Kőszegen mutatkoznak be a Szentendrei Régi Művésztelep alkotói

2022.06.14 11:13:43 | Egyéb kategória

Festői Szentendre címmel nyílik csoportos kiállítás a kőszegi Jurisics-vár Lovagtermében 2022. június 13-án. A kiállításon a Szentendrei Régi Művésztelepen alkotó művészek válogatott műveit csodálhatja meg a Kőszegre látogató közönség, miközben megismerhetik a művésztelep alkotóközösségét is.

A Szentendrei Régi Művésztelep ikonikus helyszíne a modernkori magyar képzőművészet történetének, hiszen 1926 óta szinte töretlenül az aktív alkotómunka terepét jelenti. A kert természeti közege, a Duna közelsége, valamint a város pezsgő művészeti élete a mai napig inspirálja az itt otthonra találó, és egymással alkotóközösséget alkotó képzőművészeket.

A Szentendrei Régi Művésztelep múltja nemcsak az itt megforduló művészek története, hanem a 20. századi magyar történelem lenyomata is. Az első világháború és annak következményei indították ugyanis a művészeket Szentendre felé, aminek köszönhetően létrejött a Duna-parti kolónia. 2013 óta a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megújult, modern műtermekkel várja ismét az alkotókat. A tizenkét műterem egy részét pályázat útján, határozott időre, önállóan alkotó képzőművészek kapják használatba, másik részére pedig úgynevezett csoportos műteremként rövidebb idejű használatára közösen dolgozó művészek pályázhatnak. A MANK vezetése nagy hangsúlyt helyez a telepen zajló művészi munka nyugodt hátterének biztosítására, egyben célul tűzte ki a művésztelep a szélesebb művészetkedvelő közönséggel való megismertetését.

A Festői Szentendre című kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep jelenlegi műterembérlőinek emblematikus műalkotásait mutatja be. A kiállító művészek egyéni képi világa és látásmódja a tárlaton belül együttesen mutatja be a tradícióhoz és a szentendrei hagyományokhoz való kötődést, valamint a modern és progresszív kifejezésmódokat is. 

Aknay János alkotásaiban Szentendre jellegzetes építészeti elemei köszönnek vissza: tornyok, kapuk, falsíkok formái. A művek azonban túlmutatnak a látványon, hogy a nézők figyelmét a transzcendens emelkedettség felé irányítsa. Bánföldi Zoltán festményein a változatos képfelületek alkalmazásával szimbolikus, és elbeszélő jellegű kompozíciók bontakoznak ki. Bereznai Péter műalkotásait konstruktív rendezettség, redukált szín-, és motívum világ jellemzi, melyek szimbólumokban gazdag jelentéseket foglalnak magukban. Baksai József bemutatott festményeiben is fontos szerepet játszik a szimbolika. A művek gyakran irodalmi vonatkozással bírnak, és jellemzően szövegrészletek is a kompozíciók részét képezik.

Buhály József kiállított alkotásai végtelenbe tartó terekben jelenítik meg jellegzetes fátyolos alakjait, melyek az emberi élet léptékével értelmezhető idő jelentőségét, és múlékonyságát hangsúlyozzák.  De a kiállításban helyet kapott Martin Henrik két festménysorozatának egy-egy jellegzetes darabja, melyek az univerzum határtalan mélységével és mértanával foglalkoznak. Csáki Róbert festett kompozíciói pedig sajátos fantáziavilágba vezetik a nézőt, melyben az elmosódó, szinte csak érzékeltetett részletek magukkal ragadják a képzeletet.  

A tárlatra látogatók találkozhatnak Knyihár Amarilla festményeivel is, melyek szentendrei természeti jelenségek alapján ihletődtek. A művészt foglalkoztatják a tükröződések, árnyékjelenségek, és az áttetszőség megjelenítésformái, melyek fontos képépítő szerepet töltenek be. Hasonló módon Krizbai Sándor műveiben is a természet, mint örök metafora jelenik meg. A természet mellett az épített környezet is megjelenik, hiszen Horváth Lóczi Judit műveiben sváb népi- és építészeti hagyományokat formált át saját, geometrikus rendszerbe foglalt kompozíciójába.  

A kiállítás 2022. július 31-ig tekinthető meg minden nap 10-17 óra között a kőszegi Jurisics-vár Lovagtermében.

Partnereink

veszprembalaton2023 EMMI NKA MMA kultura.hu
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow