Kortárs ékszerek a szentendrei Fő téren

2020.07.09 14:14:30 | Egyéb kategória

Újra élettel telhet meg a szentendrei Fő téren az ÚjMűhely Galéria, amely a legújabb kiállítással valódi Csodakamrává alakul, olyan helyszínné, ahol a teremtett és az alkotott világ szépségeire csodálkozhatunk rá – mondta el Tardy-Molnár Anna, a galériát igazgató MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Csodakamra – A dolgok rendje című kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás megnyitóján, július 8-án.

„Ha körbenézünk, a körülöttünk lévő tárgyak a természet érzékeny megfigyeléséről tanúskodnak. Nem kívánják sem kifosztani, sem meghatározni azt. A természet felett uralkodó, azt lerabló attitűd, mely sajnos annyira jellemző emberi fajunkra, innen szerencsére hiányzik. A tanulás szándéka, a szemlélődés, az odahajolás, a struktúrák megfigyelése, a ritmuskövetés, az imitáció jellemzi az itt kiállító tizenhét alkotó attitűdjét. A dolgok rendjének ismerete” – mondta el Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője.

Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

A Wunderkammer, azaz csodakamra a 16. századi Európában kialakult műfaj, gyűjteménye olyan természeti képződményeknek és ember alkotta tárgyaknak, amelyek magával ragadják a képzeletet, csodálatra és elmélyülésre invitálják a befogadót.

A birtoklás öröme is része annak, ami a csodakamra értékét adja: egy behatárolt, zárt térben válogatva sűríti össze a világot a végtelenség illúzióját adva. A csodakamrák gazdag zsúfoltságukkal ragadták meg a régi korok emberét, ma viszont érdekességeik megfigyeléséhez több térre van szükségünk, fókuszpontokat kell kijelölnünk a figyelem megragadásához egy olyan világban, ahol egy kiterjesztett csodakamra-kontinuum vesz minket körül.

A végtelenség alapvetően megnehezíti a választást, és ezzel együtt az elmélyülést. A vitrinekben kiállított kortárs ékszerek és a falakon található képzőművészeti alkotások hangsúlyokat jelölnek ki a befogadó számára. Kölcsönhatásba lépnek egymással és a látogatóval, így segítik az elmélyült megfigyelést.

A természet különböző megjelenési formái kezdetektől fontos alkotóelemei az ékszereknek a tárgyak anyagaként vagy inspirációs forrásként. A tárlaton látható alkotások egyfelől az ember által nosztalgiával eszményített természetet ábrázolják, ikonszerű sémákká lényegítve azokat. Más alkotások viszont beemelik a kompozícióba, a műalkotás anyagává teszik a természet által létrehozott képződményeket, miközben újrakomponálják azokat emberi intenció szerint.

Az ékszernek eredendően társadalmi konstrukció létformáját a kortárs alkotók munkáikban úgy írják újra, hogy az anyagot teszik a reflexió tárgyává, a felhasznált anyagok visszakapják autonóm létüket, egyszerre anyagszerűvé és fogalommá válnak.

A kiállítás ezt a gazdagságot mutatja be a természet és az ember alkotta értékek egymás mellé helyezésével. A kiállítótérbe belépve egy kortárs csodakamrába érkezünk, amely a régi idők zsúfolt csodakamráitól eltérően nagyobb teret ad a műtárgyaknak, hagyja lélegezni, egymásra hatni a növény- és állat-, illetve az ásványvilág tárgyakba lényegített kortárs csodáit.

A kiállítótér falain, az ékszerekhez társított képzőművészeti alkotások kiemelik ennek a műfajnak az iparművészeten belül elfoglalt autonóm helyét, illetve a képzőművészet és az iparművészet kereszteződésében található újszerű gondolati tartalmakat ismertetnek meg a közönséggel.

A kiállítás kurátora: Roskó Mária iparművész

Ékszertervezők: Besnyői Rita, Bíró Zsófia, Bori Bianka, Dánfalvi Ildikó, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Gaál Gyöngyvér, Huber Kinga, Losonczy Orsolya, Németh Franciska, Vági Flóra, Visy Dóra, Zalavári Fruzsina, Zeibig Anna

Képzőművészek: Jagicza Patrícia, Mátyási Péter, Melkovics Tamás

A kiállítás augusztus 9-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Partnereink

veszprembalaton2023 NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow