Koós Gábor kiállításával nyitott a szentendrei MANK Galéria

2021.05.31 09:38:26 | Egyéb kategória

Szuvenír címmel nyílt meg Koós Gábor grafikusművész kiállítása a MANK Galériában május 28-án. A művész szerint emléktárgy tágabb értelemben minden olyan tárgy, mely birtokosát valamilyen eseményre vagy élményre emlékezteti. A Szuvenír sorozatban Koós Gábor grafikusművész egy teljes tér lenyomtatása által kísérletezik a háromdimenziós nyomatkészítéssel.

Az első ilyen technikával készült printinstallációjában az alkotó megpróbálja életnagyságban rögzíteni és újraalkotni a műterméhez tartozó teherliftet egyfajta emléktárgyként, amelyet magával akar vinni, amikor örökre elhagyja a stúdiót. A hatalmas teherlift a művész nagyméretű munkáinak és installációinak szállításával fontos szerepet töltött be az életében. A műteremtől való búcsúként Koós Gábor lenyomtatta továbbá karosszékét is, amelyben ötletei születtek.

A Szuvenír sorozat további részeiben a művész a múltjával és a családtagjai közelmúltban bekövetkezett halála felett érzett gyászával birkózik: nyomatot készít a gyerekkori ház tárgyairól, mint például az erkélykorlátról, amelyet nagyapja készített, vagy nagybátyja fűrészéről, ő mutatta meg neki ugyanis először a famunkát. A sorozat minden
darabja tiltakozás a feledés ellen. A Szuvenír-sorozat munkái első alkalommal láthatók egy térben.

Koós Gábor 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán. 2013–2016 között Derkovits-ösztöndíjban részesült. 2014-ben elnyerte a XXVI. Miskolci Grafikai Triennále Magyar Grafikáért Alapítvány díját, 2015-ben pedig diplomamunkájáért átvehette Az év grafikája díjat. Nemzetközi művészeti kiállítások rendszeres résztvevője. A Budapesti Napló XIII. című műalkotását a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményében őrzik. A grafikusművész munkássága egyedülálló a kortárs magyar sokszorosított grafika történetében. Frottázs-installációival és nyomataival személyes élményeit, emlékeit dolgozza fel és örökíti meg.

A MANK Galéria, ahol a kiállítás helyet kap, az élő művészet központja, a térben a legnevesebb kortárs alkotók mellett a legfiatalabb alkotógeneráció tagjainak munkáival is találkozhattunk már. A galériában havonta nyíló új kiállítások keresik az újat, a frisset; a legautentikusabb megszólalási formákat, hogy látogatóinak a kortárs kultúra legjavát nyújthassuk. Hatalmas öröm, hogy a vírushelyzet és a szigorú járványügyi előírások ellenére is sikerült megtartani 2020-ban a korábbi év látogatószámát, és mintegy 4600-an érdeklődtek a MANK Galéria kiállításai iránt.

A kiállítás kurátora: Sipos Tünde

A kiállítás 2021. június 25-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között.

Partnereink

EMMI NKA MMA
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow