Könyvajánló – Martos Gábor: Önarckép nyaklánccal – Női alkotók a műkereskedelemben Typotex, 2021

2021.08.18 15:00:00 | ArtTér

Immár sorban a harmadik kötet jelent meg Martos Gábor tollából, melyek között különböző tematika szerint a műkereskedelem jelenségeit, és érdekfeszítő jellegzetességeit veszi górcső alá. Az Önarckép nyaklánccal című könyvével nem kisebb feladatot vállalt magára, mint hogy egy olyan fehér foltot töltsön ki, ami sok szempontból korunk egyik legnagyobb adósága, mégpedig a nőművészek tevékenységének bemutatása. Mert, mint az élet számos területén, úgy a művészet és a műkereskedelem színterén sem csupán mellékágat képeznek a nők által létrehozott műalkotások, hanem egyértelműen a fősodrás részei. Csakhogy erről az utóbbi évek figyelemfelhívó tevékenységéig igen kevés szó esett. Talán azért, mert a nőknek ősidők óta, és általánosságban véve sok egyéb más, hétköznapi dolga is akad, amiről beszélni lehetett. Vagy csupán annyira triviális alapvetésnek számítottak, hogy még csak beszélni sem szoktak róluk. Ahogyan korunkban a társadalmi egyenlőtlenségek egyre inkább előtérbe kerülnek, úgy rendeződnek át etnikai, és gender szempontok szerint is a jelentős múzeumi gyűjtemények, kiállítások, és ezáltal egyre inkább a műkereskedelmi trendek is.

Martos aktuális kötetében mindennek a nőművészetre vonatkozó alapja, és részletezése olvasható.

Forrás: Libri.hu

Érdemes elsőként kiemelni a kötet fizikai megjelenését, az ötletes trompe l’oeir hatású borítót. Ezen a műtárgyak csomagolásakor használatos pukkancsfólia alól sejlenek fel nőművészek jelentős műalkotásai. A látvány pedig sokat sejtet a tartalomról is: olyan témáról olvashatunk a könyvben, mely ezidáig arra várt, hogy a napvilágra kerüljön, hogy kicsomagolják, és elővegyék. Tartalma, azaz a nők által létrehozott művészet ugyan eddig sem volt teljesen elrejtve, de jelentősége valamiért még a raktárak mélyén lapult, ahelyett, hogy a kiállítóterekben, vagy gyűjteményekben pompáztak volna. Továbbá az előoldalon feltüntetett címkézés, a vonalkód és az eladási ár szerepeltetése nem rejti véka alá, hogy piaci körülményekről fogunk ismertet szerezni. Nem is keveset. Alapos, részletes, pontos és a lehetőségszerinti teljességre törekedve különféle megközelítésekből ismerhetjük meg a legfontosabb nőművészeket, nőművészeti akciókat, történeteket. A kötet terjedelmessége pedig jól szemlélteti, hogy bőven van miről beszélni. Martos gigászi kutató, elemző, és összegző munkája igyekszik helyére tolni a mérleg nyelvét.

A nők sokáig nem választhatták hivatásuknak a művészi életpályát. Ennek több oka is lehetett: ők vezették a háztartást, nevelték a gyermekeket, egyengették férjük karrierjét, fizikailag alkalmatlannak tartották őket, nem volt saját alkotóterük, nem képezhették magukat, nem végezhettek keresőtevékenységet, vagy, mert csupán nem volt ildomos hasonló dolgokkal foglalkozni. Idővel persze – mint általában – fordult a kocka és ma már inkább a szakma elnőiesedése figyelhető meg. A nők bőven bizonyítottak a művészet terén is, és az igazán nagy felívelés még csak most várható. Nem hiába jósolják a 21. századot a nők korszakának.

Rátérve a könyv tartalmára, már az ismertetőben leírt szemléletes példa jól mutatja a nemek közötti aránytalan műtárgypiaci helyzetet: A világ ma legdrágább műtárgya 450 millió dollárért kelt el egy árverésen – ezt a festményt „természetesen” férfi készítette, méghozzá nem más, mint Leonardo da Vinci. A legmagasabb összeg, amelyet mindeddig egy nő által festett képért kifizettek, 44,4 millió dollár volt. Ennek alkotója Georgia O’Keffe. Az összegkülönbség tehát több mint tízszeres. Reális lehet mindez? Az okokat, előzményeket, és a kánon aktualitásait – mely mögött általában közgyűjteményi esetek húzódnak – a bevezető fejezetben olvashatjuk. Itt tisztába kerülünk a történeti, azon belül is a művészettörténeti háttérrel, és szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a nők művészetére irányuló fókusz pusztán az utóbbi néhány év felismerése. A következő részben már a műkereskedelemé a főszerep, ahol a művészek mellett megannyi galerista tevékenysége és árverési adat is megismerhető.

Martos Gábor portré. Forrás: typotex.hu

A kötet második fele sajátos kézikönyvként, vagy lexikonként is felfogható, melyben meghatározott témakörökön belül az egyes nőművészek és művésznők életútja és műkereskedelmi eredményei olvashatóak. Itt a szerző kiemelten foglalkozik a hazai, magyar, vagy magyar származású alkotók megismertetésével. A művészetben jártas olvasók számára sokukat ugyan nem kell bemutatni, de garantáltan találkozhatunk olyan nevekkel is, akik a feledés homályából kerülnek a lapokon újra rivaldafénybe. A szemléletes képanyag ezeken a pontokon kifejezetten hasznos, különösen, ha emlékeink között keresgélve férfitársaik jól ismert alkotásaival gondolatban összehasonlítjuk őket. A képzeletbeli játék közben kirajzolódik, hogy nem a nemek, hanem a létrejött műalkotások a fontosak. Ugyanis azt is fontos megemlítenünk, hogy nem minden nők által megalkotott műtárgy reflektál a szerző nemiségére. A női művész, nőművész, feminista alkotó fogalmak tisztázása elengedhetetlen és fontos meghatározása a könyv legelső oldalainak. De ahhoz, hogy gondolkodni, beszélni, és kontextusba tudjuk helyezni ezeket az alkotásokat evidens módon fontos, hogy meg is ismerhessük őket.

A Martos-kötetek eddigi legszínesebb darabja lett tehát az Önarckép nyaklánccal, melyben végre szemléletesen a tárgyalt sorok között láthatjuk azokat a reprodukciókat, melyek az olvasott esetek miatt érdekesek, és fontosak. Eddig ezek az illusztrációk az egyes kötetek végén kullogtak, sokszor fekete-fehérben, de ezúttal már az olvasásélményünket gazdagítják.

A könyv tartalmának közel egyötödét teszi ki továbbra is a műtárgyak eladásának rangsorolása. és részletes jegyzéke, mely statisztikailag, tudományos pontossággal kíséri az egyébként könnyed, és olvasmányos hangnemben megírt fejezeteket.

A lebilincselő stílusban tárgyalt téma tehát a nők művészetének újrafelfedezésről és a tisztázásról szól. Az emberiség történelme – és ezáltal művészettörténete is – sokkal gazdagabb, ha nem csak a férfiak tükrén keresztül nézünk, hanem ha melléhelyezzük a nők megéléseit, aspektusait és alkotásait is. A kettő egymás mellett – nem egymás ellenében, és nem alá-fölé rendelt viszonyában – adja ki a teljes képet. Ha megszületnek az ehhez a kötethez hasonló hiánypótló kutatások és publikációk, és ha a köztudat részévé válik a teljes narratíva, akkor kerekedik ki a valóság, és lesz egészében is értelmezhető a közös történetünk. 

Írta: Sipos Tünde művészettörténész

Kiemelt kép: Jekken Péter, forrás: Facebook.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
szolke_online_kiallitas_
szolke_online_kiallitas_2
szolke_online_kiallitas_3
szolke_online_kiallitas_4
szolke_online_kiallitas_5
szolke_online_kiallitas_6
szolke_online_kiallitas_7
szolke_online_kiallitas_8
szolke_online_kiallitas_9
szolke_online_kiallitas_10
szolke_online_kiallitas_11
szolke_online_kiallitas_12
szolke_online_kiallitas_13
szolke_online_kiallitas_14
szolke_online_kiallitas_15
szolke_online_kiallitas_16
szolke_online_kiallitas_17
szolke_online_kiallitas_18
szolke_online_kiallitas_19
szolke_online_kiallitas_20
szolke_online_kiallitas_21
szolke_online_kiallitas_22
szolke_online_kiallitas_23
szolke_online_kiallitas_24
szolke_online_kiallitas_25
szolke_online_kiallitas_26
szolke_online_kiallitas_27
szolke_online_kiallitas_28
szolke_online_kiallitas_29
szolke_online_kiallitas_30
szolke_online_kiallitas_31
szolke_online_kiallitas_32
szolke_online_kiallitas_33
szolke_online_kiallitas_34
szolke_online_kiallitas_35
szolke_online_kiallitas_36
szolke_online_kiallitas_37
szolke_online_kiallitas_38
szolke_online_kiallitas_39
szolke_online_kiallitas_40
szolke_online_kiallitas_41
szolke_online_kiallitas_42
szolke_online_kiallitas_43
szolke_online_kiallitas_44
szolke_online_kiallitas_45
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_naprol_napra_1
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_2
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_3
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_4
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_5
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_6
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_7
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_8
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_9
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_10
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_11
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_12
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_13
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_14
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_15
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_16
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_17
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_18
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_19
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_20
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_21
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_22
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_23
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_24
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_25
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_26
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_27
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_28
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_29
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_30
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_31
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_32
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_33
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_34
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_35
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_36
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_37
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_38
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_39
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_40
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_41
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_42
MANK_online_kiallitas_naprol_napra_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
210104_Szolnok_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
210106_miskolc_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
201228_veszprem_ss.indd
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_maoe_foto_
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_2
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_3
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_4
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_5
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_6
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_7
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_8
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_9
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_10
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_11
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_12
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_13
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_14
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_15
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_16
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_17
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_18
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_19
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_20
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_21
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_22
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_23
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_24
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_25
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_26
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_27
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_28
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_29
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_30
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_31
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_32
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_33
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_34
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_35
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_36
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_37
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_38
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_39
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_40
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_41
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_42
MANK_online_kiallitas_maoe_foto_43
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds

MANK_online_kiallitas_eukarisztia_
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_2
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_3
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_4
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_5
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_6
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_7
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_8
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_9
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_10
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_11
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_12
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_13
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_14
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_15
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_16
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_17
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_18
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_19
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_20
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_21
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_22
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_23
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_24
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_25
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_26
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_27
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_28
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_29
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_30
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_31
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_32
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_33
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_34
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_35
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_36
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_37
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_38
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_39
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_40
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_41
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_42
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_43
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_44
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_45
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_46
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_47
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_48
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_49
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_50
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_51
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_52
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_53
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_54
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_55
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_56
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_57
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_58
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_59
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_60
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_61
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_62
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_63
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_64
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_65
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_66
MANK_online_kiallitas_eukarisztia_67
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

This will close in 0 seconds