2020, az újratervezések éve volt.

Járt utat a járatlanért el ne hagyj! – tartja a mondás. És milyen jó is lenne betartani! Ám ha az elmúlt évünket áttekintjük, láthatjuk, hogy újabb és újabb utakat lehetett és kellett felfedeznünk, soha nem látott kihívásoknak kellett megfelelnünk, újra és újra kellett terveznünk programjainkat, át kellett kalibrálnunk eszköztárunkat, hogy nehezített, fenekestül felforgatott helyzetben se kelljen szem elől tévesztenünk célkitűzéseinket. És ahogyan a népmesékben, úgy a MANK életében is a próbatételek és kihívások leküzdése után megerősödve, máshogyan nem megszerezhető tapasztalatokkal felvértezve zárjuk ezt a furcsára sikeredett 2020-as évet.

Még nincs három éve, hogy belevágtunk a MANK fáradságos, de örömteli megújításába és már most elmondhatjuk, saját hagyományokat teremtettünk, miközben folyamatosan azon dolgozunk, hogy tovább építsük kortárs közösségünket! Legyen szó kiállításszervezésről, művészeti vásárról, művészetpedagógiai foglalkozásról vagy sajtókapcsolatainkról, az elmúlt években sikerült összehangolni eszközeinket és lehetőségeinket, valamint egységes, világos célok mellett megszólítani az érdeklődő, műértő közönséget éppúgy, mint a művésztársadalom tagjait. 2019 a találkozások éve volt számunkra, elindult valami új és izgalmas, amiben, reméljük, nekünk is szerepünk volt. 

Ezekből a szinergiákból kiindulva igazi közösséget építhettünk 2020-ban, még akkor is, ha lelkesedésünket megpróbálta megtörni a vírus. Utóbbit az online térbe költözve „gyógyítottuk”, a művészetek legintimebb részét, magát az alkotás folyamatát mutattuk be virtuális falaink között, miközben több online kiállítást is „rendezhettünk” ebben az évben. Amint pedig lehetőségünk volt rá, kiléptünk a fizikai térbe. Szentendrei két galériánkban összesen csaknem húsz kiállítást nyithattunk, elvittük a Derkovits-ösztöndíjas fiatal művészeink munkáit az Art Marketre, de jártunk a Művészetek völgyében, szerencsések vagyunk, hogy ismét megrendezhettük az ArtKert összművészeti fesztiválunkat. Izgalmas, egész megyéket felölelő pályázatok segítségével hívhattuk fel a figyelmet a vidéki alkotóközösségekre; partnereink segítségével kiállítást rendezhettünk Veszprémben, Szolnokon, majd Miskolcon. Sokszínű tevékenységünkkel és támogatás-rendszerünkkel a kortárs magyar alkotók és műveik megismertetését, terjesztését segíthettük elő.

Nem értünk azonban az út végére, minél többet tapasztalunk meg ugyanis a művészeti világból, annál jobban látjuk, mekkora tennivaló vár még ránk! Szeretnénk tovább építeni kortárs közönségünket, hogy országszerte a művészek és a műértő közönség támasza lehessünk. Megerősítjük a Magyar Mecénás Programot, hogy művészeinknek még több segítséget nyújthassunk az alkotómunkában, valamint még több és színesebb akcióval adunk felületet online platformjainkon azoknak a művészeknek, akikkel együtt dolgozhatunk. Ahogy pedig eddig is, 2021-ben is kiállunk a fiatal képzőművészek mellett, akik munkáját célzott pályázatokkal, az ösztöndíjainkat elnyerőkre irányuló még nagyobb figyelemmel kívánjuk támogatni. 

2020-at minden nehézség ellenére sikerekkel és rengeteg élménnyel zárjuk, 2021-nek pedig immár a kortárs vizuális művészetek központjaként, megerősödve, tele tervekkel és kreatív energiákkal vágunk neki és hívunk mindenki, hogy együtt építhessük tovább kortárs közösségünket, hogy országszerte minél több vizuális értéket fedezhessünk fel!  

Találkozzunk 2021-ben is!

Tardy-Molnár Anna
A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú
Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

(Fotó: Várady Nikolett)