A modern világ a kapcsolatok hálójáról, a találkozásokról szól. A MANK alapfeladata az alkotóművészet sokoldalú támogatása, a művészi alkotó tevékenység hátterének minél szélesebb körű biztosítása. Intézményünk 2019-ben a nyitásra, az aktivitásra, a kommunikációra helyezte a hangsúlyt, mindezt úgy, hogy a művészet minden szintjét érintő gyümölcsöző kapcsolatokat, más szóval kortárs találkozásokat teremtett és hozott létre.

Legyen szó művészetpedagógiai foglalkozásról, kiállításszervezésről, koncertekről, vagy éppen a kulturális sajtóról – akár hazai, akár nemzetközi terepen –, felületeinket összehangolva, átlátható formában arra tudtuk fordítani, hogy erősítsük a művészek és a művészek, valamint a művészek és az érdeklődő közönség közti kapcsolatok hálóját, hogy érdemi és izgalmas találkozásoknak adjunk teret és időt.

A tavalyi év sokszínű, változatos programját idén is folytatni kívánjuk. Részt vettünk ugyanis 2019-ben fesztiválon (Művészetek Völgye – Artporta), és szerveztünk fesztivált (Szentendrei Régi Művésztelep – Artkert), többezres látogatószámot értünk el, és új brandeket hoztunk létre. Régi-új galériát nyitottunk, így márciustól az ÚjMűhely Galériát ismét a MANK üzemelteti, ezzel bővítve kiállítás- és rendezvényhelyszíneinek számát, illetve új lehetőséget teremtve nemcsak a műtárgyak befogadásának élményére, hanem azok megvásárlására is.

Galériáinkban a rendkívül gazdag és igényes kiállítási programon túl számtalan lehetőséget biztosítunk 2020-ban is a művészettel való találkozásra, nagy érdeklődés mellett lebonyolított tárlatvezetések, művészetpedagógiai és kézműves foglalkozások, workshopok, konferenciák jellemezték ezt az időszakot.

Sikeres ösztöndíjaink mellett több pályázati felhívással, a művésztelepeinken rendezett különböző programokkal, a kiállításainkhoz kötődő szakmai beszélgetésekkel hívjuk ebben az évben is közös gondolkodásra a művészeket. Nagy hangsúlyt helyezünk továbbra is a fiatal művészek megszólítására, fontos célunk a különböző művészgenerációk közötti kapcsolat erősítése.

A múlt évben elindított folyamatoknak hála a MANK hazai és nemzetközi ismertsége is jelentősen megnőtt. Tevékenységének, rendezvényeinek sikere, a kommunikációra, együttműködésekre való nyitottsága új lehetőséget teremt működésének kiterjesztésére, a vidéki és a külföldi kapcsolatok építésére. Az alkotóművészet több rétegű támogatásának országos és nemzetközi szinten történő továbbfejlesztése óriási lehetőség a MANK számára, sokrétű tevékenységének kiteljesedését rejti magában.

Ezzel a lendülettel és nyitottsággal indítottuk el a 2020-as évet is, és reméljük, hogy egyre több programon és helyszínen öregbíthetjük a magyar kultúra hírnevét.

Találkozzunk 2020-ban is!

Tardy-Molnár Anna
A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú
Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

(Fotó: Várady Nikolett)