Karátson Gábor Faust illusztrációiból nyílt kiállítás Szolnokon

2021.09.10 10:10:04 | Egyéb kategória

Karátson Gábor illusztrációiból nyílt kiállítás a Szolnoki Művésztelep – Kert galériában, amely a Szolnoki Művésztelep és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által működtetett Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely együttműködésében jött létre. A tárlaton a 2015-ben elhunyt művész Goethe Faust című művéhez készített illusztrációit láthatják a Szolnoki Művésztelep – Kert galériába látogatók.

„Karátson Gábor (1935-2015) a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő s nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi életművének egyik legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt. Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagylélegzetű művének egészen egyedi értelmezését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait” – mondja Bellák Gábor, a kiállítás kurátora.

A Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely által létrehozott tárlat az alkotó művészi sokoldalúságát jeleníti meg az irodalmi és képzőművészeti vonatkozások reprezentatív bemutatásával.

 „A színes Faust ráadásul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faust-illusztrációinak sorában is. A kiállítás a hatvannégy képen kívül elsőként mutatja be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét is. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek, s a művészről készült fényképek egészítik ki” – tette hozzá a kurátor.

Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője is kiemelte Karátson Gábor munkásságának fontosságát. Mint mondta: „bármilyen műfajhoz, bármely megszólalási módhoz is fordult, megkérdőjelezhetetlenül jelentőset alkotott. Életműve, a létrehozott művei, az alkotási folyamatot jellemző művészetfilozófiai megközelítései és fáradhatatlan közéleti tevékenysége mind-mind olyan értéket hordoznak, melyeket külön-külön, de önnön komplexitásukban is meg kell ismernie a következő generáció tagjainak.”

A MANK Magyarország Kormányának döntése és támogatása révén lehetőséget kapott arra, hogy az Archívum létrehozásával Karátson Gábor páratlan életművét ne csak konzerválja, de széles körben meg is ismertesse. Ennek részeként jött létre a szolnoki kiállítás, ahol a közönség találkozhat Karátson Gábor illusztrációival. A mostani tárlatot több hasonló is követi a közeljövőben, a MANK Nonprofit Kft. és a Társaság szervezeti keretein belül tevékenykedő Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely jóvoltából az ország több pontján is kiállítják a munkákat. Emellett az alkotások katalógusban is megjelennek, amelynek köszönhetően a közönség még jobban elmélyülhet Karátson Gábor munkásságában és alkotóművészeti örökségében.

A Karátson Gábor Goethe Faustjához készült illusztrációkat bemutató kiállítás 2021. október 10-ig tekinthető meg a Szolnoki Művésztelep – Kert galériában hétfőtől szombatig, 9 és 16 óra között vagy előzetes egyeztetés szerint.

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow