeti koncepció azóta sokat változott, de az alapvetések megmaradtak, és minden egyes új kép elkezdése előtt motivációt jelent visszagondolni erre a kezdeti sikerre. 

 

Idén ősszel pedig az NKA Fesztiválhajón mutatkoztál be. Miért éppen az ott kiállított művet választottad a képeid közül, és mit jelentett egy olyan közegben kiállítani, ahol a 25 éves művészek munkáit állították ki?

Mivel idén leszek 25 éves, testhezállónak éreztem a pályázati felhívást. Nem volt műfaji megkötés, és éppen két olyan képen dolgoztam, amelyek a festészet, a rajz és a hímzés határterületén mozognak. Egy nagyobb sorozat darabjai ezek is, de formailag külön egységet alkotnak egymással. Úgy gondoltam, szívesen kiállítanám együtt ezt a két új képet. Kíváncsi voltam, hogyan működnek együtt egy nem kifejezetten hagyományos kiállítótérben, illetve a többiek munkáival. 

 

Az NKA Fesztiválhajóján arról beszélgettünk több kortársaddal, mennyire nehéz érvényesülni ebben a szak
mában, főleg fiatal alkotóként. Mit gondolsz te erről?

Valóban nem egyszerű, de ez nem ért váratlanul. Már amikor felvételiztem a festőművész szakra, tisztában voltam vele, hogy nem egy könnyű pályát választok. Szerencsére sok pozitív példát látok a közvetlen környezetemben arra, hogyan lehet fiatal képzőművészként boldogulni. Az egyik legfontosabb dolognak azt tartom, hogy több lábon kell állni. Ezért is végeztem el a pedagógia szakot, ráadásul a doktori iskolának köszönhetően továbbra is lehetőségem van arra, hogy intenzíven az alkotói munkára koncentráljak. Ezen kívül a pályázatokban látok még lehetőséget, de összességében én is úgy gondolom, hogy nem könnyű fiatalként érvényesülni a szakmában, folyamatosan és kitartóan kell keresni a lehetőségeket. 

 

Pertics Flóra képe az NKA Fesztiválhajón

 

A Fesztiválhajón való szereplésednek egy pozitív hozadéka már biztosan van, decemberben árverésre kerül ugyanis a MANK jóvoltából a Zöld Vénusz című munkád. Mit gondolsz erről a lehetőségről? 

Megtisztelőnek érzem, hogy az én képemet választották ki erre a célra, és külön örülök annak, hogy a képem jótékony célt szolgálhat az árverés révén. 

 

Ért-e munkásságod alatt olyan tapasztalat, meglepő fordulat, amelyről szívesen beszámolnál? Ha igen, mi volt az?

Általában éppen az aktuális képem készítése foglalkoztat leginkább, de mivel ez alapvetően egy magányos alkotói folyamatot jelent, a visszajelzés sokszor várat magára. Nem feltétlenül annyira fordulatos, de az mégis izgalmassá teszi, ha valaki elfogulatlan, őszinte véleményt fogalmaz meg a munkáimról. 

 

Min dolgozol jelenleg?

Jelenleg több képet is készítek párhuzamosan. Többek között egy korábban elkezdett képemet folytatom, amihez növényekkel megfestett fonalakat használok fel. Körülbelül egy éve festettem be a fonalakat, és nagyon élvezem, hogy ez a természetes festék az idő előrehaladtával folyamatosan változik. Ennél a képnél absztrakt, organikus motívumokat keverek figurális elemekkel. Emellett elkezdtem egy portrésorozatot, ezt a megfelelő modellek megtalálásának ütemében fejlesztem. Következő tervem pedig az olajfestés és a hímzés együttes alkalmazása, amelynél a téma a hímzett sorozathoz kapcsolódik, de technikailag újabb kihívásokat támaszt.

 

Nagyon fiatal vagy, a célokat azonban ilyenkor fekteti le a ember. Te milyen elvárásokat tűztél ki magad elé?

Általában elég sok elvárást tűzök ki magam elé. Rövid távon mindig az aktuális képem foglalkoztat a leginkább, és az, hogy a fejemben lévő elképzelés szerint tudjam megvalósítani azt. Az elkövetkező négy évben a doktori kutatási tervem megvalósítása, a disszertáció megírása a legfőbb célom, párhuzamosan a gyakorlati munkával és egy egységes portfólió összeállításával, bővítésével. 

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds