Kortárs alkotásokban él tovább Petőfi Sándor a MANK Galériában

2022.03.17 10:43:11 | Egyéb kategória

A 2022–23-as Petőfi-emlékévhez kapcsolódva rendezi meg a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. nagyszabású csoportos kiállítását a szentendrei MANK Galériában. A 2022. március 16-án nyíló, A velünk élő Petőfi címet viselő tárlaton harminchárom képző- és iparművész alkotásával ünnepli a MANK nemzeti költőnk szellemiségét és irodalmi örökségét.

Több mint 170 alkotás érkezett be a MANK által tavaly decemberben kiírt nyílt alkotói pályázatra, mellyel arra invitálták a kortárs alkotókat, hogy járuljanak hozzá Petőfi Sándor kortárs recepciójához, fogalmazzák újra hős költőnk alakját a mai kor számára. A beérkezett műveket mind egy-egy, a művészek által megnevezett Petőfi-idézet inspirálta. A nagy számban beérkezett pályaművek közül szakmai zsűri, köztük Baksai József Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Sipos Tünde művészettörténész, a kiállítás kurátora és Thimár Attila irodalmár, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék egyetemi docense választotta ki azt a harminchárom képző- és iparművészt, akinek munkáit a jelen tárlaton láthatnak a látogatók.  

„Nagy örömmel adjuk át a MANK Galériát Petőfi élő emlékezetének, ma is aktív inspiráló hatásának vizuális lenyomatait, kiemelkedő tehetségű, kortárs művészeink saját Petőfi-élményeinek dokumentumait” – mondta Tardy Anna, a MANK ügyvezetője a kiállítás kapcsán, majd hozzáfűzte, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója olyan alkalom a magyar kulturális életben, mely új lendületet adhat nem csupán az irodalmi életnek, de a kortárs vizuális művészetek területén alkotóknak is.

A tárlat gazdag anyaga pedig ékes példája annak az alkotói lendületnek és szellemiségnek, melyet Petőfi Sándor idézett meg a kiállító művészekben. Sipos Tünde, a kiállítás kurátora úgy véli, a pályázatra érkezett alkotásokból világos kirajzolódik, milyen meghatározó az első találkozás, az első élmény, ami Petőfi Sándorhoz kötődik. A kurátor kifejtette: „Bár közvetlenül nem, kortársainak memoárjaiból és feljegyzéseiből mégis ismerjük Petőfit. Mit is tudunk ezen meghatározás alapján ma Petőfiről? Bizonyosan sokszínű egyéniségként gondolunk rá, sokunk számára ő egy személyben bátor hazafi, szerelmes hős, lázadó ifjú és nem mellesleg zseniális költő is.”

A sokszínűség pedig visszaköszön a kiállított alkotásokban is, hiszen egyaránt találkozhatunk interaktív, kísérletező jellegű alkotásokkal és olyanokkal, melyek a videóinstalláció és a konvencionális grafika ötvözéséből jöttek létre. Mindezek mellett többször köszön vissza az ősfényképnek nevezett Petőfi-dagerrotípia a vásznakról, ugyanakkor egyes alkotók átvitt értelmezésben, absztrakt festmények, fotográfia, szobor vagy éppen faliszőttes formájában asszociálnak Petőfi egy-egy költeményére.

A MANK Galériában egészen 2022. április 23-ig látogatható A velünk élő Petőfi című kiállítás, azonban a tárlaton bemutatott alkotásokat hosszútávon is élvezheti a közönség reprezentatív katalógus formájában. A kiadványt átlapozva a műtárgyak mellett Petőfi Sándor versei közül kevéssé ismert és örökzöld sorokat is olvashatunk. Olyan szövegeket, melyekkel ma is könnyen lehet azonosulni, és melyekhez a kortárs művészet vizuális nyelvezete is érzékletesen kapcsolódik, ezáltal is tovább örökítve a bennünk és velünk élő Petőfit.

Kiállító művészek:
Budaházi Tibor, Csörgő Tamás, Drozsnyik István, Farkas Krisztina, Felházi Ágnes, Garay Nagy Norbert, Gáti György, Ghyczy György, Gyémánt László, Hegedűs 2 László, Henn László András, Hermann Zsófia, Kádár Katalin, Káldor Katalin, Kiss Katalin, Lieb Roland Ferenc, Marsai Ágnes, Mikáczó Alexandra, Péterfia Gyula, Révész Ákos, Ronga Eszter, Rósa Márta, Szabó Katalin, Szabó Melinda Diána, Szarka Hajnalka, Széchy Beáta, Sziráki Katalin, Toró József, Tóth Pitya István, Tuzson-Berczeli Péter, Városi Gabriella, Veress Zénó, Wrobel Péter

A kiállítás kurátora:
Sipos Tünde művészettörténész

Partnereink

veszprembalaton2023 EMMI NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow